Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over AZ - Ajax

Is het alweer tijd voor een eredivisietopper? Jazeker! Het volgende belangrijke potje staat voor zondag op de rol, als Ajax het wederom opneemt tegen AZ. Deze keer staat er niet een plek in de kwartfinale van het KNVB-bekertoernooi op het spel, maar is het scoren van een driepunter het doel. Hoog tijd voor een stukje voorbeschouwing!

30 januari 2021 - 15:13
Driedingenaze800
Weet Ajax opnieuw te winnen in Alkmaar? © Pro Shots

Puzzelen op de linksbackpositie
Net zoals zo vaak gooide Nico Tagliafico tegen Willem II (3-1) alles in de strijd om te winnen. Die winnaarsmentaliteit is heerlijk om te zien, maar het leverde de Argentijn wel een blessure op. Nico kwam hard in botsing met het hoofd van Vangelis Pavlidis, waarna er vrijwel direct een rood ei onder zijn oog verscheen. De linksback probeerde nog een tijdje om door te spelen, maar de zwelling werd op een gegeven moment zo erg dat hij moest worden gewisseld. 

We hadden goede hoop dat de zwelling dusdanig zou zijn afgenomen dat hij er tegen AZ weer bij kon zijn, maar helaas… Ajax heeft laten weten dat Nico niet snel genoeg is hersteld om zondag alweer mee te kunnen doen. Het is nog onduidelijk hoelang de Argentijn is uitgeschakeld, maar we hopen natuurlijk dat Tagliafico er snel weer bij is!

In de tussentijd moet er een oplossing worden gevonden voor het gat dat Nico op de linksbackpositie achterlaat. Als we naar de selectie kijken, zien we niet gelijk een échte linker vleugelverdediger op de lijst staan, maar er blijven gelukkig nog genoeg namen over van spelers die daar prima uit de voeten kunnen.

Lisandro Martínez was tegen Willem II de vervanger van Tagliafico en het zou ons niks verbazen als de Argentijn ook in Alkmaar zijn plek overneemt, maar er zijn met Noussair Mazraoui, Sean Klaiber, Devyne Rensch en zelfs Daley Blind meer gegadigden voor de linksbackpositie.

Ten Hag benadrukt hoe belangrijk de gehele kleedkamer is
Tegen Willem II was het Brian Brobbey die als invaller de drie punten moest redden. De jonge spits stond koud in het veld en maakte met zijn tweede balcontact de zo belangrijke 2-1, om vervolgens de andere invaller Dusan Tadic te bedienen bij de derde Amsterdamse treffer. Je kunt gerust stellen dat de wissels het verschil hebben gemaakt.

En dat is niet de eerste keer dit seizoen. We kunnen ons nog haarfijn herinneren hoe Ajax aan de hand van Klaas Jan Huntelaar ontsnapte tegen Twente (1-3), maar ook in het bekerduel met AZ (0-1) lieten de wissels zien dat ze dicht tegen een basisplaats aanzitten. De selectie is in ieder geval breed genoeg af en toe te rouleren.

Dat rouleren doet Erik ten Hag dan ook, die tegenover het eigen clubkanaal nog maar eens benadrukt hoe belangrijk de gehele selectie is dit seizoen. “Het is een prettige gedachte dat we niet alleen een elftal, maar een hele kleedkamer hebben waar we uit kunnen putten,” aldus de trainer.

“Vanaf het begin zijn we daar ook heel bewust mee bezig geweest. Wissels zijn altijd belangrijk, maar zeker dit seizoen kunnen wissels het verschil maken. Het gaat om frisheid,” doelt de trainer op het drukke schema. “De wisselspelers gaan er steeds beter mee om en ik hoop dat die ontwikkeling zich doorzet. Als het team je nodig heeft, moet je kunnen leveren.”

Jansen verwacht agressiever AZ
Het was best opvallend om te zien hoe gemakkelijk Ajax tijdens de bekerconfrontatie met AZ aan voetballen toekwam. Daartegenover wist AZ maar weinig kansen te creëren. Ja, er werd een Alkmaars doelpunt afgekeurd en als de grens niet had gevlagd, kon Myron Boadu zomaar doorlopen richting het doel van Ajax, maar zeg nou zelf: we hebben AZ wel eens overtuigender zien aanvallen, toch?

“Dat moet zondag heel anders,” concludeerde AZ-trainer Pascal Jansen tijdens de persconferentie in aanloop naar het eredivisieduel met de koploper. “Tegen Ajax was het niet goed genoeg, daardoor kwamen zij te makkelijk aan het voetballen. Die les hebben we geleerd.”

AZ, dat nog altijd goed presteert in wedstrijden tegen de traditionele top drie, wil de dingen zondagmiddag dus anders aanpakken. Jansen hoopt vooral meer agressie bij zijn ploeg te zien. “Zoals we dat tegen PSV en Feyenoord ook deden. Als we ons willen meten met Ajax zullen we in ieder geval agressiever voor de dag moeten komen dan in de bekerwedstrijd.”

Jansen kan tegen de Amsterdammers overigens beschikken over een nagenoeg fitte selectie. Alleen de al langer geblesseerde Dani de Wit en Jonas Svensson zijn niet van de partij, terwijl Teun Koopmeiners ‘gewoon’ met een gebroken pols kan spelen.

AZ en Ajax trappen zondagmiddag om 16.45 uur af in het Afas Stadion. De wedstrijd staat onder leiding van Bas Nijhuis, terwijl Clay Ruperti de VAR van dienst is.

Banner Halfjaarlidmaatschap AL

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >