Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Tim verzamelt keepersshirts: ‘Grim is een geweldig groot Ajacied!’

Soms krijgen we de artikelen in de schoot geworpen en dat geldt ook voor deze update. Ajaxsupporter Tim Verbraak (38) stuurde ons een tuinfoto met aan de schutting een hele trits Ajax-keepersshirts… Dat vroeg, nee schreeuwde, om een reactie. Dus wij bellen!

24 juni 2021 - 10:04
Tim Verbraak 1200
Zoontje Xavi kan de verzameling van papa Tim ook prima waarderen! © Tim Verbraak

Tim spotte op deze site de shirtverzameling van Robin en besloot ons direct een fotootje te sturen van zijn parels. Een plaatje waar wij nogal van onder de indruk waren. Het beeld: een schutting in de achtertuin met daaraan een hele rij bontgekleurde keepersshirts uit de jaren negentig.

Dat maakt al indruk, maar al helemaal toen we lazen dat de keepersshirts veelal wedstrijdgedragen zijn door Stanley Menzo, Edwin van der Sar en Fred Grim. Dat verzamelaarswereldje is mooi, hoor. De liefde waarmee Tim spreekt over zijn collectie is enthousiasmerend. De keeper met een speciaal plekje in zijn Ajaxhart? Grim!

Shirts Aan Schutting

“Grim is een échte Amsterdammer. Een ongelooflijke grote Ajacied,” vertelt Tim, die louter shirts uit de jaren negentig verzamelt. “Fred stelde zich altijd in dienst van de ploeg op en stond er als het nodig was. Nadat Van der Sar vertrok, werd hij de eerste keeper. En iedereen gunde hem dat succes ook. Daarom ben ik vooral blij met zijn shirts.”

De Grim-shirts in de collectie van Tim zijn veelal ‘match-prepared’. Logisch, want met Van der Sar als eerste keeper zat Grim vooral op de bank. Feit was wel dat Grim overal bij was.

Aanbevolen
Shirtverzamelaar Robin: ‘Elk Ajaxshirt heeft een verhaal’

Dat Grim in de ogen van Tim een groot Ajacied is, blijkt wel uit een ruilactie met een andere verzamelaar. Tim had een ‘match-prepared’ Champions League-shirt van Finidi George in zijn collectie, met een gestikt rugnummer achterop. Het groene uitshirt uit 1995/1996. Daar ben je zuinig op, zou je denken…

“Was ik ook, maar ik heb ‘m toch geruild voor een wedstrijdgedragen shirt van Grim. Het shirt dat hij aanhad tegen AC Milan, toen hij inviel voor Van der Sar tijdens dat bijzondere zes-tegen-zes-toernooi in de Arena. Sommige mensen zullen zeggen dat ik knettergek ben, maar ik vind Grim gewoon een held.”

Zoals gezegd beperkt Tim zich met verzamelen tot de jaren negentig. Dat doet hij sinds een jaar of acht. “Ik kom uit 1982 en maakte de jaren negentig dus heel bewust mee. Zo heb ik bijvoorbeeld meer met het huidige logo, dan met het oude. De Uefa-cup winst tegen Torino in 1992 was voor mij het eerste hoogtepunt als kind. In het begin verzamelde ik alles, maar dat liep snel uit de hand. Nu trek ik de grens bij de nineties. Ik heb vooral een zwak voor keepersshirts uit die tijd.”

“Die shirts zijn namelijk zó ongelóóflijk lelijk,” vervolgt Tim lachend. “Nee, maar echt! Daarom zijn ze ook zó tof! Ze zijn mooi van lelijkheid. Vooral die shirts van Menzo. Hij wilde als doelman opvallen. Nou dat lukte, haha! Het zijn unieke shirts, waar er maar weinig van zijn. Hoe ik eraan kom? Hou het maar op toevalstreffers en elkaar onderling wat gunnen in het verzamelaarswereldje.”

Shirts Tim Verbraak Tuin

“Het gaat er vaak om dat je elkaar wat gunt in dit wereldje. Iemand blij maken is leuk en soms kom je tot een geweldige ruil. Je koopt ook wel eens een kat in de zak, zeker als je net begint. Dat hoort er ook bij. Ik verzamel overigens niet alleen keepersshirts, maar ook de spelersshirts van elk seizoen.”

Tims doel is om de hele jaren negentig compleet te krijgen: keepershirts, thuis- en uitshirts. “Ik mis er nog enkelen, maar als verzamelaar is dat ook fijn. De kans dat ik het volledig compleet krijg, is vrijwel nul, maar juist dat maakt het gek genoeg ook leuk. De jacht op een heilige graal is de sport.”

Zo is de jacht op het gele keepersshirt uit 1994/1995 geopend, gedragen door Van der Sar. “Die wil ik echt heel graag hebben,” klinkt het opgewonden aan de andere kant van de lijn. “Ik ken wel iemand die ‘m heeft, maar die doet ‘m zeker niet weg. Edwin zelf vast ook niet, want ik weet dat hij dát specifieke shirt op zijn werkkamer in de Arena heeft staan.”

Het mooiste stuk uit de verzameling van Tim is gek genoeg geen keepersshirt. Je zou het verwachten, maar niks van dat! Nee, zijn absolute pronkstuk is een wedstrijdgedragen shirt van Finidi George. En nee, niet zomaar eentje. Pfoah!

“Dit is het shirt waarin Finidi in het Olympisch Stadion scoorde tegen Bayern München,” stamelt Tim trots. We praten over 1994/1995, de wedstrijd in Amsterdam… De 5-2, het overstapje van Jari Litmanen en dan de kanonskogel van de Nigeriaan. Dát shirt dus…

Tim: “Tja, dat is wel het mooiste shirt uit mijn collectie. De vlekken van het Olympisch Stadion zitten er nog in. Deze verlaat mijn verzameling nooit meer. Ik heb er ongelooflijk veel moeite voor moeten doen en als het dan lukt… Dat is geweldig. Daar kun je alleen maar van dromen. Ik kwam eraan via een ruilactie. Het kostte mij een shirt van Marco van Basten.”

Tim verlangt soms terug naar die glorietijd uit de jaren negentig. “De simpelheid van De Meer en het Olympisch Stadion,” zucht hij. “Ik was net een klein kind in de snoepwinkel. Sjakie Wolfs liep er nog rond, bengaals vuur, lichtmasten, met je vader aan de hand… De drukte rondom het stadion. Je ziet gewoon je helden rondlopen: Silooy, Pettersson, Rijkaard… Als jong ventje maakt dat zo’n indruk. En toen moest 1994/1995 nog komen…”

Tim Verbraak Shirts Xavi

Het is een tijd die nooit meer terugkomt, maar voor zij die erbij waren ook nooit wordt vergeten. “Voor mij zijn de spelers uit de jaren negentig de echte helden. Dan heb ik het ook over de Nordin Wooters en de Kiki Musampa's. Dat zal altijd zo blijven, daar waar mijn zoontje Xavi dat heeft met Hakim Ziyech, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong. Zo gaat dat.”

Tim heeft in zijn huis een eigen Ajaxdomein en dat is de zolder. “Die kamer is helemaal Ajax in de stijl van de jaren negentig. Alle shirts hangen er netjes en strak naast elkaar. Allemaal dezelfde hangertjes. Als ik een shirt bemachtig, dan blader ik door de presentatiegidsen uit die jaren. Ik zoek dan gelijk naar een speler in zo’n shirt.”

Door het succes van Ajax de laatste seizoenen is het verzamelen van shirts nogal gekkenwerk geworden, om in de termen van Tim te spreken. “Zelfs relatief simpele shirts gaan tegenwoordig weg voor zo’n 400 á 500 euro. Toppers voor dik over de 1.000 euro. Soms laat ik dingen bewust lopen, want ik moet mijn vrouw nog wel recht in de ogen kunnen kijken, haha!”

Wie Tim en zijn verzameling wil volgen doet er goed aan een kijkje te nemen op zijn Instagram-account of website!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >