Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over FC Utrecht - Ajax

Het balletje gaat weer rollen in de eredivisie! Ajax ontwaakt uit zijn winterslaap en mag meteen aan de bak. De ploeg reist zondag af naar Utrecht, voor het traditioneel lastige uitduel met de plaatselijke FC. Hier wat zaken die goed zijn om mee te nemen richting de aftrap.

15 januari 2022 - 10:00
Driedingenutraja800
Klaassen was vorig seizoen nog trefzeker in Utrecht. © Pro Shots

Verstoorde voorbereidingen
We weten allemaal dat Ajax geen ideale voorbereiding op de tweede seizoenshelft heeft gehad. De Ajacieden moesten plots hun trainingskamp in Portugal afbreken nadat er meerdere coronabesmettingen binnen de selectie en staf waren geconstateerd. Ajax heeft zich in Amsterdam verder voorbereid op de herstart van de competitie, maar wist geen nieuwe sparringpartner te strikken. In plaats daarvan werd onderling geoefend.

Is Ajax dan de enige ploeg met problemen tijdens de winterstop? Nee, zeker niet. Het gros van de eredivisieclubs kampte met besmettingen en gedoe. Zo zette ook FC Utrecht een streep door het eigen trainingskamp en gingen de geplande oefenduels met Willem II en sc Heerenveen niet door.

Het is dus nog maar de vraag hoe Ajax en Utrecht er zondag voorstaan. Op sportief vlak, maar ook zeker op het gebied van coronabesmettingen. We durven echt geen zinnig woord te zeggen over hoe hard de selecties zijn getroffen. Moeten er B-elftallen worden opgesteld of valt het allemaal wel mee? We gaan het zien. Feit is dat het balletje weer gaat rollen en daar hebben we simpelweg reuzeveel zin in.

Aanbevolen
Heerlijke beelden: stoomwals Ajax plet FC Utrecht in Galgenwaard!

Gravenberch en Martínez op scherp
Wedstrijden tussen Ajax en Utrecht worden altijd op het scherpst van de snede gespeeld, al helemaal als de Domstedelingen in eigen huis aantreden. Een lege Galgenwaard heeft ongetwijfeld invloed op de wedstrijd, maar er blijft altijd een mate van beladenheid aan duels tussen Ajax en Utrecht plakken. 

Wij zijn niet vies van een stukje felheid, maar bij Ajax moeten Ryan Gravenberch en Lisandro Martínez wel op hun tellen passen. Het tweetal staat namelijk op scherp. Als ze zondag een gele kaart pakken, moeten ze de wedstrijd tegen PSV aan zich voorbij laten gaan. Een dingetje om in het achterhoofd te houden dus.

Het is überhaupt maar de vraag of we Martínez terugzien in de basiself. De Argentijn kampt met hamstringklachten, opgelopen tijdens de met 2-0 gewonnen klassieker. Martínez trainde in Portugal veelvuldig apart van de groep, maar haakte ook op momenten aan bij de groep. Mocht Utrecht-uit te vroeg komen, dan is schuiven met Daley Blind een optie, terwijl ook Perr Schuurs zijn plek kan overnemen.

Aanbevolen
Ten Hags elf: laat jij Brobbey direct starten tegen FC Utrecht?

Keeperswissels en revanchegevoelens
Er is dit seizoen veelvoudig over keepers gesproken bij Ajax, maar inmiddels staat er met Remko Pasveer een vaste en betrouwbare doelman onder de lat. Bij Utrecht is dat wel anders. Daar worden keeperswissels doorgevoerd alsof het wegwerp mondkapjes zijn. Fabian de Keijzer krijgt de rest van het seizoen de voorkeur boven Maarten Paes. Precies, diezelfde Paes die in de Johan Cruijff Arena een flinke sta-in-de-weg vormde. 

Hoe dan ook, De Keijzer is zondag de man die moet worden gepasseerd door Ajax, al denkt de goalie daar zelf natuurlijk heel anders over. “Ik ben er zeker klaar voor,” aldus De Keijzer tegenover RTV Utrecht. “Het is nu aan mij om het te laten zien. Ik heb altijd wedstrijdspanning. Misschien is het zondag wat extra, maar dat zal wel gezonde spanning zijn.”

Waar Utrecht uit is op een nieuwe stunt tegen Ajax, daar hopen ze in Amsterdam juist op revanche. Dusan Tadic is het verloren thuisduel nog niet vergeten. “Utrecht is altijd sterk tegen Ajax, maar wij zijn erg gemotiveerd om te winnen, omdat we de vorige keer verloren,” zo stelt de aanvoerder op het eigen clubkanaal. “Iedereen is klaar om weer te beginnen. Dat kan het beste met wedstrijden. Het is fijn dat je dan direct een sterke tegenstander treft.”

FC Utrecht en Ajax trappen zondagmiddag om 12.15 uur af in De Galgenwaard. Het duel staat onder leiding van ‘tremascheidsrechter’ Serdar Gözübüyük, terwijl Clay Ruperti de VAR van dienst is.

Aanbevolen
Rollende bal als medicijn voor chagrijn

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >