Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Passmaps: Ajax creëert (weer) veel meer dan AZ

Ajax voetbalde makkelijk over de linkerkant, wist AZ goed onder druk te zetten en creëerde (vooral in de tweede helft) een stuk meer dan de Alkmaarders. Mede daarom werd er voor de derde keer op rij gewonnen van AZ (2-0). Dat en meer in deze terugblik aan de hand van de statistieken.

27 april 2021 - 07:24
Analyse Ajaaz 1200
Ajax gaf tegen AZ veel reden tot vreugde op de tribunes. © De Brouwer

Vorig seizoen won AZ twee keer van Ajax in de competitie. Even leek het er dus op dat Ajax er een nieuwe ‘angstgegner’ bij had. Deze negatieve trend is dit seizoen echter meteen weer doorbroken. In twee competitiewedstrijden en één KNVB-bekerpotje tegen AZ won Ajax drie keer, scoorde het zeven keer en incasseerde het niet één goal.

In elke onderlinge ontmoeting schoot Ajax vaker en creëerde het meer Expected Goals. Na drie wedstrijden blijft de teller steken op 50 schoten, 7,18 Expected Goals en 6 daadwerkelijke goals. Met als resultaat zes punten en een 0-1-overwinning (met het B-elftal) op weg naar de uiteindelijke bekerwinst in De Kuip.

Wel was het weer een interessante wedstrijd vanuit tactisch oogpunt, omdat de ploeg van trainer Pascal Janssen fel weerstand bood, met name voor rust. We blikken terug aan de hand van de passmaps, Expected Goals, halfspaces en Zone 14 plots, verkregen via @11tegen11.

Passmaps
Na een openingsfase waarbij de bal vooral aan de (voor Ajax) rechterkant van het speelveld was, trok de ploeg van Erin ten Hag het spel in balbezit gedurende de wedstrijd steeds meer naar de linkerkant van het veld toe. We zien daar het bekende patroon van de laatste weken: Ryan Gravenberch iets hoger op het veld, daarachter drie verdedigers en Edson Álvarez die allen gezamenlijk de opbouw verzorgen.

Gravenberch kan natuurlijk niet én de eerste pass én de tweede pass geven. We zien aan de passmap echter dat hij gelukkig goed werd gevoed door de twee opbouwers Lisandro Martínez en Álvarez. Mede daardoor zien we dat hij de meeste ‘xG-chain’ voor zijn rekening nam. Hiermee wordt bedoeld dat hij relatief gezien het meest bijdroeg aan de aanvallen waar de grootste kansen uit voortkwamen.