Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Unieke beelden: dubbele veldbestorming bij ‘pak schaal’ in 1985

Je bent het inmiddels van ons gewend: als Ajax voor langere tijd niet speelt, zoeken wij in de krochten van het internet naar unieke beelden van weleer. Nou, daar zijn we ook vandaag weer in geslaagd. Terug naar 1985 en de dubbele veldbestorming in Kerkrade.

01 juni 2021 - 22:10

We nemen je mee terug naar zaterdagavond 25 mei 1985, de datum waarop Ajax via een 2-3-zege op Roda JC in Kerkrade voor de 22ste keer kampioen van Nederland werd. Dolenthousiaste Ajaxsupporters hielden het echter vijf minuten voor tijd niet meer en kwamen door de hekken achter het doel het veld op.

Het stond toen al 2-3 (doelpunten Felix Gasselich, Ronald Koeman en Gerald Vanenburg). Ajax was in de aanval en werd achtervolgd door de eigen schare supporters. Het zijn taferelen die we vandaag de dag amper meer zien en arbiter Gerard Geurds kon niet anders dan de wedstrijd stilleggen.

“We hebben even een pauze ingelast en moeten kijken of we het veld veilig vrij kunnen krijgen. Als dat niet het geval is, dan spelen we niet verder,” horen we hem in bovenstaande beelden van de NOS uitleggen.

Toenmalig Ajax-voorzitter Ton Harmsen kon er de lol al helemaal niet van inzien: “Als je in Wimbledon ziet hoe geordend de cupfinale daar gaat, met 100.000 man… Waarom het bij ons altijd een rotzooitje moet zijn, dat begrijp ik niet…”

Uiteindelijk werd het veld schoongeveegd en konden de laatste vijf minuten worden uitgespeeld. De supporters zagen we niet meer op de tribune, maar wachtten braafjes achter de achterlijn tot ze wéér het veld op konden. Ook dat zou vandaag de dag nooit meer worden toegestaan. Andere tijden, mensen!

Uiteindelijk floot Geurds voor het einde van de wedstrijd en kwamen de supporters massaal het veld op voor het kampioensfeest. Een feest dat door zou gaan in de kleedkamer, zoals op bovenstaande beelden is te zien. Serieus, kijk gewoon even. Is mooi.

We zien een polonaise met Ajacieden als Marco van Basten, Stanley Menzo, en Koeman. Niemand minder dan Sjaak Wolfs ging de troepen voor, een glas bubbels in de hand.

Prachtig!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >