Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van Rossum vertelt waarom hij toch vól passie ‘speakerde’ in lege JC Arena

Tijd voor een dikke kampioenspodcast! En we hebben een onwijs leuke gast in de persoon van stadionspeaker Rob van Rossum. Met hem praten we over dit gekke kampioensjaar, de ongekende kracht van supporters op de tribune en ‘speakeren’ in een leeg stadion.

05 mei 2021 - 10:18
Rossum 1200
Van Rossum bleef enthousiast, al was dat best lastig in een leeg stadion! © Pro Shots

Het was het hele seizoen een vreemde gewaarwording: lege tribunes, maar wel de enthousiaste stem van Van Rossum. Oké, het ‘Nicóóóó Tagliaficóóóó’ ging op halve kracht, maar verder ging hij vol vuur door met zijn werk. In onze kampioenspodcast vertelt hij waarom het stadionprogramma, inclusief muzikale omlijsting, gewoon doorging.

“Ja, ik snap dat supporters dat een tikje vreemd vonden, maar het was eigenlijk niet zo heel moeilijk. Kijk, spelers willen zo veel mogelijk dat het op de ‘normale’ manier ging. Natuurlijk was het in het stadion stil, dus dan is het gek dat je mijn stem zo luid hoort en er muziek is, maar voor spelers werkt het wel,” aldus Van Rossum, die dit vernam van de spelers en de trainer.

“Als je scoort, dan is het voor een speler natuurlijk heerlijk om het publiek te horen juichen. Maar ook het omroepen van je naam hoort daarbij. Als dat óók nog wegvalt…” Om die reden stonden de grote stadionschermen volgens Van Rossum ook gewoon aan.

“Je zou denken: waarom de schermen gebruiken, er zit toch niemand? Nou, het blijkt dat de spelers op de schermen kijken om een herhaling te zien of een bepaald gevoel te krijgen. Nu ik dat weet, let ik er ook op. Ik zie inderdaad spelers die hebben gescoord even naar boven kijken om die goal te herbeleven. Een leeg stadion is een hel, maar er is geprobeerd het zo veel mogelijk normaal te houden.”

Het is mooi om de anekdotes en verhalen van Rob te horen in onze podcast. Het was een bizar jaar. Hij vertelt ook over Europese wedstrijden, waar hij zijn audiospulletjes terugbracht en het overal donker en stil was in de Arena. Op een plek waar normaal duizenden mensen lopen. Surrealistisch… “Het leek wel of ik alleen op de maan zat.”

Al met al was het voor Rob ook even zoeken. “Ja, natuurlijk. Hoe enthousiast ga je ‘Nicóóóó’ in een leeg stadion brengen? Maar goed, als je eenmaal weet dat het voor de spelers toch belangrijk is, dan ga je er met dezelfde overtuiging in. Ook vol passie, al slaat het voor je gevoel misschien niet altijd ergens op.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >