Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Arrogantie

Het is zo’n vier uur voor de aftrap van Ajax - PSV als ik arriveer bij de Johan Cruijff Arena. Er heerst nog een serene rust. Hier en daar zie ik een wit-rood-wit shirt of rood compensatiejasje. En twee toeristen, hongerig naar kaartjes voor de topper. Ajax is ongekend populair deze dagen. En nog altijd stuitend arrogant, als ik buitenstaanders moet geloven.

25 oktober 2021 - 16:16
Arrogant 1200
De tijd van stropdassen met het cijfer 1 erop ligt echt al een tijd achter ons. © De Brouwer

“Where can we buy tickets?” is dan ook de onvermijdelijke vraag die ik op me krijg afgevuurd. Op het antwoord ‘sold out’ kijken ze me totaal glazig en verbaasd aan. “Probeer het anders eens in Barcelona,” valt ook niet heel lekker. In Camp Nou is tegenwoordig immers meer dan genoeg plek. Ik zie veel klachten over de kaartprijzen bij Ajax, maar wat je in Catalonië neertelt om te kijken naar Luuk de Jong, is pas écht ernstig.

In ‘clubhuis’ Vanzz aangekomen gaat het met de vriendengroep natuurlijk over het duel met PSV. Vrijwel niemand denkt dat Ajax ‘even’ van de Eindhovenaren wint. De arrogantie is ver te zoeken. We zijn op dat punt misschien geen echte Ajacieden, maar goed. Ook bij de club zelf is men reëel. Vanuit de Arena of vanaf De Toekomst klinkt amper grootspraak. De tijd van stropdassen met het cijfer 1 erop is echt wel voorbij.

Toch werd Ajax in aanloop naar de confrontatie met PSV weer een boel arrogantie verweten. Door mensen als Aad de Mos en Huub Stevens. Die gingen een partijtje los. Vermoeiend. PSV-thuis is immers nooit op voorhand eenvoudig. Dat heb ik Ajax in elk geval ook nooit horen beweren, al willen de Aad de Mossen van deze wereld je anders doen laten geloven.

De media maken Ajax vooral heel groot. Continu. Al weken aaneen.

De media maken Ajax vooral heel groot. Continu. Al weken aaneen. Tot aan vervelend mijmeren over een eventuele Champions League-finale aan toe. Vervolgens wordt de club arrogantie verweten, terwijl Ten Hag en zijn spelers werkelijk niks verkeerd zeggen en openlijk balen van al dat stomme opportunisme. Het is natuurlijk wel lekker makkelijk scoren, maar het slaat nergens op. In Amsterdam staat iedereen stevig met de voetjes op de grond.

Maar ja, Ten Hag sprak tijdens zijn perspraatje over ‘payback time’. Nou, dat was het meest brutale zinnetje dat we vanuit de Arena hoorden in aanloop naar de confrontatie met PSV. Het was een reactie op onze vraag of zijn spelers revanchegevoelens koesterden na het verloren duel om de Johan Cruijffschaal. Als dat al arrogantie is... Het is eerder strijdvaardig.

Achteraf is het dan wel weer schitterend dat Stevens vooraf riep dat ‘iedereen denkt dat Ajax wel even met 5-0 zou winnen’. De oud-trainer van PSV blijkt een meer vooruitziende blik te hebben dan menig Ajacied. Vind ik mooi.

Huub, Aad en al die anderen: we zijn niet arrogant. Wel gewoon de beste trouwens.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >