Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - Fortuna Sittard

Zit jij met je gedachten al bij de cadeautjes onder de kerstboom? Snappen we, maar eerst neemt Ajax het nog op tegen Fortuna Sittard. Hier wat zaken die nuttig zijn om te weten over het laatste duel van 2021.

22 december 2021 - 09:41
Blind Fortuna 1200
Ajax was in Sittard met 0-5 te sterk voor Fortuna. © Pro Shots

Rienstra is Blind dankbaar
Voetbal mag dan de belangrijkste bijzaak in het leven worden genoemd, maar ieders gezondheid staat vanzelfsprekend op plek één. Daarom richten we de schijnwerpers allereerst even op Ben Rienstra. Het leven van de 31-jarige Fortunees stond een halfjaar geleden volledig op zijn kop, toen bij hem een hartafwijking werd vastgesteld.

Rienstra kreeg van de club te horen dat er een afwijking in zijn hartritme was ontdekt. Zijn leven was dan wel gered door de keuring, maar profvoetbal kon de voormalig jeugdspeler van Ajax verder vergeten. Nooit meer voetballen… Rienstra kon het niet bevatten. Sterker nog, hij was bang en voelde zich een tikkende tijdbom.

“Je denkt: ik ga dood. Het was heel zwaar. Ik was bij wijze van spreken mijn testament al aan het schrijven,” vertelt de middenvelder aan Voetbal International. Alles veranderde echter na tussenkomst van Daley Blind. “Dankzij de hulp van Daley kwam ik terecht bij het Amsterdam Medisch Centrum, bij zijn cardioloog. Hij is een van de besten in de wereld op zijn vakgebied.”

Deze specialist nam Rienstra eveneens grondig onder de loep. Na veel testen en intensief overleg met specialisten uit het binnen- en buitenland kwam er goed nieuws. Rienstra hoefde niet te worden geopereerd en zijn hart is sterk genoeg om te blijven sporten. En dus is de aanvoerder er woensdagavond bij, wanneer de Limburgers een bezoek brengen aan de Johan Cruijff Arena.

Aanbevolen
Ten Hags elf: welke Ajacieden laat jij vlammen in laatste duel van 2021?

Voetbalhumor
Door naar een luchtiger onderwerp: ouderwetse voetbalhumor. Het lijkt soms een beetje verdwenen uit de hedendaagse voetballerij, maar in Sittard houden ze nog wel van een geintje. Verdediger George Cox liep dinsdag nietsvermoedend naar het transferium, toen hij erachter kwam dat zijn auto volledig was ingewikkeld in huishoudfolie

De 23-jarige Engelsman was tegen FC Utrecht (2-2) nog trefzeker en had vast gehoopt op een leuke beloning. Niet dus! De linksback mocht opnieuw aan de bak, maar nu op de parkeerplaats. Er moest immers een auto worden ‘uitgepakt’.

De beelden werden door Fortuna Sittard gedeeld op social media. We horen de verdediger in het filmpje nog net vragen wie de dader was. Voor Cox en zijn teamgenoten is het te hopen dat de goede vrede inmiddels weer is getekend. Tegen Ajax moeten ze er alles aan doen om de defensie gesloten te houden.

Eerder dit seizoen werd het in Limburg immers 0-5 en vorig jaar moest Fortuna in de Johan Cruijff Arena de bal even zo vaak uit het netje halen. 

Personele problemen
Bij Ajax zagen we in de klassieker Lisandro Martínez uitvallen met hamstringklachten en ook achter de naam van Jurriën Timber staat een vraagteken. Noussair Mazraoui was al geblesseerd, waardoor Erik ten Hag vooral in defensief opzicht moet puzzelen met zijn opstelling.

Ook Fortuna Sittard kent echter de nodige personele problemen. Lisandro Semedo en Ryan Johansson ontbreken door ziekte, terwijl Samy Baghdadi niet inzetbaar is vanwege een polsblessure. Achter de namen van Tesfaldet Tekie en trainer Sjors Ultee staan eveneens vraagtekens.

Van de 22 voorgaande duels tussen Ajax en Fortuna Sittard wonnen de Amsterdammers er twintig. Daarin waren ze 77 maal trefzeker. Nu is het aan de mannen van Ten Hag om die keurige cijfers verder op te krikken.

Ajax en Fortuna Sittard trappen woensdagavond om 21.00 uur af in de Johan Cruijff Arena. Het duel staat onder leiding van Marc Nagtegaal, terwijl Rob Dieperink de VAR van dienst is.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >