Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Passmaps: het verdedigende fort Ajax

Ajax won op een koude donderdagavond in een lege Arena zakelijk met 5-0 van Willem II. Door weer de nul te houden, behaalde Ajax enkele opvallende mijlpalen. Dit team is aanvallend goed en verdedigend geweldig. Dat en meer in deze terugblik aan de hand van de statistieken!

Door Erik Elias
04 december 2021 - 15:21
Analyseajawil800
Samen met Martínez vormt Timber een solide defensie. © Pro Shots

Eén wijziging in de basisopstelling: Davy Klaassen mocht weer eens starten. Dat was dit seizoen pas voor de zesde keer in de competitie en had alles te maken met de afwezigheid van Steven Berghuis op de laatste training. Berghuis werd namelijk voor de tweede keer vader, dit keer van dochtertje Lizzy. Zo blijkt maar weer hoe bizar het leven van een topsporter is: één dag vaderschapsverlof en weer aan de bak. Ook vanaf deze plek nog van harte gefeliciteerd, Steven!

De fitte en brede selectie ten spijt, stelde trainer Erik ten Hag een verder ongewijzigd team op. Het begint inmiddels wel een klein beetje te rommelen op de bank. Zo stelde Nico Tagliafico dat Ten Hag er goed aan zou doen meer met spelers op de bank te praten. Zou Ajax met Nico niet ook van Willem II kunnen winnen? Of moet de beste gewoon spelen en de bankzitter maar aantonen dat hij beter is op de training?

Hoe dan ook, Ajax won dik. Op de passmap zien we de dingen die we altijd zien als Ajax dik van een andere ploeg wint, op een paar kleine puntjes na. En we zoomen ook nog in op de prestaties van het verdedigende fort Ajax. Dat en meer in deze terugblik op Ajax - Willem II aan de hand van de passmaps en Expected Goals, verkregen via 11tegen11.

Passmaps
We beginnen met de passmap, waar we duidelijke verschillen zien tussen Klaassen en de normale positie van Berghuis op de kaart. Klaassen is simpelweg een stuk minder aan de bal, omdat hij van nature een speler is die wat minder aan de bal wil komen, maar pas laat in de aanval voor het doel wil opduiken.

Wanneer Antony aan de bal is, blijft Klaassen weg, terwijl Berghuis juist naar de bal toe beweegt. Je zou verwachten dat Klaassen gemiddeld genomen dichterbij Sébastien Haller aan de bal zou komen. Het paradoxale is dat dit niet het geval is. Klaassen komt of in de zestien aan de bal of buiten het verdedigende blok van de tegenstander, maar niet vaak ‘tussen de linies’, zoals Berghuis wel vaak doet.

Klaassen scoorde wel weer, al was het dit keer niet de 1-0, maar de 4-0. Hij staat dit seizoen in 855 minuten in alle competities op vier goals, wat neerkomt op een goal elke 214 minuten. Dat is ongeveer vergelijkbaar met vorig seizoen, toen hij elke 222 minuten tot een goal kwam. Ter vergelijking: Berghuis staat sinds zijn pikante overstap afgelopen zomer op een doelpunt per 198 minuten in Ajax 1.

2021 12 02 Passmap Ajax Ajax 5 0 Willem II

We zien aan de dikte van de bollen en de gemiddelde positie van de spelers dat we hier weer te maken hadden met een extreem verdedigende tegenstander. Al zal Willem II-trainer Fred Grim liever hebben gezien dat zijn ploeg de ruimtes nóg kleiner had gehouden. 

Expected Goals
Na rust werden de buitenspelers van Willem II nog iets verder naar achteren gezet. Hierdoor leek de ploeg uit Tilburg af en toe in een 6-3-1 formatie te spelen. Ajax had hier heel even moeite mee, getuige de lange vlakke lijn die in een fase na de rust te zien is op de Expected Goal-plot.

Veel maakte het allemaal niet uiteindelijk, omdat frisse invallers wat leven in de brouwerij brachten en er uiteindelijk een keurige 5-0-score op het bord stond. Pas ver, ver in de wedstrijd kreeg Willem II de eerste serieuze kans om te scoren.

Het werpt wel de vraag op wat er was gebeurd als de goal van Haller niet was afgekeurd. Dat was op dat moment de 4-0 geweest, in de 26e minuut. Ter vergelijking: bij de 9-0-monsterscore tegen SC Cambuur kwam Ajax in de 39e minuut op een 4-0-voorsprong…

Aan de andere kant had de 3-0 van Antony waarschijnlijk afgekeurd moeten worden, wegens hinderlijk buitenspel van Klaassen, die Willem II-keeper Timon Wellenreuther het zicht ontnam. Het is voor de neutrale kijker die gewoon lekker een potje wil kijken af en toe niet meer bij te houden.

2021 12 02 Xg Plot Ajax 5 0 Willem II

Door voor rust de nul te houden, werd Ajax de eerste ploeg aller tijden (!) die in de eerste veertien eredivisiewedstrijden van het seizoen geen goal tegen kreeg voor rust. Remko Pasveer heeft nu al 682 minuten de nul gehouden, waarbij we voorzichtig mogen gaan kijken naar het eredivisierecord van PSV (Edwin Zoetebier en Gomes uit 2004). Zij hielden toen 1159 minuten op rij de nul. Pasveer en Ajax zijn nu over de helft.

Na vijftien wedstrijden slechts twee goals tegen dus. Langzaamaan komt ook het algehele record in de eredivisie van dertien goals tegen in één seizoen (FC Twente in 1971/72) in beeld.

Aan de andere kant is Ajax één complete offday verwijderd van een verdubbeling of verdriedubbeling van het totaalaantal tegengoals in de competitie. We herinneren ons dat zelfs in het geweldige seizoen 2018/2019 Ajax zes en vier tegengoals in één wedstrijd moest slikken. En we kunnen ons ook nog een potje om de Johan Cruijffschaal herinneren… Ajax is één zo’n bizarre wedstrijd verwijderd en al die mooie records zijn weer heel ver weg. Maar voorlopig houden we het in de gaten!

2021 12 02 Pitch Plot Ajax 5 0 Willem II

Nu volgt een Ajaxloos weekeinde waarin supporters misschien eindelijk eens de tijd vinden om de zolder op te ruimen, langs te gaan bij de schoonfamilie of Sinterklaasinkopen te doen. Aan de ene kant is het goed dat de KNVB meer rust creëert voor Ajax in aanloop naar een in potentie cruciale wedstrijd als Sporting CP-thuis. Aan de andere kant is er vanwege al die extra rustdagen voor Europees spelende clubs al het hele jaar sprake van een vertekende stand.

Tijdens de paar uur dat de eredivisie – voor het eerst sinds augustus – weer een stand had met een gelijk aantal gespeelde wedstrijd voor alle clubs, zagen we Ajax één puntje boven Feyenoord staan en twee boven PSV. Met nog drie competitiewedstrijden te gaan (onder meer tegen AZ en Feyenoord) is het dus nog geen uitgemaakte zaak dat Ajax ook als lijstaanvoerder 2022 in gaat. Maar nu eerst de laatste groepswedstrijd in de Champions League, thuis tegen Sporting.

Aanbevolen
Tagliafico adviseert Ten Hag meer met zijn bankzitters te praten

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >