Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

NL League: Volgens Ajax houdt het ‘weldoener spelen’ wel érgens op…

De verse editie van Voetbal International komt met een interessant artikel over de zogeheten NL League. Clubs uit de eredivisie, onder aanvoering van PSV en AZ, zien hier brood in en nemen afstand van de KNVB. Ajax en Feyenoord doen echter (nog) niet mee, terwijl de bond totaal in de war moet zijn...

29 juni 2021 - 11:42
Geelen Overmars 1200
Ajax wil overal bij helpen, maar wel binnen de grenzen van redelijkheid. © AFC Ajax

Het geruisloos gepresenteerde plan komt volgens Voetbal International van de burelen in Eindhoven en Alkmaar en vrijwel alle clubs zouden zich erachter scharen. Reden: meer geld. Of nou ja, vooral meer geld van Ajax in de praktijk. Zo zou Ajax namelijk ook delen van televisiegelden, sponsorgelden en Europese gelden moeten afstaan, om vervolgens te herverdelen onder de clubs. Het doet een bommetje ontploffen in de Zeister Bossen, maar ook in Amsterdam worden de wenkbrauwen flink gefronst.

Ajax is zeer voor evenrediger verdelen van gelden, maar dingen houden ook een keer op, zo blijkt uit de woorden van commercieel directeur Menno Geelen. Hij reageert in VI als volgt: “Wij dragen al veel bij en vinden het ook belangrijk samen een sterke competitie te hebben. Daarom vinden we dat we het geld dat we samen in de eredivisie verdienen evenrediger kunnen gaan verdelen om daarmee samen een sterke competitie te hebben en samen te kunnen groeien.”

“Het is echter niet zo dat wij even rustig gaan toekijken hoe ze ons geld afpakken,” vervolgt Geelen, die stelt dat in geen enkel land een club wordt gedwongen om Europese inkomsten in te leveren. “Willen wij in Europa concurreren, dan moeten wij daar ook zelf de risico’s in nemen. Wij dragen als Ajax veel, verreweg het meeste van alle clubs, bij aan de ECV en het Nederlandse voetbal, maar het houdt ook ergens op.”

Het is klare taal. Ajax wil het geld dat samen wordt verdiend in de eredivisie gelijkmatig en evenredig verdelen, juist om een sterke competitie te garanderen, maar het geld dat de club zelf verdient door Europees succes, via sponsoren of door stadioninkomsten, moet voor de club zelf zijn. Het is immers ook de club die alle risico’s neemt.

Geelen wil echt hartstikke graag verder meedenken, maar is ook vilein in zijn woorden. “We zien liever een goed onderbouwd plan hoe we samen kunnen groeien en echt de zesde competitie van Europa kunnen worden, dan een plan waarin staat hoe de Europese baten van Ajax gaan worden verdeeld.”

Aanbevolen
Rondje socials: ‘Berghuis betaalt twee miljoen contributie om bij Ajax te spelen’

Ajax harkte de laatste jaren veruit de meeste punten binnen in Europa. Om de zesde competitie van Europa te worden, zijn dat hele belangrijke punten. Mede om die reden wil Ajax niet verzwakt worden door verdiende centen af te staan. Het risico bestaat dan immers dat de club op termijn niet meer kan voldoen aan de Europese doelstellingen die het zichzelf stelt.

De plannen van AZ en PSV vallen dus niet lekker in Amsterdam en kunnen als een boemerang bij de concurrentie in het gezicht terugkomen, mochten ze werkelijkheid worden. Ga maar na: als Ajax de punten niet meer binnenhaalt, dan komt rechtstreekse plaatsing voor de Champions League als landskampioen in gevaar. Daar is werkelijk niemand bij gebaat.

De zesde plek op de Europa-ranking is dus van groot belang, omdat dan de nummers één en twee direct Champions League-deelname veiligstellen. Ajax maakt hiervoor liever met de clubs een plan voor om samen te groeien, in plaats van doodeenvoudig de kampioen financieel te verzwakken, die juist zúlke belangrijke punten pakt voor Nederland. 

Snel doorprikken deze proefballon.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >