Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vertonghen nog altijd lyrisch over 15 mei: ‘Sfeer in Arena was zó dominant!’

Daar is-ie hoor, de eerste aflevering uit onze Ajax Life Podcastserie over de derde ster. We trappen af met de nog altijd euforische Jan Vertonghen, die prachtige herinneringen heeft aan die magische 15 mei. Je moet luisteren, gewoon doen!

10 mei 2021 - 13:31
Vertonghen Podcast 1200
Vertonghen klinkt in onze podcast nog altijd zielsgelukkig. © Pro Shots

Heb je het over 15 mei 2011? Dan begin je als Ajacied direct te glunderen. Het is een mythische dag in de geschiedenis van onze club. De dag waarop Ajax de derde ster pakte en de toen nog Amsterdam Arena veranderde in een monster.

Over een paar dagen is het alweer tien jaar geleden en dus vieren we het jubileum van de derde ster met een speciale Ajax Life Podcastserie. We strikten niemand minder dan toenmalig aanvoerder Vertonghen voor de eerste aflevering en de Ajacied klinkt terugkijkend op die dag nog altijd euforisch.

Vooral de zinderde stadionsfeer was belangrijk, haalt Vertonghen terug. “Die sfeer was zó overweldigend, zó dominant. Dat was voor ons al zo, laat staan voor die jongens van FC Twente. Ik heb de warming-up via YouTube nog vaak teruggekeken. Iedereen ging daar al los. Ik had echt kippenvel bij het betreden van het veld.”

“We wisten allemaal hoe belangrijk die derde ster was en dat voelde je ook. Ik herinner me alle goals nog stuk voor stuk perfect. Dat eindsignaal… Dat ik op mijn knieën ging. Er kwam zo veel emotie bij kijken…”

Vertonghen legt uit waarom het zo emotioneel was. “Je familie zit in het stadion en ik speelde al vijf jaar in het eerste, zonder kampioen te worden. We waren er een paar keer dichtbij. De druk was hoog. En ik leefde zó met de club mee. Met de derde ster had ik het gevoel de club en de supporters enorm te helpen. Ik was niet per se kampioen, maar de stad, Ajax en de supporters. We hadden dit allemaal zo hard nodig!”

Als je Vertonghen in onze podcast hoort praten, dan voel je nog de emotie van die dag. “Het is nog altijd één van de mooiste momenten uit mijn carrière,” aldus de Belg, die de huldiging op het Museumplein in een roes beleefde.

“Het Museumplein was niet normaal. Vooraf had ik er nooit over nagedacht, want mijn focus lag bij de wedstrijd. Maar toen het eenmaal zo ver was… Alleen al de busrit naar het Museumplein, met mijn vrienden langs de route. Eén grote roes!”

Natuurlijk vertelt Vertonghen ook hoe het kwam dat de kampioensschaal van de bus afviel. Iets met een tramkabel. Luister dus snel de hele podcast, waarin ook supporters aan het woord komen.

Veel luisterplezier en dinsdag aflevering 2!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >