Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over PSV - Ajax

Ajax reist zondag af naar Eindhoven voor de topper tegen PSV. De koploper mag dan wel met zes punten voorstaan op de nummer twee, maar we weten ook dat Ajax het altijd lastig heeft in het Philips Stadion. Hoog tijd dus voor een stukje voorbeschouwing!

27 februari 2021 - 13:19
Driedingenpsvuit800
We kijken nu al uit naar dit soort duels! © Pro Shots

Ajax jaagt op eeuwrecord van zegereeksen
De overwinning op Lille OSC (2-1) betekende niet alleen dat Ajax doorstootte naar de achtste finales van de Europa League, want de Ajacieden evenaarden daarmee ook een eeuwrecord van twee eredivisieclubs. Het gaat om een record dat lang in handen was van PSV en Feyenoord, die beiden vijftien keer op rij wisten te winnen in alle officiële competities. 

De twee rivalen zetten die zegereeks beide neer in 2003, terwijl Ajax lang op plek twee stond met twee reeksen van veertien overwinningen op rij (in 2002 en 2012). De zege op Lille betekende dus een evenaring van het record, maar als Ajax zondag ook tegen PSV weet te winnen, kan het dat record zelfs verbreken.

Als we kijken naar de laatste zes wedstrijden tussen Ajax en PSV, dan zien we dat de koploper geen van die duels verloor (vier overwinningen en twee remises). Toch moeten we bekennen dat het de Ajacieden in Eindhoven nooit gemakkelijk afgaat.

De laatste overwinning in het Philips Stadion dateert alweer uit het seizoen 2015-2016, toen Ajax met 0-2 won in Eindhoven dankzij goals van Arek Milik en Anwar El Ghazi. Vorig seizoen werd het 1-1.

Schmidt haalt financiële situatie maar weer eens aan
Terwijl Ajax deze week de achtste finales van de Europa League wist te bereiken, kreeg PSV juist een pijnlijke tik in het toernooi te verduren. De Eindhovenaren werden vlak voor tijd uitschakelt door Olympiakos, waarna de lampenclub alleen nog maar in de eredivisie actief is.

Toch denkt PSV-trainer Roger Schmidt niet dat de pijnlijke uitschakeling invloed heeft op de topper tegen Ajax. De spelers zijn volgens de Duitser moe, maar er is niks mis met de mentale gesteldheid zijn ploeg. “We kunnen ondanks de teleurstelling terugkijken op een goede wedstrijd. Dat geeft zelfvertrouwen,” aldus de trainer.

Schmidt was tijdens de persbabbel in aanloop naar zondag wat terughoudend over zijn tactische plan, maar de oefenmeester blikte desgevraagd wel terug op de twee onderlinge duels van eerder dit seizoen. “De vorige twee wedstrijden waren al erg close. Ik verwacht zondag een open wedstrijd.”

Tot dusverre geen hele gekke teksten van Schmidt, maar zoals zo vaak ging het in aanloop naar de topper ook weer over de financiële verschillen tussen beide clubs. “Ajax heeft een veel groter budget dan wij. Als ze dan geen beter team zouden hebben, zou er iets niet kloppen. Zij kopen in de winterstop een speler van 25 miljoen euro.” 

“Dus als je zegt dat wij net zo veel kans hebben om kampioen te worden als Ajax, dan ben ik het daar niet mee eens. Maar dat betekent niet dat je niet van ze kunt winnen. Het is zondag geen finale, maar wel een erg belangrijke wedstrijd,” sluit Schmidt af.

Ten Hag waakt voor luiheid
Zoals Schmidt al zei, is de wedstrijd van zondag geen finale. Ook na PSV-uit komen er nog genoeg wedstrijden waarin Ajax het moet laten zien. Toch kunnen we er niet omheen dat als Ajax wint Eindhoven, het een flinke tik uitdeelt aan de titelconcurrent. De koploper zou dan op negen punten voorsprong komen, met twaalf verliespunten minder dan de nummer twee.

Erik ten Hag wil echter nog niet op de zaken vooruit lopen en benadert de wedstrijd zoals hij dat altijd doet. “Ik hou me nu nog niet bezig met de titelrace, want in februari win je geen prijzen,” zo benadrukt de trainer nog maar eens tegenover het eigen clubkanaal. “We verheugen ons op de wedstrijd omdat PSV een tegenstander is die uitdaagt.”

“Je moet van wedstrijd tot wedstrijd kijken, maar het is nog belangrijker dat je iedere wedstrijd beter wordt. Dat moet de mentaliteit zijn, want goed is niet goed genoeg. Tevredenheid kan tot luiheid leiden en daar moeten we voor waken,” vervolgt Ten Hag.

Winnen in Eindhoven is altijd een uitdaging, maar zeker als je weet dat Ajax het tegen PSV zonder Noussair Mazraoui, Nico Tagliafico en waarschijnlijk ook Daley Blind moet stellen. Drie verdedigers minder dus… Toch wil Ten Hag niet te zwaar tillen aan hun afwezigheid. “We hebben laten zien dat deze selectie dat goed kan opvangen.”

Als laatste dan: wat verwacht de trainer van de clash in Eindhoven? “De twee vorige wedstrijden waren fascinerend en ik weet zeker dat de derde wedstrijd dat ook wordt.” 

PSV en Ajax trappen zondag om 14.30 uur af in het Philips Stadion. De wedstrijd staat onder leiding van Danny Makkelie, terwijl Jochem Kamphuis de VAR van dienst is.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €5,-* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >