Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Doelpuntenkoning Haller schiet Ajax langs Besiktas en dit viel op!

Voor de eer, de centen en de coëfficiënten. Ajax was weliswaar al geplaatst voor de achtste finales van de Champions League, maar wilde desondanks winnen bij Besiktas JK. Dat deden de Amsterdammers met dank aan doelpuntenmachine Sébastien Haller (1-2). Dit viel op!

Door Jordy Haak
24 november 2021 - 20:38
Haller Bij Besiktas 1200
Haller komt dicht in de buurt van een record. © Pro Shots

Rentree Onana
Huh, zien we dat goed? Ja, het staat er echt. Erik ten Hag verklapte een dag voor de wedstrijd al dat hij zijn basisopstelling op enkele posities zou wijzigen, maar dat Andre Onana onder de lat zou staan tegen Besiktas, zagen wij ook niet aankomen. De dopingschorsing van de 25-jarige doelman liep op 4 november af, maar door de stabiele prestaties van Remko Pasveer leek er geen enkele aanleiding voor een keeperswissel.

In Istanbul verscheen Onana echter voor het eerst sinds 31 januari weer in een officieel duel van Ajax binnen de lijnen. “Pasveer is momenteel de beste keeper in Nederland, maar het seizoen is nog lang. Daarom is het belangrijk dat ook Onana weer minuten gaat maken. Hij heeft onlangs voor Kameroen gekeept en dit is zijn volgende vuurdoop,” gaf Ten Hag een verklaring voor zijn meest opvallende keuze.

Zijn meest opvallende? Inderdaad, want in tegenstelling tot het competitieduel met RKC Waalwijk verschenen er nog vijf andere namen aan de aftrap. Perr Schuurs, Nico Tagliafico, Davy Klaassen, David Neres en Mohamed Daramy maakten hun opwachting. Deels gedwongen – Edson Álvarez was geschorst en Antony viel op de afsluitende training geblesseerd uit – maar ook om andere spelers een kans te geven en daarmee het team verder te ontwikkelen.

Frisse vogeltjes?
In het deels gevuld Vodafone Park speelde Ajax voor het eerst een Europees duel in het fraaie Marley-shirt. Helaas zonder de ‘three little birds’, die vanwege Uefa-richtlijnen niet toegestaan zijn. Met het inbrengen van verse krachten hoopte Ten Hag echter dat zijn spelers als frisse vogeltjes over het veld zouden dartelen.

Dat pakte in de eerste helft niet uit zoals gewenst. Hoewel Neres de nodige fraaie acties liet zien en Schuurs het vijandelijk doel met een ferme pegel onder vuur nam, viel vooral op dat de automatismen ontbraken. Te veel wijzingen kunnen ook verkeerd uitpakken. Daarbij kwamen de Amsterdammers op achterstand door een knullige handsbal van Noussair Mazraoui.

De rechtsback ging bij een hoekschop met twee handen vooruit het duel aan en zag de bal vervolgens op zijn arm ploffen. De VAR had slechts luttele seconden nodig om te constateren dat de bal op de stip moest. Vanaf elf meter schoot Rachid Ghezzal de bal onberispelijk in de kruising.

Stelde Ajax daar dan niks tegenover? Zeker wel, maar het vizier stond bij kansen van Neres, Dusan Tadic, Steven Berghuis en Daramy telkens niet op scherp. Vooral laatstgenoemde viel uit de toom. Daramy oogde in zowel zijn acties als doelpogingen wild en hielp daarbij een aantal uitstekende mogelijkheden om zeep.

Fenomeen Haller
Dat constateerde ook Ten Hag, die in de rust besloot om de Deen te vervangen door doelpuntenmachine Haller. Eigenlijk weet je dan al dat je nog even snel langs het wedkantoor moet rennen, om je geld in te zetten op een treffer van de Frans-Ivoriaanse spits.

In Turkije had Haller welgeteld negen minuten nodig om het net te vinden. Na een splijtende pass van Lisandro Martínez en een dito assist van Tagliafico kon Haller alweer zijn achtste doelpunt van dit Champions League-seizoen noteren. Op het moment dat we deze zin op papier zetten, kunnen we die acht echter alweer doorstrepen en vervangen door een negen!

Haller stond even later namelijk opnieuw op de goede plek om een inzet van Martínez via de onderkant van de lat het doel in te verlengen. Negen goals in vijf Champions League-wedstrijden. Dan mag je juichen hoor, Seb! Koekoek! Het record van Cristiano Ronaldo, met elf goals in de groepsfase van de Champions League, komt nu serieus in zicht.

Door de overwinning in Istanbul staat Ajax op vijftien punten uit vijf duels. Bij een thuiszege op Sporting CP kan de ploeg van Ten Hag zelfs de eerste Nederlandse club ooit worden die de volle buit binnen haalt in de groepsfase van het miljoenenbal. Een mooi nieuw doel om voor te strijden.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >