Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Gravenberch: ‘Iedereen praat over me, maar ik weet wat ik kan’

Je zou het soms bijna vergeten, maar Ryan Gravenberch is nog altijd slechts negentien jaar oud. De tiener zat in aanloop naar Dortmund-uit naast zijn trainer voor de gebruikelijke persconferentie. Gravenberch heeft superveel zin in de confrontatie in het Signal Iduna Park.

02 november 2021 - 19:43
Gravenberch 1200
Als je in de spotlights staat, dan zijn er meningen. © Pro Shots

“Hoeveel zin ik heb in deze wedstrijd op een schaal van 0 tot 10? Ik denk 11,” antwoordt de middenvelder op vragen van Ajax Life. De gulle lach volgt. Het lijkt allemaal maar normaal, maar is dat het wel? Is Gravenberch nog wel eens zenuwachtig voor een duel of dat ook al niet meer?

“Mwah, natuurlijk voel ik nog wel eens een beetje spanning, zeker voor een grote wedstrijd. Vroeger kon ik die spanning wel echt hebben, maar nu is dat niet meer zo.” Mooi dat Gravenberch spreekt over ‘vroeger’. Dat vroeger is in zijn geval natuurlijk nog helemaal niet zo lang geleden.

Als je in de spotlights staat, dan zijn er meningen. Leeftijd doet er dan niet meer toe. Meningen kunnen ook hard zijn. Hoe gaat Gravenberch om met het enorme verwachtingspatroon dat mensen hebben, elke wedstrijd weer?

Het is een vraag waar de jongeling lang over moet nadenken. Erg lang. Een bedachtzaam antwoord volgt. “Soms is dat best lastig. Je krijgt van alles op je af en iedereen praat over je. Ik probeer er niet te veel naar te kijken, maar natuurlijk krijg je wel dingen mee. Zeker als kennissen iets zien en het naar je doorsturen.”

Aanbevolen
Dortmund wil volgens Ten Hag wraak: ‘Maakt ze extra gevaarlijk’

“Ik ben van mezelf best wel een rustig persoon en ik weet wat ik kan,” klinkt het vervolgens. “Dat probeer ik elke wedstrijd weer te laten zien. Ik moet nu zorgen dat ik elke wedstrijd negentig minuten de focus heb en dat gaat de goede kant op.”

Het is een dingetje wat er wel eens insluipt, zo gaf hij zelf al eens toe. Vooral bij duels waarin het Ajax makkelijk afgaat. Praat hij daar wel eens met Erik ten Hag over? “Niet supervaak, maar we hebben het er inderdaad wel eens over gehad.”

Naast hem zit Ten Hag. Onbewogen. Tot hij wordt gevraagd er ook iets over te zeggen. “De juiste focus en energie mis je wel eens, zoals tegen Heracles. Je moet elke wedstrijd vanaf het begin ‘aan staan’. Maar dat hoef ik hier in Dortmund niet te vertellen, hoor.”

Gravenberch weet dat zelf ook, zo blijkt uit zijn woorden. “Ik denk wel dat ze hier ‘eager’ zijn na de wedstrijd in Amsterdam. Het kan wel eens een heel andere wedstrijd worden.”

En dan weer die lach.

Aanbevolen
Borussia Dortmund blijkt een beetje Hollywood met toffe Walk of Fame!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >