Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Verliefd op het spel

We zitten middenin de interlandbreak, een periode die voor veel Ajacieden zo snel mogelijk voorbij mag gaan. Mij doe je er ook geen plezier mee. Het voelt als een hinderlijke onderbreking van de reeks die Ajax momenteel neerzet.

27 maart 2021 - 14:40
Gastblogverliefd800
Het spelplezier spat er de laatste weken vanaf! © AFC Ajax

Door Rick Klumper

Ik heb mezelf afgevraagd waarom ik niks heb met Oranje. Waar het clubvoetbal wordt geregeerd door het grote geld en spelersmakelaars, zou een interlandbreak toch juist een welkome afwisseling moeten zijn? Zeker wanneer je de kans krijgt om spelers als Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Daley Blind weer samen te zien spelen.

Blijkbaar is er iets wat Ajax aantrekkelijker maakt dan kijken naar een ander team. Dat zit ‘m natuurlijk in de club, het stadion, de sfeer en de mensen die je er tegenkomt. Tijdens de enige wedstrijd van het Nederlands elftal die ik ooit bezocht, zat ik naast een volwassen man met een bos wortelen op zijn hoofd. Dat is mij bij Ajax gelukkig nog niet overkomen.

Maar er is nog iets. En dat realiseerde ik me pas toen ik Oranje weer zag spelen. Ajax heeft een unieke, herkenbare speelstijl. De 4-3-3-formatie, het tempo waarmee de bal rondgaat, de constante drang om aan te vallen en het verzorgde positiespel. Je ziet altijd en overal de filosofie van de club terug. Het begint al bij de keeper.

Het moet toch een genot zijn om elke wedstrijd zo te spelen zoals Ajax dat doet?

Of het nou Andre Onana of Maarten Stekelenburg is die onder de lat staat, de bal zomaar naar voren schieten doe je niet. Geen targetman voorin die ballen door moet koppen of moet gokken dat de lange bal een keer goed valt. Er wordt opgebouwd, er worden driehoekjes gemaakt en er worden kansen gecreëerd. Het is herkenbaar en attractief voetbal. FC Barcelona doet het, de teams van Pep Guardiola doen het en ook in Amsterdam is het een ongeschreven regel. 

Nico Tagliafico zei in de special ‘Nu moet Real er 100 maken’ dat het na de 0-3 geen moment in de ploeg opkwam om de voorsprong te verdedigen. Die branie, die bluf, die trots, dat is toch prachtig?! Vaak pakt het goed uit, soms is het naïef en af en toe krijg je de deksel op je neus. Het zij zo, ook dat hoort erbij. Of zoals Johan Cruijff zei: “Je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie, dan met de visie van een ander.” 

Zelf voetbal ik op bedenkelijk niveau en geven mijn teamgenoot Paul en ik elkaar na de wedstrijd al schouderklopjes als we met een slim een-tweetje het middenveld van de tegenstander een keer hebben uitgespeeld. Daar kunnen we de hele week nog van nagenieten. Hoe zouden spelers van Ajax een wedstrijd ervaren? Het moet toch een genot zijn om elke wedstrijd zo te spelen zoals Ajax dat doet? Ik mis het, als ik het Nederlands elftal zie...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >