Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Wild idee: clubs in Champions League mogen geen spelers meer van elkaar kopen

Je weet ongetwijfeld dat achter de schermen een hevige strijd wordt uitgevochten over de toekomst van de Champions League. We kunnen nu een nieuw element aan deze strijd toevoegen. Of is het niet meer dan een proefballonnetje? Er wordt nagedacht over een onderling 'transferverbod'.

09 maart 2021 - 10:16
Cltransferverbodcar
Dramatisch jaar? In de toekomst maakt het voor Liverpool niet uit... © Pro Shots

Meer, meer, meer. En dan het liefst nog een beetje. Zo kun je de strategie van het grote graaien met recht omschrijven, want het gaat natuurlijk om geld. Om bakken vol geld. Het huidige plan – min of meer bedacht door Edwin van der Sar – is maar liefst 36 clubs toegang geven tot de Champions League en uitbreiding van de groepsfase.

Nog meer wedstrijden, duurdere tv-rechten en dus een hogere opbrengst. Dat is zoals altijd de rode draad. Zelfs de grote competities beginnen 'm te knijpen. Kleinere competities en dus ook kleinere clubs vechten al helemaal voor hun toekomst, omdat het steeds moeilijker wordt om toegang tot het elite-toernooi te verkrijgen.

Het is inmiddels zo erg dat de grote clubs op basis van hun coëfficiënt, Uefa-punten door de jaren heen, menen recht te hebben op een startbewijs. De Nederlandse kampioen – hopelijk Ajax – lijkt vanaf 2024 nog net goed te zitten voor directe deelname, maar goede prestaties van de vaderlandse clubs zijn momenteel belangrijker dan ooit.

De voordelen zijn legio als Ajax zich – hopelijk als kampioen van de eredivisie – in de toekomst tussen de elite blijft wurmen, maar wie weet is er een aardige ontwikkeling in de maak. Althans, kijk terug door de jaren heen en waarom zou een onderling transferverbod niet voordelig zijn voor Ajax?

De grote clubs staan zo'n beetje iedere zomer op de stoep van de Johan Cruijff Arena om de iets minder ruwe diamanten uit de klauwen van Ajax te grijpen. Dat levert aan de ene kant broodnodige centjes op, aan de andere kant raak je keer op keer je beste spelers kwijt en kun je weer opnieuw beginnen. Zo gaat het ieder jaar. Herbouwen, herbouwen, herbouwen.

Daarom is het best grappig dat ECA-voorzitter Andrea Agnelli aangeeft dat er wordt nagedacht over een transferverbod. Een onderling transferverbod voor CL-deelnemers. Het idee is op die manier het stukslaan van honderden miljoenen een halt toe te roepen. Zodat er nog meer geld overblijft misschien?

“Het zou beter zijn om geen transferzaken meer te doen waarbij de prijs de 100 miljoen euro overschrijdt. Misschien is het beter als de grote clubs niet onderling samen doen, maar kijken naar goede spelers van kleinere clubs of competities. Dit zou de solidariteit tussen de clubs kunnen versterken, maar het is en blijft een zeer delicaat punt,” aldus Agnelli.

Ergens in de komende weken moet een definitieve klap worden gegeven op de CL-plannen, die dan effectief worden bij ingang van de volgende Uefa-cyclus in 2024. Het kan best zijn dat we in de komende weken merken dat de transferplannen slechts een proefballonnetje waren, maar het blijft best interessant om over zulke zaken na te doen.

Waarvan akte!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >