Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Wat ons opviel bij oefenzege Ajax op Anderlecht

Voor de eerste echte serieuze test in de voorbereiding reist Ajax af naar Brussel, waar in RSC Anderlecht een interessante sparringpartner is gevonden. De conclusie na negentig minuten voetbal? Ajax wint met 0-2, Sébastien Haller is messcherp en het is heerlijk om weer supporters vanaf de tribune te horen.

Door Jordy Haak
16 juli 2021 - 21:22
Anderlecht Ajax Juichen 1200
Haller wordt gefeliciteerd door zijn teamgenoten na zijn openingsgoal. © Pro Shots

Galamatch
De rit naar Brussel neemt volgens de navigatie 2,5 uur in beslag, maar met de files rondom de grote Belgische steden komt daar al snel een uurtje extra bij. Des te fijner is het om bij aankomst bij het Lotto Park weer groepjes supporters gezamenlijk een biertje te zien drinken. Tussen de vele paarse shirtjes spotten we al snel enkele wit-rood-witte tricots. Dat smaakt naar meer en gelukkig kan het spoedig ook weer in Amsterdam.

Hoewel het treffen met de Belgen slechts een oefenwedstrijd betreft, spreekt Anderlecht op de eigen website over een heuse ‘galamatch’. Dat maakt nieuwsgierig en bij het betreden van het veld knalt de muziek in het stadion zo luid uit de boxen dat het lijkt alsof er een belangrijke Europese clash op het programma staat. Bovendien laten de ruim zesduizend aanwezige supporters de decibelmeter behoorlijk hoog uitslaan. Dat klinkt en voelt weer ouderwets. Hebben we gemist!

Veel serieuzer is het moment vlak voor de aftrap. Anderlecht en Ajax tonen met een minuut stilte hun medeleven aan de slachtoffers van de overstromingen in België, Nederland en Duitsland. Rondom het stadion vinden inzamelingsacties plaats en de wedstrijdshirts worden geveild, om met de opbrengst de slachtoffers te steunen.

Debuut nieuw thuisshirt
Een primeurtje op deze zomeravond: Ajax voetbalt voor het eerst in het nieuwe thuisshirt. Met ‘die ouwe’ op de borst en de retro nummers op de rug ziet dat er heerlijk nostalgisch uit. Bovendien laat de eerste Amsterdamse treffer niet lang op zich wachten. Na zeven minuten is het al raak, als Haller binnen kopt uit een voorzet van Dusan Tadic. De inkt van de handtekening op zijn vernieuwde contract is nog niet opgedroogd of onze captain heeft alweer een assist te pakken.

Haller vlijmscherp
Een blik op het veld leert ons dat David Neres en Danilo Pereira de twee opvallendste afwezigen zijn. Bij Anderlecht treffen we wel Wesley Hoedt, die als voormalig speler van AZ nog een verleden in de eredivisie heeft. Verder zien we in de eerste helft vrij weinig van de Belgen en dat mag best opvallend genoemd worden. Anderlecht, de nummer drie van de Jupiler Pro League, is immers al veel verder in de voorbereiding. Volgende week begint voor hen de competitie alweer, terwijl Ajax nog allerminst op oorlogssterkte is.

Wie er dan wel opvallen? Mohammed Kudus maakt een gedreven indruk en Haller toont zich uitermate efficiënt. De Frans-Ivoriaanse spits krijgt tien minuten na rust zijn tweede kans van de wedstrijd en dan is het gewoon weer raak. Hij viert het doelpunt stoïcijns, maar het moet de boomlange aanvaller een goed gevoel geven.

Hij spreekt een beetje Frans-Vlaams
Erik ten Hag brengt in de loop van de tweede helft met onder andere Ar’jany Martha, Kian Fitz Jim, Youri Regeer en Christian Rasmussen nog wat jonkies in de ploeg en vuurwerk blijft in het slot achterwege. Het meest vermakelijk zijn nog de Vlaamse en Franse commentatoren, die ieder in hun eigen taal heerlijk met elkaar zitten te keuvelen. 

Wanneer het laatste fluitsignaal klinkt, kan Ajax al snel weer de bus in richting Amsterdam. Op naar de volgende oefenwedstrijd. Zaterdag 24 juli in München, tegen Bayern.  

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >