Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag: ‘Wat had je anders verwacht, dat Lille de rode loper zou uitrollen?’

Erik ten Hag is een trotse trainer en dat is ook dik terecht. De oefenmeester zag zijn manschappen tegen Lille OSC (2-1) knokken voor wat ze waard waren met een ticket voor de achtste finales als eindresultaat.

26 februari 2021 - 10:42
Ten Hag Lille 1200
Overleven hoort ook bij voetbal en Ten Hag zien dat zijn ploeg dat snapt. © Pro Shots

Toch maakten de Fransen het Ajax niet makkelijk in de return. Zelfs heel moeilijk. Als Ajacied thuis voor de buis was het peentjes zweten, al direct vanaf het allereerste fluitsignaal. Maarten Stekelenburg moest gelijk handelend optreden, waarna Lisandro Martínez een bal van de doellijn haalde.

De openingstreffer van Davy Klaassen kwam even uit het niets als geroepen, maar zelfs daarna bleef het razend spannend en billenknijpen. Ten Hag vond dat allemaal helemaal niet zo gek. “Wat had je anders verwacht…? Dat Lille de rode loper voor ons zou uitrollen?”

“Het is een hele grote prestatie van Ajax als je tweemaal in staat bent om van de Franse koploper te winnen. We wonnen twee keer op verschillende manieren. In Frankrijk waren we goed aan de bal, nu niet. Ditmaal moesten we het vooral hebben van een goede defensieve organisatie.”

Toch moest de trainer tot de rust wachten om precies daarin wat versteviging aan te brengen. Ten Hag zag veel slechte keuzes aan de bal. Veelal breed en terug. De diepte werd amper bespeeld en er was te weinig oriëntatie naar voren. De eerste aannames waren onvoldoende, met veel balverlies en onnodig extra knokken tot gevolg.

Ten Hag: “Lille had ons in de heenwedstrijd ‘goed gelezen’ en wij hadden niet direct een tegenoplossing. Ik kon de jongens pas in rust uitleggen hoe de defensieve organisatie beter moest. Er was voor rust een te groot gat aan linkerkant, waar hun nummer 12 (Yazici) regelmatig indook. Daar was Álvarez vaak ver weg, waardoor ook Blind kwam te zwemmen. Maar Daley is zo slim dat het geen schade opleverde. Na rust hadden we dat gerepareerd en was er meer grip.”

Het deed Ten Hag deugd om te zien dat zijn ploeg meer kan dan mooi voetbal spelen. Ook overleven hoort bij voetbal. “We kunnen als het moet een muur opbouwen en zelfs dan nog kansen creëren en wedstrijden winnen. Dat we door zijn naar de volgende ronde is zo belangrijk voor de ontwikkeling van dit team en het Nederlandse voetbal. Daar zijn we blij mee.”

Ten Hag was sowieso verheugd. En terecht. En voor de critici had hij nog wel een boodschap: “Je kunt niet altijd goed voetballen over een heel seizoen. Dat is gewoon onmogelijk. Maar als je niet goed voetbalt, dan moet je alsnog winnen. Dat begrijpt deze ploeg steeds beter en daar ben ik heel tevreden mee.”

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >