Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Passmaps: Ajax vergeet tegen Barendrecht vaker de trekker over te halen

Met slechts één vaste basisspeler in de gelederen won Ajax zonder al te veel moeite van BVV Barendrecht. De teller stokte bij 4-0, maar als we de kille cijfers bekijken, had de score veel hoger moeten uitvallen. We blikken terug op de eerste KNVB-bekeroverwinning van het seizoen aan de hand van de statistieken.

Door Erik Elias
17 december 2021 - 14:34
Danilo Barendrecht 1200
Danilo leverde eenzelfde soort wedstrijd af als Haller zo vaak doet. © Pro Shots

Het is natuurlijk een schitterende traditie om topamateurs mee te laten doen aan het bekertoernooi. Nationale media pakken nog wel eens uit met het woord ‘bekerstunt’, als een amateurclub uit de Bollenstreek of Spakenburg weet te winnen van een club uit het rechterrijtje van de Keuken Kampioen Divisie. In werkelijkheid zijn de budgetten bij deze ‘amateurs’ vaak hoger dan bij de professionals.

In het geval van Ajax - Barendrecht mag je natuurlijk wel van een enorme kloof spreken. De landskampioen die mag aanreden tegen de nummer dertien van de Derde Divisie (het vierde niveau). Om die reden stuurde trainer Erik ten Hag een zwaar geroteerde ploeg het veld in. De enige vaste basisspeler die vanaf het begin in actie kwam, was Lisandro Martínez.

Voor de rest bestond het team uit een mix van spelers die toe waren aan minuten (Nico Tagliafico, Andre Onana, Devyne Rensch) en een hele hoop jonge spelers. Aanvoerder Dusan Tadic kwam voor de vierde keer in 175 wedstrijden niet in actie.

Alles bij elkaar beleefde Ajax een makkelijke avond, al bleef de teller hangen op ‘maar’ vier doelpunten, waarvan ook nog twee strafschoppen. We blikken terug op de overwinning op Barendrecht aan de hand van de passmaps en Expected Goals, verkregen via 11tegen11.

Passmaps
Aan de passmaps zijn niet zoveel bijzondere inzichten te ontlenen. Dat Ajax veel op de helft van Barendrecht speelde, zal niemand verbazen. De positie van Rensch valt in eerste instantie op, maar wordt verklaard door het feit dat hij na rust links centraal in de verdediging speelde. Dan kom je dus gemiddeld genomen ergens in het midden van die twee posities uit.

We zien dat Kenneth Taylor, behalve een doelpunt, ook de meeste passing vooruit voor zijn rekening nam. Zelfs tegen een ploeg als Barendrecht is het, in het systeem dat Ajax speelt, lastig voor de spits om heel erg actief deel te nemen aan het spel. Dat blijkt wel uit het kleine bolletje van Danilo, die overigens wel gewoon twee doelpunten maakte en een soortgelijke wedstrijd afleverde als Haller vaak doet.

2021 12 15 Passmap Ajax Ajax 4 0 Barendrecht

Ook al sleept Mohamed Daramy de award ‘most progressive carrying’ in de wacht – wat betekent dat hij de bal het meest vooruit verplaatste met een dribbel – was het weer ietwat teleurstellend om naar hem te kijken. Eén geweldige actie is simpelweg niet genoeg tegen amateurs die op het vierde niveau uitkomen. Zijn vervanger Amourricho van Axel Dongen deed een kwartiertje mee en werd door stemmers op onze website verkozen tot de op één na beste speler. Hard, maar zo werkt het wel…

Expected Goals
Bij elkaar schoot Ajax 25 keer en kwam het tot 5.40 Expected Goals. Dat is – niet geheel verrassend gezien de tegenstander – het hoogte aantal Expected Goals in één wedstrijd dit seizoen. Voor de liefhebbers: de top drie wordt gecompleteerd door Ajax - FC Groningen (4.56) en RKC - Ajax (4.09). Opvallend genoeg zit de 9-0 tegen SC Cambuur er dus niet bij.

Ook opvallend: in beide helften was de eerste kans voor Barendrecht. In de eerste helft na een riskante bal van Martínez, in de tweede helft na een meer dan prima aanval van Barendrecht, dat zelfs een afgekeurde goal scoorde. Omdat beide momenten voor buitenspel werden afgevlagd, zien we daarvan niks terug in de Expected Goals-totalen. Maar het moet gezegd dat Barendrecht er af en toe lekker uit kwam en ook in de opbouw gewoon het eigen spel durfde te spelen.

2021 12 15 Xg Plot Ajax 4 0 Barendrecht

We zien hierboven aan de grafiek nog waarom sommige Ajacieden toch ietwat ontevreden waren over deze wedstrijd. De lange vlakke lijn en eigenlijk de hele fase tussen de 2-0 en 3-0 spreken boekdelen. Maar alles bij elkaar genomen kunnen we niet anders zeggen dan dat Ajax deed wat het moest doen. Behalve dan dat de ploeg eigenlijk wel iets meer goals had kunnen en moeten maken. Maar dat is een trend de laatste weken…

2021 12 15 Pitch Plot Ajax 4 0 Barendrecht

Ajax spande zich dus met slechts één basisspeler niet echt in en won gemakkelijk van het dapper spelende Barendrecht. Des te lekkerder dat Feyenoord met het halve basiselftal wel 120 minuten diep moest gaan en uiteindelijk zelfs verloor. Het zorgt ervoor dat Feyenoord met een stuk meer vermoeidheid in de benen de klassieker in gaat.

Alle ogen zijn nu gericht op De Kuip. Ajax treft daar een team dat ook vooruit wil voetballen en druk zet na balverlies. Het belooft om die redenen in tactisch opzicht de leukste klassieker in jaren te worden. Helaas in een lege Kuip, wat misschien voor de nummer 23 van Ajax fijn is, maar voor de voetballiefhebber niet.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >