Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Haller: ‘Echt shit om tussen mijn land en Ajax te moeten kiezen’

Waar vrijwel alle Ajacieden na de oliebollen in het vliegtuig naar Portugal stappen voor een trainingskamp met Ajax, daar neemt Sébastien Haller volgende maand met Ivoorkust deel aan de Afrika Cup. Hij mist daardoor bij de hervatting van de eredivisie maximaal drie duels met Ajax.

29 december 2021 - 09:19
Haller 1200
Haller was eenmaal trefzeker in de negenklapper tegen Cambuur. © De Brouwer

En dat zijn niet de minst belangrijke wedstrijden van het jaar, want de topschutter is er dus niet bij als Ajax op bezoek gaat bij FC Utrecht en PSV. Mocht Haller met Ivoorkust heel ver reiken, dan komt ook Heracles-thuis op de tocht te staan. Haller zegt in De Telegraaf ontzettend te balen van de situatie.

“Uiteraard had ik tussendoor het vliegtuig willen pakken om ook tegen FC Utrecht en PSV te spelen, maar dat is nu eenmaal onmogelijk. Deze situatie is heel frustrerend. Ik vind het verschrikkelijk om tussen mijn land en club te moeten kiezen. Dat is echt shit.”

Ivoorkust kruist in groep E de degens met Algerije, Sierra Leone en Equatoriaal-Guinea. Had de huidige topscorer van de eredivisie (12 treffers) niet liever in Amsterdam gebleven in de belangrijke januarimaand…? “Deze stelling toont het disrespect voor Afrika,” is Haller van mening. “Zou dit ooit zijn voorgelegd aan een Europese speler richting een EK?”

Het antwoord is nee, maar dat is natuurlijk ook niet zo verwonderlijk. EK’s en WK’s maken het spelers niet onmogelijk om voor hun club te blijven spelen, want worden doorgaans in de zomer georganiseerd. “Dit toernooi zou eigenlijk ook in de zomer worden gehouden, maar werd wegens corona uitgesteld,” weet Haller. “Natuurlijk ga ik naar de Afrika Cup om Ivoorkust te vertegenwoordigen. Dat is de hoogste eer.”

Aanbevolen
Ten Hag: ‘Voor Afrika Cup moet je fit zijn, dat is Kudus absolúút niet’

Waar Haller sowieso afreist met Ivoorkust, daar gaan Noussair Mazraoui (Marokko) en Mohammed Kudus (Ghana) ‘gewoon’ met Ajax mee op trainingskamp in Zuid-Portugal. Mazraoui leeft nog altijd in onmin met zijn bondscoach en stelt zich niet beschikbaar, terwijl Kudus eerst maar eens goed fit moet worden. Precies om die reden wil Erik ten Hag de middenvelder meenemen naar Portugal.

Ajax hervat de eredivisie dus zonder zijn topscorer. Precies daarom komt Brian Brobbey op huurbasis terug naar huis om de honneurs waar te nemen. Of nou ja, daar gaan we een beetje vanuit, want Danilo Pereira heeft achter Haller nog amper weten te overtuigen. Of Brobbey dat als basisspeler wél kan? Daar komen we snel genoeg achter.

Haller is wel ruimschoots op tijd terug voor het tweeluik met Benfica in de Champions League (23 februari en 15 maart). Ook hier is de spits op stoom, getuige de tien doelpunten die hij bijeen harkte in de groepsfase. Het zijn ongekende cijfers, weet Haller ook. Hij is in De Telegraaf van mening dat hij in het miljoenenbal sowieso beter tot zijn recht komt, dan op de Nederlandse velden in de vaderlandse competitie.

Aanbevolen
Ten Hag wil dolgraag coachen langs de lijn in La Bombonera

“De opmerking dat ik niet goed genoeg zou zijn voor de Champions League heb ik wel gelezen. Het gaf me motivatie en zorgde voor een hoop ophef toen ik wel begon te scoren. Eerlijk gezegd denk ik juist dat ik op dat podium beter tot mijn recht kom, dan in de competitie. De eredivisie telt veel meer defensief ingestelde ploegen.”

Tja en juist in de eredivisie verwachten supporters meer van hun spits. Haller snapt dat ook wel, maar beschrijft het spelen in de competitie als ‘totaal ander voetbal’. “Mensen verwachten daar meer van mij. Met mijn score in de Champions League, tien goals in zes duels, zou ik na achttien wedstrijden in de eredivisie al op dertig treffers moeten staan.”

Het zijn er twaalf van de in totaal 46 Amsterdamse treffers voor de winterstop. Toch ook echt geen slechte score. Doelpunten die Ajax in januari goed kan gebruiken.

Hup Brobbey!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >