Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Met VAR had treffer Labyad nooit geteld, oordeelt Kamphuis

Vooropgesteld: wij waren prima te spreken over de getergde houding waarmee de ‘B-ploeg’ van Ajax binnen de lijnen verscheen in Alkmaar. De 0-1-zege smaakte heerlijk, al mompelen we tegelijkertijd dat de afwezigheid van de VAR voor Ajax niet ongunstig bleek…

21 januari 2021 - 10:56
Kamphuis 1200
De afwezigheid van de VAR kwam voor Ajax niet ongunstig uit... ©

Nou ja, mompelen, we zeggen het maar gewoon hardop. Ajax had, ondanks bij vlagen prima spel, niks te klagen over de arbitrage. Met een VAR achter de knoppen had de confrontatie tussen AZ en Ajax echt heel anders afgelopen.

Om maar te beginnen met het doelpunt van Zakaria Labyad. Scheidsrechter Jochem Kamphuis heeft namelijk de beelden nog eens teruggekeken en stelt tegenover ESPN dat hij de treffer zeker wegens buitenspel zou hebben afgekeurd, als er een videoscheidsrechter had meegekeken. David Neres zou namelijk hinderlijk buitenspel hebben gestaan.

“Ik heb het in de wedstrijd niet gezien,” legt Kamphuis uit, geconfronteerd met de beelden. “Het is best een ingewikkelde situatie. Op het moment dat er op doel wordt geschoten, staat Neres buitenspel. Dan maakt Bizot een save. Daarna raakt hij hem nog een keer en dat zou een nieuwe situatie kunnen zijn. Tegelijkertijd zet Neres weer druk, dus daarmee maakt hij zijn buitenspelpositie wel strafbaar. Ik denk dat het buitenspel is.”

Simpel gesteld: hier kwam Ajax dus goed weg, terwijl ook een situatie rond Edson Álvarez met VAR anders had kunnen aflopen. In de eigen zestien zette de Mexicaan een tackle in, waarbij hij zijn opponent zeker toucheert. Kamphuis staat – na de beelden te hebben gezien – nog steeds achter zijn besluit niet te fluiten, maar met alle superslomo’s van de VAR weet je het soms zomaar niet…

En om het af te maken was er ook nog het moment dat Myron Boadu alleen op Maarten Stekelenburg afging. De assistent stak zijn vlag de lucht in, terwijl hiervan geen sprake was. Met een actieve VAR zou het spel door zijn gegaan om een eventuele goal later alsnog af te keuren, mocht het daadwerkelijk buitenspel zijn geweest. Nu werd AZ aardig benadeeld.

Dat vond AZ-trainer Pascal Jansen natuurlijk ook. “Ook ik heb de VAR vaak vervloekt, maar we zijn er nu wel aan gewend geraakt. De VAR had de treffer van Ajax afgekeurd, omdat Neres hinderlijk buitenspel stond. Ik vond die overtreding van Álvarez op Gudmundsson ook een honderdprocentpenalty en Boadu stond in de verste verte niet buitenspel. Dat vond ik helemaal onbegrijpelijk.”

De frustratie van Jansen is natuurlijk absoluut te begrijpen. Ga maar eens na hoe wij als Ajacieden erin zouden zitten, zou ons dit overkomen zijn. Nou ja, precies. AZ-aanvoerder Teun Koopmeiners baalde eveneens, maar wilde er ook niet te lang bij stilstaan.

“Dat heeft geen nut meer. Ik wil het daar niet te lang over hebben. Het is vooral jammer dat het nu gebeurt, want in een bekertoernooi kun je niks meer rechtzetten.”

Banner Halfjaarlidmaatschap AL

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >