Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Met Kluivert terugdenken aan De Meer met de wietlucht in Vak H

Ajax speelde tussen 1934 en 1996 in De Meer. In ons magazine Ajax Life halen we herinneringen op met onze helden van weleer. In de laatste editie spreken we met Patrick Kluivert (44). Hij stond als Ajaxtalentje op de Diemenzijde en liet later zelf het stadion juichen.

07 mei 2021 - 10:45
Kluivert Meer 1200
Een piepjonge Kluivert, thuis in De Meer tegen NAC Breda. © AFC Ajax

De kleine Kluivert leert De Meer als ‘supporter’ kennen vanuit Vak H, het hoekvak met staanplaatsen aan de Diemenzijde. “Alle jeugdspelertjes kregen een seizoenkaart voor dat vak en daar maakte ik graag gebruik van,” kijkt Kluivert terug. “Er zat slechts één vak tussen ons en de harde kern van de F-Side. Ik vond dat magistraal. Zij waren destijds dé supporters van Ajax.”

Als jonge aanvaller kijkt hij zo naar talloze spitsen, zoals Wim Kieft, John Bosman, Marco van Basten, Ron Willems, John van Loen, Stefan Pettersson en Ronald de Boer. Van Basten springt er voor hem uit. “Allemaal spitsen met specifieke kwaliteiten, maar Van Basten was echt wel van een ander niveautje, hoor. Hij was zó goed, zó compleet. Die finesse die hij altijd liet zien… Die omhaal tegen FC Den Bosch! Daar was ik ook bij!”

Een paar jaar later staat Kluivert opeens zelf op het veld in De Meer. Voor het eerst. “Dat gaf zo’n apart gevoel. Bij de aftrap keek ik naar Vak H. Ik zag mezelf daar nog staan met mijn vriendjes en rook de wietlucht. Dat geeft in het veld wel een extra dimensie, hoor. Het is moeilijk te omschrijven, dat voel je alleen als je het zelf hebt meegemaakt.”

Gevraagd naar zijn allermooiste moment in De Meer, komt Kluivert uit bij een thuisduel met FC Utrecht. De meegereisde supporters uit de Domstad zingen iets over zijn moeder. Vlak daarna rost de spits de bal hard langs doelman Jan Willem van Ede, na een lange bal van achteruit door Danny Blind. Daarna haalt de geïrriteerde spits zijn gram, trekt een neus richting het uitvak, springt in het hek en viert zijn feestje met de oude garde in vak M.

Het moment weet Kluivert nog goed terug te halen. “Ja, dat was top. Ik heb veel gescoord in De Meer, maar deze is me het meest bijgebleven. Op dat moment kwam alles samen. Het is het complete plaatje. Ik wilde de binding met de supporters voelen. Het gevoel dat ik zelf van Vak H maar zo al te goed kende.”

Het volledige verhaal met Kluivert lees je in de nieuwste Ajax Life. Wil jij het blad volgend seizoen ook ontvangen? Sluit je dan aan! Nieuwe aanmeldingen worden verwerkt vanaf 1 juni.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >