Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Oranje-Ajacieden klaar op EK na fatale tik op de neus van Tsjechië

De rode loper lag volgens velen al uit, maar het Nederlands elftal is toch écht klaar op het EK na een 0-2-nederlaag tegen Tsjechië. Matthijs de Ligt ontving kort na rust de rode kaart en met elf man trokken de Tsjechen aan het langste eind. Daley Blind, Davy Klaassen, Maarten Stekelenburg, Jurriën Timber en Ryan Gravenberch kunnen op vakantie.

27 juni 2021 - 19:47
Blind Oranje 1200
Blind kan de komende tijd echt effe goed zijn rust pakken. © Pro Shots

De Boer koos in de achtste finale voor de watervlugge Donyell Malen naast Memphis. Wout Weghorst zat in de lijn der verwachtingen op de bank. De bondscoach stelde vooraf immers al dat Tsjechië de bus niet parkeert, waardoor ruimte ontstaat voor snelle aanvallers. “De Tsjechen voetballen graag naar voren en hebben veel lopende mensen,” wist de man van vier opeenvolgende kampioensschalen.

Oranje begon aardig aan het duel, maar het vele balbezit werd niet omgezet in serieuze kansen, waarna het veldspel steeds poverder werd. Daley Blind strooide bij vlagen met passes van achteruit, precies zoals we van hem zijn gewend, terwijl Matthijs de Ligt zich ontfermde over Patrik Schick. De spits was al driemaal trefzeker dit EK, dus genoeg reden om de aanvaller aan banden te leggen.

Die opdracht was aan De Ligt lang toevertrouwd, al kregen de Tsjechen voor rust de beste kansen. Maarten Stekelenburg zag een kopbal voorlangs gaan en De Ligt stak net op tijd de punt van de schoen uit, zodat een inzet van Antonín Barák overging. De sliding van de ex-Ajacied was er eentje met volle overtuiging en de schreeuw erna richting zijn collega’s maakte duidelijk: er moest een tandje bij.

De Tsjechen wilden Oranje “bedreigen vanuit de counter,” gaf trainer Jaroslav Silhavy vooraf al een kijkje in zijn hoofd. De bondscoach steunde mede op de vakkennis van zijn assistent Tomás Galásek. De oud-Ajacied speelde volgens verdediger Tomás Holes een grote rol bij het analyseren van Nederland.

Terwijl de spelers na het rustsignaal verdwenen in de catacomben van de imposante Puskás Aréna, vermaakten de 60.000 supporters op de tribunes zich opperbest. De aanblik van afgeladen tribunes doet verlangen naar de start van de eredivisie en dan vooral naar een ramvolle Johan Cruijff Arena…

Dat verlangen werd rap groter na de pauze, toen Malen geheel in zijn eentje afstoof op doelman Tomás Vaclík. De aanvaller faalde echter jammerlijk. In de tegenstoot liet De Ligt zich in de rug lopen en in zijn val harkte hij met zijn hand de bal weg. Daarmee voorkwam hij een Tsjechische doorbraak en bekocht dat na ingrijpen van de VAR met rood… Minuut 51 was een vrij bepalende, zeg maar.

Het was dan ook bijna onvermijdelijk dat de Tsjechen wel raad wisten met het overtal en dat bleek toen Tómas Holes de 0-1 achter Stekelenburg kopte. Schick, bevrijd van zijn bewaker De Ligt, verdubbelde de score tien minuten voor tijd. Daarmee gooide hij de deur naar gedroomde, maar onrealistische grachtentochten op slot.

Half Nederland waande Oranje al in de kwartfinale, maar niks van dat alles. De rode loper was zogezegd al uitgerold, maar de mannen van De Boer struikelden over het opstaande randje dat Tsjechië heet.

De Oranje-Ajacieden mogen nu genieten van een korte vakantie om vervolgens alweer rap aan te sluiten bij de voorbereiding van Ajax op seizoen 2021/2022.

Aanbevolen
Wie gingen er sinds 1988 als Ajacied mee naar een EK-voetbal?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >