Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

ESPN legt uit waarom Ajax - Barendrecht niet live wordt uitgezonden

Het KNVB-bekerduel tussen Ajax en de amateurs van BVV Barendrecht komt niet live op de kijkbuis. Dat is jammer. Voor supporters van Ajax, maar zeker ook voor spelers, vrienden en familie van de derde divisionist. We vroegen zendgemachtigde ESPN om een stukje uitleg en kregen deze ook.

01 december 2021 - 14:21
Lege Arena 1200
De Arena blijft leeg tegen Barendrecht... © Ajax Life

“We snappen heel goed dat supporters van welke club dan ook hun wedstrijden willen zien,” vertelt ESPN communicatie-directeur Maarten van Rooijen aan Ajax Life. “Maar dat is rondom de KNVB-beker redelijk complex. Tot de kwartfinales is ESPN gerechtigd om per bekerronde zes duels live uit te zenden. Twee live wedstrijden op zowel dinsdag, woensdag, als donderdag. Zodra de loting bekend is, geven we onze voorkeuren door aan de KNVB, waarna de bond onderzoekt wat de mogelijkheden zijn.”

Volgens Van Rooijen houdt de KNVB hierbij niet louter rekening met de voorkeuren van ESPN en de clubs, maar ook met de wensen en mogelijkheden van lokale autoriteiten. Dat is op zichzelf een heel bekend verhaal. De KNVB houdt primair het uitgangspunt aan dat het bekerprogramma tot zo min mogelijk verschuivingen in het navolgende competitieprogramma leidt én dat een club minimaal 48 uur voorbereidingstijd heeft richting het volgende duel.

Aanbevolen
Ajax - Barendrecht niet op tv? Daar zit de KKD elke week mee!

Van Rooijen: “Voor de tweede ronde van de KNVB-beker stelde ESPN voor om Ajax - Barendrecht op donderdag te spelen, zodat deze live kon worden uitgezonden. Hier is gezien het navolgende speelschema voldoende ruimte voor (minimaal 48 uur). Desondanks is aan dit verzoek door de KNVB geen gehoor gegeven.”

“Wat ons betreft teleurstellend,” gaat van Rooijen verder. “Want nu is er op dinsdag en donderdag weinig tot niets te kiezen, terwijl we op de woensdag noodgedwongen harde keuzes moesten maken tussen wedstrijden van onder anderen Ajax, Feyenoord en PSV. Er is nog een aantal mooie bekerduels, zoals AZ - Heracles en Vitesse - Sparta die ook niet live kunnen worden uitgezonden, terwijl wij denken dat het ook anders had gekund om dit wel mogelijk te maken.”

Ajax gaat na het bekerduel met Barendrecht overigens op bezoek bij Feyenoord, dus het kan goed zijn dat de club liever zelf ook niet op donderdag speelt. “Uiteindelijk moeten wij het ook doen met het programma zoals het is vastgesteld. Op sportieve gronden verwachten we dat FC Twente - Feyenoord en PSV - Fortuna Sittard meer aansprekende affiches zijn. Daarom is de keuze gevallen op het live uitzenden van deze twee duels op woensdag 15 december. We snappen dat dit een teleurstelling is voor de supporters van Ajax en Barendrecht. We waren graag in de gelegenheid geweest om aan hun wensen te voldoen.”

Aanbevolen
Amateurs Barendrecht mogen in de avonduren trainen richting Ajax-uit

Dat het bekerduel tussen Ajax en Barendrecht niet op de kijkbuis komt, is vooral vervelend omdat het stadion leeg blijft. Supporters zijn nu feitelijk aangewezen op de televisie. Een andere manier om je cluppie te volgen is er simpelweg even niet. Van Rooijen begrijpt dat ook, maar benadrukt dat het programma voor de tweede bekerronde en het uitzendschema is vastgesteld voordat de huidige coronamaatregelen van kracht of überhaupt bekend waren.

“We bespreken momenteel de actuele situatie met de KNVB om te kijken of er nog aanvullende mogelijkheden zijn. Zodra daar meer duidelijkheid over is, laten we dat uiteraard weten.” Uit die laatste zin putten we een beetje hoop dat er alsnog iets gaat gebeuren. Onder druk worden zaken nog wel eens vloeibaar. Even afwachten dus. 

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >