Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Berghuis geniet van Europese avond: ‘Dit is het podium waarop ik wil spelen’

Of hij enigszins heeft genoten van zijn eerste Champions League-wedstrijd in een volle Johan Cruijff Arena? ‘Nee, niet enigszins. Ik heb enorm genoten,’ is het duidelijke antwoord van Steven Berghuis na de 2-0-overwinning op Besiktas JK.

Door Jordy Haak
29 september 2021 - 10:12
Berghuis Publiek 1200
Berghuis viert zijn treffer tegen Besiktas met de uitzinnige supporters. © AFC Ajax

Dit zijn de wedstrijden waarvoor hij naar Ajax is gekomen. Op het hoogste internationale clubniveau en in een geweldige ambiance. Voor Berghuis moet het fijn zijn dat hij ook op dit podium van doorslaggevende waarde was met een doelpunt en een assist. Erik ten Hag bestempelde hem in de volle perszaal van de Johan Cruijff Arena zonder aarzeling als Man of the Match.

“Dit is het podium waarop ik wil spelen. Tegen de besten én met de besten. Dit zijn de mooiste avonden,” beaamt Berghuis, die zelf ook tevreden is over zijn ontwikkeling als nummer tien. “Of ik had verwacht het zo snel onder de knie te hebben? Ik heb vertrouwen in mijn kwaliteiten, maar ik word ook goed geholpen door mijn medespelers en de staf. Ik speel in een geweldig elftal, dus dan komen je kwaliteiten wel naar boven.”

Berghuis is blij dat hij ook als ‘tien’ een hoog rendement haalt. “Wanneer ik als rechtsbuiten naar binnen draaide, was je een aanspeelmogelijkheid op de flank kwijt. Nu kan ik Antony en Tadic continu aan het werk zetten en waar nodig positie kiezen om zelf mee te doen aan het combinatiespel. Ik krijg hele goede handvatten van de staf en trainer wat er op deze positie van mij wordt gevraagd.”

Aanbevolen
Ten Hag scherp: ‘Tegen Dortmund geef ik je op een briefje dat het fout gaat’

Eén van die aspecten is de defensieve omschakeling. Ten Hag was al eerder complimenteus over de manier hoe Berghuis dit oppakt. “Het is iets heel anders dan ik de afgelopen jaren was gewend,” reageert hij nu zelf. “Hier wordt gelijk druk vooruit gezet en bij het veroveren van de bal direct de omschakeling naar voren gezocht. Bij mij zat het afwachtende nog een beetje in mijn systeem. Uiteindelijk ga je daar op trainingen met bepaalde oefenstof in mee en maak je jezelf dat toch wel snel eigen.”

Zijn eerste goal liet even op zich wachten, maar Berghuis benadrukte steeds dat het vanzelf goed zou komen. Inmiddels rijgt de zomeraanwinst de goals en assists aaneen. “Natuurlijk gaf mijn eerste doelpunt vertrouwen, maar ik ben ook blijven investeren in mijn loopacties. Om in de juiste positie te komen en af te drukken,” reageert hij op een vraag van Ajax Life. “Procentueel worden heel veel goals gemaakt van binnen het zestienmetergebied. Daar ben ik mij van bewust en daar pas ik mijn loopacties op aan. Ik wist dat doelpunten dan niet uit konden blijven.”

Ondanks dat hij goed presteert, weet Berghuis dat hij altijd de hete adem van Davy Klaassen in zijn nek voelt. Zelf denkt hij hier alleen maar sterker van te worden. “De concurrentie is groot, maar dat wist ik toen ik de overstap naar Ajax maakte. Het haalt het beste in mij naar boven. Dit is wat ik wil en dat zie je ook terug. Ik heb genoten van deze avond. Een vol huis is fantastisch.”

Aanbevolen
Samen juichen op wallpaper na heerlijk Europees avondje!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >