Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag over keuze voor Berghuis: ‘Niet logisch hem eruit te halen’

Erik ten Hag heeft voorafgaand aan de kraker tegen Borussia Dortmund (4-0) niet geworsteld met de vraag of hij een basisplaats moest inruimen voor Steven Berghuis of Davy Klaassen. ‘Je moet kiezen wat het beste is voor het teamproces.’

Door Jordy Haak
20 oktober 2021 - 10:28
Ten Hag Berghuis 1200
Ten Hag heeft niet geworsteld met de vraag wie op tien moest starten. © Pro Shots

Van een boemerang weet je nagenoeg zeker dat hij altijd terugkomt. Dat lijkt ook het geval te zijn met de discussie wie het beste de tien-positie bij Ajax kan bekleden. Nieuwkomer Berghuis of toch Klaassen? De media doken er ook in aanloop naar een Europees avondje tegen Dortmund weer bovenop. En Ten Hag? Die vond de keuze naar eigen zeggen niet zo lastig.

“Steven heeft de afgelopen periode uitstekend gespeeld op deze positie. Zeker ook in de Champions League, waarin hij beslissend was. Dan is het niet logisch om hem eruit te halen,” verduidelijkt de hoofdcoach, die zag dat in de eerste helft alle 26 passes van de aanvallende middenvelder aankwamen bij een teamgenoot.

Aanbevolen
Ten Hag geniet van imposant Ajax: ‘Op een dominante manier gewonnen’

Berghuis haalde een hoge passzuiverheid en was daarnaast ook regelmatig gevaarlijk. Bij de 3-0 trok hij bovendien het gat voor doelpuntenmaker Antony. “We weten dat we een brede selectie hebben,” vervolgt Ten Hag. “Davy zal nu even teleurgesteld zijn, maar hij is een geweldig sportman. Ook hij kan deze rol uitstekend invullen, maar dan op een andere manier. Ik moet wel zeggen dat Steven vanavond echt geweldig heeft gespeeld.”

De trainer is sowieso enthousiast over zijn team. Hij roemt het collectief en krijgt vervolgens de vraag hoe belangrijk de waarde van ervaren spelers als Dusan Tadic en Daley Blind is. “Voor een coach is het heel prettig om zulke spelers te hebben. Zij kennen het internationale topvoetbal en weten ook de filosofie van de club en de coach. Daardoor gaat het proces veel sneller. Ze herkennen de momenten waarop het moet gebeuren en weten een hoog niveau aan te tikken.”

De ervaren krachten zijn in de ogen van Ten Hag niet de enige sterkhouders. “Je haalt er nu twee uit, maar Klaassen begrijpt dit bijvoorbeeld ook heel goed. Edson Álvarez gaat het steeds beter herkennen en ook Jurriën Timber gaat daar al in mee. Daar ben ik heel blij mee.”

De latino’s speelden tegen Dortmund eveneens ijzersterk, al gaf Ten Hag in de rust nog wel een dringend advies aan Antony. “Hij is nog wel eens van de tierelantijntjes, maar moet vooral ook effectief voetballen. Hakjes en scharen vind ik prachtig, maar het moet wel een functie hebben. Niet een trucje om het trucje,” aldus de coach, die zag dat Antony zijn ploeg na rust in veilige haven schoot.

Aanbevolen
Juichen met uitzinnige Blind en Tadic op wallpaper!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >