Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Feyenoord - Ajax

Ajax mag dan wel kampioen zijn geworden, maar daarmee is het seizoen nog niet voorbij. Zeker niet zelfs! Er staan nog drie potjes op het programma, om te beginnen met de klassieker. Een wedstrijd die je altijd wil winnen. Daarom hier wat zaken die goed zijn om te weten richting de aftrap!

08 mei 2021 - 09:24
Driedingenfeyuit800
Helaas geen Nicóóó in De Kuip... © Pro Shots

Feyenoord heeft geen trek in erehaag
We hebben niet geteld hoe vaak het woord ‘erehaag’ in aanloop naar de klassieker is gevallen, maar het ging bijna nergens anders meer over. Een erehaag voor de kampioen is in Nederland niet heel gebruikelijk, maar het toont wel klasse. De vraag is dan ook of Feyenoord bereid is om voor Ajax een erehaag te vormen. 

Het antwoord daarop? Nee, ze hebben bij Feyenoord geen trek in een erehaag. Er gaan wel bloemen en felicitaties naar Amsterdam, maar in een rijtje staan klappen voor de aartsrivaal gaat ze allemaal wat te ver. Volgens Feyenoord-trainer Dick Advocaat is een erehaag ook helemaal niet gebruikelijk in Nederland.

“Ik wil Ajax feliciteren,” zo sprak Advocaat op de persbabbel in aanloop naar de klassieker. “Maar een erehaag is hier geen traditie. We zullen ze een hand geven en ze feliciteren,” aldus de trainer, die nog wel de knappe prestaties van Ajax benadrukte. “Ze hebben het uitstekend gedaan met de titel en de KNVB-beker.” 

Geen erehaag dus, maar de Ajacieden kunnen in de Johan Cruijff Arena wel een boeketje met ruikers vanuit Rotterdam verwachten. “We sturen altijd bloemen naar de landskampioen, welke club dat ook is,” zo vulde de persvoorlichter aan.

Advocaat hoopt op onderschatting bij Ajax
Je zou het haast niet verwachten, maar het ging op de persconferentie van Feyenoord ook nog over andere dingen dan de erehaag. Er staat immers een klassieker op het programma en daar hoort nou eenmaal een stukje voetbalinhoudelijk babbelen bij. Ondanks dat Ajax als favoriet wordt bestempeld, wil Advocaat niks weten van een op voorhand verloren duel.  

“Schade beperken? Waarom? Ik denk dat we met die 1-0 in Amsterdam een van onze betere wedstrijden van het seizoen hebben gespeeld,” zo sprak Advocaat. “We moeten mannelijk voetballen en laten zien dat vorige week tegen ADO Den Haag een vergissing was,” zo doelde de trainer op de 3-2-nederlaag in de Hofstad. 

Waar voor Feyenoord de kansen liggen? Advocaat hoopt op een bepaalde onderschatting aan Ajaxzijde. “Het kan altijd alle kanten op met ploegen die al kampioen zijn. Soms willen ze laten zien dat ze de terechte kampioen zijn. Ajax heeft een geweldige ploeg en een geweldige bank, maar wij moeten daar een goede partij tegenover zetten met de juiste instelling,” zo sloot Advocaat af.

Bijlow denkt niet dat klassieker door kampioenschap minder beladen is
Zoals we eerder ook al benoemden: de klassieker is een wedstrijd die je hoe dan ook wil winnen. Dat geldt voor Ajax, maar natuurlijk ook voor Feyenoord. De Ajacieden mogen dan al wel kampioen zijn geworden, maar dat betekent niet het duel in De Kuip ineens minder beladen is. De klassieker is altijd een wedstrijd op zich. 

“Daar is de rivaliteit te hoog voor,” vertelt Feyenoord-doelman Justin Bijlow aan het eigen clubkanaal. “Het is niet minder beladen omdat één van de twee al kampioen is. Het is altijd extra speciaal als je tegen de grote rivaal mag spelen,” aldus Bijlow, die zelf nog nooit een klassieker in het eigen stadion speelde.

Waar het duel met Feyenoord voor Ajax vooral om de eer gaat, daar spelen de Rotterdammers nog voor belangrijke punten. De ploeg staat op een vijfde plek en moet in de resterende wedstrijden het gat met concurrent Vitesse goed zien te maken. De vierde plek levert Europees voetbal op, terwijl Feyenoord bij een vijfde plaats is veroordeeld tot de play-offs.

Feyenoord en Ajax trappen zondagmiddag om 14.30 uur af in De Kuip. Het duel staat onder leiding van Danny Makkelie, terwijl Jochem Kamphuis de VAR van dienst is.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >