Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Fortuna Sittard - Ajax

Over de hoeveelheid Ajax hoeven we deze maand niet te klagen, want het volgende potje staat alweer op het programma. De koploper neemt het zondagmiddag rond lunchtijd op tegen Fortuna Sittard. Van achterover leunen is geen sprake, want de Limburgers raken steeds beter in vorm. Hier drie zaken om in je oren te knopen richting de aftrap!

23 januari 2021 - 12:28
Driedingenfortuna800
Mazraoui is de laatste weken echt uitstekend in vorm. © Pro Shots

Ajax al 21 jaar ongeslagen in Sittard
Ajax reist zondagmiddag met prima statistieken af naar Sittard, want van de twintig uitduels die de Amsterdammers tegen de Fortunezen speelden, werden er twaalf gewonnen. Verder werd er vier keer gelijkgespeeld en hetzelfde aantal keren verloren.

Voor de laatste thuisoverwinning van Fortuna op Ajax moeten we 21 jaar terug in de tijd, naar maart 2000 om precies te zijn. De ploeg van Bert van Marwijk won destijds met 2-0, dankzij twee treffers van Matthew Amoah.

Dat Ajax al zo lang ongeslagen is in Sittard, heeft er natuurlijk ook mee te maken dat Fortuna jarenlang op het tweede niveau uitkwam. Tussen 2002 en 2018 speelde Ajax slechts één keer tegen Fortuna, al ging het toen om een oefenpotje.

De meest recente uitontmoeting met Fortuna vond plaats in het sprookjesseizoen 2018-2019. Ajax won toen in een matige wedstrijd met 0-2. Kasper Dolberg en Hakim Ziyech waren destijds de doelpuntenmakers.

Vorig jaar had Fortuna - Ajax eigenlijk de laatste wedstrijd van het seizoen moeten zijn, maar dit duel werd uiteindelijk nooit gespeeld. We weten allemaal waarom…

Neem je ratel mee! Of toch niet?
Door de pandemie zijn we al maandenlang veroordeeld tot het kijken van voetbal in de huiskamer. En zelfs thuis op de bank moeten we de nodige voorzorgsmaatregelen nemen. Niet leuk, maar het is even niet anders. Rijksoverheid dacht een handje te helpen en plaatste enkele tips op de eigen website over hoe voetbalsupporters toch op een verantwoorde manier samen een wedstrijd kunnen kijken. Alles onder het mom van ‘wij doen het zo’.

We vermoeden dat de tips niet door een voetbalsupporter zijn geschreven, want de adviezen kwamen nogal, euhm… knullig over. Zo werd er bijvoorbeeld aangeraden om je eigen individuele chipsbakje mee te nemen, een ‘tribune’ op te stellen van zitplaatsen die anderhalve meter uit elkaar staan en hou je vast…. Een muzieknummer af te spelen of een ratel te gebruiken om geluid te maken na een doelpunt.

Net toen iedereen een tribune had opgebouwd en ratels had ingeslagen, werden de tips alweer verwijderd van de site. Niet zozeer omdat er wat ophef over de adviezen ontstond, maar vooral omdat deze niet meer in het huidige coronaplaatje pasten. “Gezien de huidige situatie van het hoge aantal besmettingen en de strenge maatregelen zoals een avondklok, is het een verkeerd signaal om samen in de avond voetbal te kijken,” aldus een woordvoerder.

We hopen dat jullie het bonnetje van de ratels nog hebben!

Flemming aast op drie op een rij
De naam Zian Flemming doet bij menig Ajacied wellicht niet gelijk een belletje rinkelen, maar de middenvelder doorliep wel degelijk de gehele jeugdopleiding van Ajax. Tot een debuut in het eerste elftal kwam het niet, waarna Flemming voetbalde voor PEC Zwolle, NEC en nu dus Fortuna.

Het zijn interessante tijden voor Flemming, want de middenvelder treft in ruim een week tijd alle drie zijn oude werkgevers. Sterker nog, tegen zowel PEC als NEC wist hij het net te vinden. In Zwolle was het genoeg voor de overwinning (0-2), maar in het KNVB-bekerduel met de Nijmegenaren werd verloren (3-2).

De oud-Ajacied hoopt tegen Ajax dus drie op een rij te scoren en wil het de koploper zo moeilijk mogelijk maken. “Voor hen is het op voorhand echt geen fijne wedstrijd. Druk programma, verre busrit, lastige omstandigheden en een tegenstander tegen wie het volgens mij nooit gemakkelijk gaat,” legt Flemming uit. “Gezien de flow waarin wij zitten, heb ik er vertrouwen in.” 

Of Flemming ‘durft’ te juichen tegen zijn oude ploeg? Tuurlijk, waarom niet? In een volle Arena waren de dingen misschien anders geweest, zo stelt Flemming, maar in het eigen stadion mag een doelpunt best worden gevierd. En hoewel we het eens zijn met de middenvelder, hopen we natuurlijk dat er vooral aan Ajaxzijde wordt gejuicht. 

Fortuna en Ajax trappen zondagmiddag om 12.15 uur af in het Fortuna Sittard Stadion. De wedstrijd staat onder leiding van Dennis Higler.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >