Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Álvarez speelde met vuur maar deed dat niet gewelddadig of zo...

Wij weten het ook effe niet meer hoor. Edson Álvarez gaf opponent Michal Sadílek tijdens een Ajaxcounter een tikkie in de nek. De Grolsch Veste stond direct op de achterste benen en brulde om rood. Arbiter Dennis Higler had het niet gezien en de VAR liet het verder allemaal gaan. De warrige uitleg vanuit Zeist volgde na het 1-1-gelijkspel in Twente.

23 augustus 2021 - 11:34
Alvarez 1200
De uitleg vanuit Zeist over de actie van Álvarez was nogal warrig... © Pro Shots

Het was een raar moment. Eentje waarbij Álvarez zomaar de rode kaart had kunnen krijgen. De Mexicaan speelde met vuur met zijn domme actie en had zijn ploeg flink kunnen benadelen. Higler had het oog op de bal en zag niet wat er gebeurde. Maar met de VAR achter de knoppen had het anders kunnen aflopen. Er gebeurde echter niks. Geen geel én geen rood. Reden: het was allemaal niet gewelddadig genoeg.

Dat maken we op uit de woorden van scheidsrechtercoördinator Reinold Wiedemeijer. Hij gaf vanuit Zeist tekst en uitleg bij ESPN. “Het voorval gebeurde achter de rug van Higler. De VAR kan het wel zien en moet dan beoordelen of het gewelddadig was. Was het wel of niet slaan? De VAR vond dat het geen gewelddadige impact had en dus zou het een gele kaart zijn geweest en geen rode. En bij geel grijp je als VAR niet in.”

Aanbevolen
Daramy moet Ajax snelheid en diepgang brengen

Dus ontsnapte Álvarez aan welke kleur kaart dan ook en daar kwam hij goed mee weg, want een week later kan dezelfde actie je zomaar wel geel of rood opleveren. Niet meer doen dus. Wiedemeijer wilde er nog wel iets over zeggen: “In dergelijke overtredingen moet een bepaalde intensiteit zitten. Het moet wel gewelddadig gebeuren.”

Haha, nou ja! Dat klinkt bijna als een aanmoediging. Het is best gek allemaal. Dus je mag best een tikkie van achter uitdelen, als je het maar een beetje vriendelijk doet? Wiedemeijer maakte zijn verhaal nog warriger door te stellen dat hij een rode kaart overigens wel had begrepen. Huh...? Wat is het nou?

Wiedemeijer: “Spelers die dit doen nemen wel een ontzettend groot risico. Er zullen ook arbiters en VARREN zijn die wel ingrijpen en rood trekken. Daar zou ik ook prima mee kunnen leven.”

Het is allemaal lastig meer te volgen en uit de woorden van Higler bij ESPN maken we op dat het ook voor hem als scheidsrechter niet makkelijk is. “Ik snap heel goed dat het qua voorbeeldfunctie niet handig is. Maar goed, ik moet mij aan de spelregels houden. Of die voldoen? Daar ga ik niet over.”

Aanbevolen
Ajax laat zich opnaaien in Twente, verliest punten en dit viel op…

Desgevraagd haalde Higler het moment nog eens terug. “Ik volgde de counter en moest afgaan op de VAR. Bij een mogelijke rode kaart roept hij mij. Bij geel grijpt hij niet in. We hebben de beelden teruggezien. Voor mij was het meer een duw van Álvarez. Beetje arm erbij, een handje. Maar ik zag onvoldoende kracht. Bij een klap moet kracht zitten. Dat was er nu niet. Dit was meer duw dan slaan. Als ik het zelf gezien had, dan had ik hier geel voor gegeven.”

“Het is irritant gedrag, maar er is wel een verschil tussen een ‘tikkie’ of echt met je noppen en met kracht op iemand gaan staan.”

Oké, resumé: je mag dus kennelijk tikkies van achter uitdelen, zolang dat maar niet gewelddadig gebeurt of zo. En het kan je de ene keer rood opleveren, maar de andere keer ook gewoon niet. Kijk maar even hoe de pet staat. We zien wel of zo... Wel of geen rood? In Zeist lijken ze met beide opties prima te kunnen leven.

Dit gaat serieus nog een hoop gedoe en discussie opleveren, zo veel is duidelijk. 

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >