Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - ADO Den Haag

Voordat de Ajacieden uitvliegen voor interlandverplichtingen, komt eerst ADO Den Haag nog op bezoek in Amsterdam. De Hagenezen strijden tegen degradatie en een kat in het nauw maakt rare… Nou ja, je kent het wel! Hier een aantal zaken die goed zijn om in je oren te knopen richting de aftrap.

20 maart 2021 - 11:06
Driedingenadothuis800
Gravenberch was vorig seizoen nog trefzeker tegen ADO (6-1). © Pro Shots

Meeste versus minste aantal doelpogingen
Ajax is op schot dit seizoen. De ploeg van Erik ten Hag scoorde tot dusverre al 78 keer in de competitie, waarmee het ruim aan kop gaat wat betreft het aantal treffers van alle eredivisieclubs. Dat de koploper zo vaak scoort, is niet zo gek. Zeker niet als je kijkt naar het aantal doelpogingen van Ajax dit seizoen.

De Ajacieden speelden weliswaar een duel minder, maar zijn desondanks toch de ploeg met het meeste aantal doelpogingen tot nu toe (511 keer). Ajax schoot daarmee minimaal 92 keer vaker dan elke andere club uit de eredivisie. ADO is daarentegen een stuk minder doelgericht, want de laagvlieger heeft tot dusverre het minste aantal doelpogingen van alle teams (213).

Als we kijken naar het aantal treffers van Ajax en ADO in onderlinge duels, dan zou je zeggen dat de Amsterdammers zich geen zorgen hoeven te maken over een bloedeloos gelijkspel. De koploper kwam namelijk in slechts één van de laatste negentien ontmoetingen met de Hagenezen (14 keer winst en vijf keer gelijk) niet tot scoren.

Brood wil niks weten van slachtofferrol
Strijden tegen degradatie, al twaalf duels op rij niet gewonnen en dan moet je ook nog aantreden tegen de koploper. Je zou in eerste instantie zeggen dat Ajax niet de ideale tegenstander is voor een club die vecht voor lijfsbehoud. Ondanks alles moeten de Ajacieden zeker niet te gemakkelijk denken over het duel met ADO, want zodra er ergens te gemakkelijk over wordt gedacht, kan het zomaar eens misgaan. 

ADO-trainer Ruud Brood weet dat zijn ploeg een loodzware opdracht wacht, maar de coach wil niet op voorhand al opgeven. “We gaan niet nu al in een slachtofferrol zitten,” aldus Brood tijdens de persbabbel in aanloop naar Ajax-uit. “Je moet niet naar Amsterdam gaan en het hebben over wat er niet te halen valt, maar het zal zeker zwaar zijn.”

Brood moet het op bezoek bij Ajax in ieder geval doen met een gehavend elftal. Zo staan er achter de namen van Marko Vejinovic en Boy Kemper vraagtekens, terwijl ook Michiel Kramer een twijfelgeval is. Dat laatste zou voor de Ajacieden wel eens een meevaller kunnen zijn, aangezien Kramer met Ajax zijn favoriete tegenstander treft. De aanvaller was tegen geen enkele andere ploeg zo vaak betrokken bij een doelpunt (vier treffers en twee assists).

ADO heeft plan om Ajax voor de gek te houden
We zijn heel benieuwd met welke tactiek ADO naar Amsterdam komt, want we horen vanuit Den Haag geluiden over een bepaald strijdplan. Een strijdplan om Ajax voor de gek te houden om precies te zijn. Waar we die geluiden hebben gehoord? Nou, uit de mond van ADO-verdediger Shaquille Pinas. 

“Wat er te halen valt in Amsterdam? Gewoon weer drie punten,” zo stelt de verdediger. Daar is natuurlijk geen speld tussen te krijgen, maar Pinas weet ook dat het niet gemakkelijk wordt tegen de koploper. “Of dat realistisch is, is het volgende. Je weet dat Ajax een topclub is, maar we hebben een strijdplan om ze voor de gek te houden.”

ADO mag dan wel twaalf wedstrijden op rij niet hebben gewonnen, maar de Haagse ploeg sprokkelde hier en daar wel wat gelijkspelletjes binnen, waaronder tegen de concurrenten Willem II en RKC. “Waar we moed uit putten? Dat we het die clubs lastig hebben gemaakt. Alleen pakken zij wel punten en wij niet. Dat moeten wij nu gaan doen. Je moet niet in paniek raken en gekke dingen gaan doen,” zo sluit Pinas af.

Ajax en ADO trappen zondagavond om 20.00 uur af in de Johan Cruijff Arena. Het duel staat onder leiding van Allard Lindhout, terwijl Bas Nijhuis de VAR van dienst is.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >