Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Wet van Alderweireld van toepassing op belangstelling voor Klaiber

Eens in de zoveel tijd moeten we de eerste wet van Toby Alderweireld weer van stal halen. Het moment is eens te meer aangebroken nu blijkt dat Ajax interesse heeft in Sean Klaiber. De rechtsachter van FC Utrecht stelde ooit niet naar Ajax te willen, maar tijden zijn veranderd.

29 september 2020 - 08:38
Klaibertransfercar
Tijdens Utrecht-uit klapt Klaiber er altijd behoorlijk fel op. © Pro Shots

De overgang van Sergiño Dest naar FC Barcelona is nog steeds 'dichtbij' en dus nog altijd niet officieel, maar de resterende tijd op de transfermarkt tikt weg en dus moet Ajax om zich heen kijken. Al te ver hoeft dat overigens niet. Vlak voorbij de N201 spot de club al een doelwit, weten De Telegraaf en Voetbal International.

Het gaat om Klaiber, de rechtsback die Erik ten Hag kent uit zijn periode als trainer van FC Utrecht. De 26-jarige rechtspoot groeide onder Ten Hag uit tot vaste waarde op de rechtervleugel en is dat nog altijd. Hij staat er zelfs zo goed op dat hij de vervanger van Noussair Mazraoui en Dest kan worden.

We bedoelen natuurlijk niet dat Mazraoui vertrekt. Nee, integendeel. Die rechtsback oogt stiekem als herboren en dus is Ajax op zoek naar een tweede optie. De vraag is wie je kunt interesseren om tweede optie te zijn. Nou, Klaiber dus. En dat is best een beetje opvallend. Om meerdere redenen.

Klaiber heeft als jong jochie kort in de opleiding bij Ajax gespeeld, maar hoe warm zijn gevoelens voor de club in de tussentijd waren, is ons niet helemaal duidelijk. Zo maakte Klaiber duidelijk niet blij te zijn met de shirtjesruilactie van Zakaria Labyad, niet lang voor diens transfer naar Ajax.

Labyad wisselde shirtje met Hakim Ziyech kort na Utrecht - Ajax (0-0) in 2018. Dit was vlak na de aanstelling van Ten Hag, die toen direct op bezoek mocht bij zijn oude club. Je kent de beelden vast nog wel. Labyad deed de ontstane ophef af als 'bullshit', maar werd door Klaiber en anderen wel vriendelijk verzocht om tijdens de ereronde – gelijkspel is in Utrecht soms ook soort van winst – een hesje over het Ajaxshirt te draperen.

Maar hoe zit het nu met die eerste wet van Alderweireld? We schakelen door naar een fragmentje uit een interview tussen Voetbalprimeur en Klaiber, waarbij de speler aangeeft eigenlijk nooit niet naar Ajax te willen. “Als Utrechter kun je eigenlijk niet naar Ajax toe. Maar ja... Als Ajax komt, komt misschien PSV of Feyenoord ook en dan kies ik voor die andere twee. Zeker weten, ja.”

Zoiets blijft je achtervolgen, al helemaal wanneer het moment zich toe aandient. Klaiber is niet de eerste en vast ook niet de laatste. Het viel jaren geleden zelfs Alderweireld op. “Veel spelers hebben praatjes over Ajax, maar als ze een contract bij ons kunnen tekenen, komen ze desnoods op de fiets naar Amsterdam. Mooi is dat.”

Zie daar, de eerste wet van Alderweireld. Om het nog iets mooier te maken, vrezen de supporters van Utrecht een gewaardeerde kracht kwijt te raken. Een snel rondje over fansites en fora laat zien dat 'één van de beste spelers' op het punt staat om te vertrekken en er wordt gehoopt op een transfersom van diverse miljoenen, omdat Klaibers contract loopt tot medio 2022.

We zijn ook voorzichtig benieuwd hoe Nico Tagliafico reageert als Klaiber wordt aangetrokken. De Argentijn was begin 2020 in de slotfase van Utrecht-uit betrokken bij een momentje met Klaiber, die een gele kaart kreeg en daardoor werd geschorst voor de KNVB-bekerfinale die uiteindelijk nooit werd gespeeld. Het duelleren zoals Nico altijd doet, werd hem toen niet in dank afgenomen.

Als het echt zo ver komt dat Klaiber een contract krijgt, zijn we benieuwd of hij op de fiets richting Johan Cruijff Arena komt. Qua af te leggen afstand is hij één van de eerste spelers die daadwerkelijk voor een fietsritje in aanmerking komt!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >