Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Rijkdom op rechts: de natuurlijke klik tussen Mazraoui en Antony

Noussair Mazraoui en Antony weten elkaar tijdens wedstrijden blindelings te vinden. De twee hebben duidelijk een klik en leidden dit seizoen al menig tegenstander naar de slachtbank. We spreken de verdediger over de rijkdom van Ajax op de rechterflank.

18 november 2021 - 14:27
Nous Antony 1200
Mazraoui zoekt Antony veruit het meest op van alle teamgenoten. © Pro Shots

Het klinkt natuurlijk mooi om een klik te hebben met je naaste medespeler, maar wat is zo’n ‘klik’ eigenlijk? “Als je voor het eerst samenspeelt en je begrijpt elkaar meteen, zonder iets te zeggen. Of je de bal in de voeten kunt aanspelen, of juist diep moet gaan. Dat is een gevoel, het is lastig dat onder woorden te brengen,” legt Mazraoui uit in de nieuwste editie van ons magazine Ajax Life.

De statistieken laten zien dat de rechtsback en de Braziliaanse rechtsbuiten een goede tandem vormen. Natuurlijk is het niet gek dat beide spelers elkaar veelvuldig de bal toeschuiven, maar Mazraoui zoekt Antony verreweg het meest van alle teamgenoten.

Tot en met de uitwedstrijd tegen Heracles – die Mazraoui door ziekte overigens miste – speelden ze 623 minuten samen, waarin Mazraoui 137 passes naar Antony stuurde, gemiddeld dus één pass per 4,5 minuut. Dat klinkt wellicht niet veel, maar de volgende vaste waarden (Jurriën Timber, Steven Berghuis en Edson Álvarez) in het rijtje krijgen ongeveer eens in de tien minuten de bal aangespeeld van de rechtsback. Hij zoekt Antony dus meer dan twee keer zoveel op als elke andere teamgenoot.

Aanbevolen
Berghuis: 'Goede ontvangst gaf me een steuntje in de rug'

Over rijkdom gesproken: David Neres kan eveneens prima uit de voeten op de rechtsbuitenpositie. Ook deze andere Braziliaan voelt Mazraoui goed aan. Zijn spel blijft hetzelfde, al valt wel op dat de verdediger zelf een stuk minder dribbelt met Neres voor zich. Daarvoor heeft ‘Nous’ een logische verklaring.

“Dat heeft te maken met de gunfactor als David invalt. Serieus. Als hij erin komt, speel ik hem liever in zodat hij een actie kan maken dan dat ik zelf ga dribbelen. Echt waar,” biecht Mazraoui op.

Hoewel tegenstanders als Sporting CP, Borussia Dortmund en PSV bij vlagen van het kastje naar de muur werden gestuurd door Ajax, haperde de geoliede machine in op papier makkelijkere potjes tegen onder meer Heracles Almelo en Go Ahead Eagles.

In de nieuwe editie van ons magazine zoekt Mazraoui naar een verklaring hiervoor en vertelt hij meer over de manier waarop tegenstanders zich tegenwoordig instellen op Ajax. Ook zijn eigen ontwikkeling en de linkerflank worden onder de loep genomen. Genoeg reden dus om de Ajax Life er snel bij te halen, zodra deze op de mat ploft.

Wil jij ons magazine ook ontvangen en profiteren van andere voordelen? Sluit je dan aan bij de Supportersvereniging Ajax! 

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >