Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Video

Unieke beelden: Wamberto stond 'drie meter buitenspel'

Waar moet jij direct aan denken wanneer we het hebben over de gewonnen KNVB-bekerfinale van 2002 tegen FC Utrecht? Juist ja, de gelijkmaker van Wamberto vlak voor tijd. Het was meters buitenspel, maar hij telde wel!

27 juli 2021 - 11:45

In onze zoektocht naar unieke beelden nemen we je ditmaal mee terug naar het begin van deze eeuw. Tegenwoordig zorgen David Neres en Antony voor de nodige samba op de flanken, maar ruim twintig jaar geleden haalde Ajax een andere Braziliaanse vleugelflitser binnen: Wamberto de Jesus Sousa Campos. Kortweg: Wamberto.

Buiten het feit dat hij beschikt over een prachtige voetbalnaam, maakt de voormalige rechtsbuiten ook nadrukkelijk deel uit van de Ajaxgeschiedenis. Hij speelde 156 duels in het wit-rood-witte shirt en was daarin 36 maal trefzeker. Ook vele jaren later is Wamberto nog belangrijk voor de club, door de Brazilianen bij Ajax wegwijs te maken in Nederland. 

In een interview uit 2018 met Ajax TV blikt Wamberto terug op zijn jeugd in Zuid-Amerika, zijn jaren in Amsterdamse dienst en hij spreekt over zijn huidige rol. Een prominent onderdeel van het gesprek vormt zijn treffer in de bekerfinale tegen FC Utrecht. Inderdaad, het doelpunt waar tot in de lengte der dagen over werd nagepraat.

Aanbevolen
Leden SV Ajax aan de beurt voor kaartverkoop Ajax - Leeds!

Zag de grensrechter hem over het hoofd omdat hij zo klein is? Was hij te snel? Wamberto weet het antwoord ook niet, maar hij geeft wel ruiterlijk toe dat zijn goal eigenlijk nooit had mogen tellen. “Ik zag het doelpunt na afloop terug op televisie. Het was een beetje… Naja, eigenlijk geen beetje. Het was drie meter buitenspel.”

Eén ding weten we zeker: met de VAR had dit doelpunt nooit geteld. Hulp voor de arbitrage was er destijds echter nog niet. Net als Wamberto – die de bewuste treffer beschrijft als één van zijn belangrijkste doelpunten – kunnen we er stiekem wel om lachen. Ajax won in de verlenging van FC Utrecht en verzekerde zich dat jaar van de dubbel.

Natuurlijk kun je de volledige samenvatting van de bekerfinale nog eens terugkijken, maar wij vinden vooral het interview met Wamberto de moeite waard. Een mooi verhaal over zijn Ajaxjaren, waarin het veelbesproken doelpunt uiteraard uitgebreid aan bod komt. Veel kijkplezier!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >