Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Passmaps: Ajax creëert (weer) veel meer dan AZ

Ajax voetbalde makkelijk over de linkerkant, wist AZ goed onder druk te zetten en creëerde (vooral in de tweede helft) een stuk meer dan de Alkmaarders. Mede daarom werd er voor de derde keer op rij gewonnen van AZ (2-0). Dat en meer in deze terugblik aan de hand van de statistieken.

27 april 2021 - 07:24
Analyse Ajaaz 1200
Ajax gaf tegen AZ veel reden tot vreugde op de tribunes. © De Brouwer

Door Erik Elias

Vorig seizoen won AZ twee keer van Ajax in de competitie. Even leek het er dus op dat Ajax er een nieuwe ‘angstgegner’ bij had. Deze negatieve trend is dit seizoen echter meteen weer doorbroken. In twee competitiewedstrijden en één KNVB-bekerpotje tegen AZ won Ajax drie keer, scoorde het zeven keer en incasseerde het niet één goal.

In elke onderlinge ontmoeting schoot Ajax vaker en creëerde het meer Expected Goals. Na drie wedstrijden blijft de teller steken op 50 schoten, 7,18 Expected Goals en 6 daadwerkelijke goals. Met als resultaat zes punten en een 0-1-overwinning (met het B-elftal) op weg naar de uiteindelijke bekerwinst in De Kuip.

Wel was het weer een interessante wedstrijd vanuit tactisch oogpunt, omdat de ploeg van trainer Pascal Janssen fel weerstand bood, met name voor rust. We blikken terug aan de hand van de passmaps, Expected Goals, halfspaces en Zone 14 plots, verkregen via @11tegen11.

Passmaps
Na een openingsfase waarbij de bal vooral aan de (voor Ajax) rechterkant van het speelveld was, trok de ploeg van Erin ten Hag het spel in balbezit gedurende de wedstrijd steeds meer naar de linkerkant van het veld toe. We zien daar het bekende patroon van de laatste weken: Ryan Gravenberch iets hoger op het veld, daarachter drie verdedigers en Edson Álvarez die allen gezamenlijk de opbouw verzorgen.

Gravenberch kan natuurlijk niet én de eerste pass én de tweede pass geven. We zien aan de passmap echter dat hij gelukkig goed werd gevoed door de twee opbouwers Lisandro Martínez en Álvarez. Mede daardoor zien we dat hij de meeste ‘xG-chain’ voor zijn rekening nam. Hiermee wordt bedoeld dat hij relatief gezien het meest bijdroeg aan de aanvallen waar de grootste kansen uit voortkwamen.

Een andere uitblinker was ‘Mister 1-0’. Naast zijn twee goals zien we ook een veel ‘dikkere bol’ bij Davy Klaassen dan normaal. Een duidelijk teken dat hij een stuk vaker betrokken werd bij het spel. Zijn twee goals kwamen dan wel weer op de typerende Klaassen-manier tot stand: op het juiste moment op de juiste plek.

Daar waar Gravenberch de meeste voorwaartse passing verzorgde, was het dit keer niet Dusan Tadic of Sébastien Haller die de ‘most progressive passing received’ in de wacht sleepte, maar Klaassen. Met ook nog twee goals dus geen wonder dat de blonde pendelaar werd uitverkozen tot Ajacied van de Wedstrijd.

Expected Goals
AZ probeerde vooral over hun linkerkant aan te vallen met de zwervende buitenspeler Jesper Karlsson en de daarachter sterk opkomende back Owen Wijndal. Met name in de openingsfase had Ajax af en toe moeite om daar een goede oplossing voor te vinden. Des te langer de wedstrijd duurde, des te minder dit koppel gevaarlijk werd.

In de tweede helft draaide Ajax het gas vol open en kwam AZ nauwelijks nog over de middenlijn. Ook na de 2-0 bleef de ploeg van Ten Hag aanvallen, op zoek naar een tweede goal. Mede om die reden zagen we AZ totaal stilvallen in de tweede helft. In de laatste 35 minuten van de wedstrijd werd niet eens één schot gelost, laat staan dat de Alkmaarders aanspraak maakten op de gelijkmaker.

De uiteindelijke verhouding qua Expected Goals zijn 2.68 tegen 0.88. Dit geeft de krachtsverhouding goed weer, waarbij moet worden aangetekend dat AZ in de eerste helft nog een paar keer gevaarlijk doorkwam zonder ‘de laatste pass’ te geven. Let vooral niet op het kleine rode stipje zo rond de middenlijn, waar een overmoedige Tadic dacht vanaf vijftig meter de bal in het doel te kunnen leggen.

Die kleine blauwe stipjes voor de goal zijn AZ-kansen die er misschien iets groter uitzagen dan ze waren. De IJslander Albert Gudmundsson nam een bal iets te ver mee naar buiten en in combinatie met goed positioneren van Maarten Stekelenburg en Jurriën Timber resulteerde dit niet in een doelpunt. Ook de kans van Bruno Martins Indi (goed ingestudeerde corner) leek heel groot, maar met Álvarez goed in positie om te blokken, haalde deze poging niet eens de doellijn.

Zone 14 en halfspaces
In de Zone 14-plot zien we de dominantie van Ajax terug. Het kwam maar liefst drie keer zo vaak in deze gevaarlijke positie als AZ. Vooral het aantal succesvolle passes de zestien in valt hierbij op. AZ probeerde het vaker (6 om 9), maar de passes kwamen een stuk minder vaak aan (6 om 1). Let vooral op de passes naar de linkerbuitenkant vanuit de ‘Gravenberch-zone’, dichtbij het middenveld.

De rechtsbuitenpositie begint zich langzamerhand tot een hoofdpijndossier te ontwikkelen. Zowel Antony als David Neres zijn niet echt in topvorm en dat is een understatement. De laatste keer dat Antony een goal maakte, was in de vorige wedstrijd tegen AZ, op 31 januari. Bijna drie maanden geleden dus. Hoewel uit de data blijkt dat Antony ten opzichte van zijn Expected Goals ook wel erg efficiënt afwerkte voor de winterstop, is de vormdip evident.

Uit de halfspace-maps en passmaps blijkt telkens dat Ajax weliswaar een voorkeur heeft voor aanvallen over links, maar dat er in de meeste wedstrijden toch genoeg aanvoer komt naar de rechterbuitenkant. Waar de vormdip dan aan kan liggen, wordt niet helemaal duidelijk. Wat wel in het voordeel van Antony kan werken, is dat hij vanaf het begin van het seizoen al een goede klik heeft met Noussair Mazraoui. Nu ‘Nous’ weer terug is van zijn mysterieuze oogblessure, zien we misschien ook weer de Antony van de eerste seizoenshelft.

Het wordt maar niet officieel, maar Ajax is nu dus vier speelrondes voor het einde van het seizoen officieus kampioen. Op basis van een duidelijke opbouwstructuur, individuele kwaliteit voorin en een duidelijke manier van drukzetten na balverlies staat er een Ajax dat niet snel door een ondergrens heen zakt. Tel daar het vermogen om negentig minuten gas te geven, bij te schakelen waar nodig én een brede selectie bij op en Ajax is de verdiende kampioen van Nederland.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >