Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag na Haagse waarschuwing vol lof over Ajaxsupporters

Was Ajax - Vitesse het derde en voorlopig laatste duel in de eredivisie in het bijzijn van supporters? Als er nieuwe, landelijke coronarestricties worden ingevoerd, is het natuurlijk een duidelijke zaak... Maar het zou raar zijn als alleen voetbalsupporters de dupe zijn, vindt Erik ten Hag. De trainer spreekt zich uit.

27 september 2020 - 09:08
Hagoversupporterscar
Ten Hag schaart zich duidelijk achter de Ajaxsupporters. © Pro Shots

Er waren zaterdag opnieuw 9000 supporters in de Johan Cruijff Arena aanwezig, al is het jammer dat er geen drieduizend stoeltjes extra waren gevuld. Er is groen licht, maar het blijkt lastig om de capaciteit bezet te krijgen in rare coronatijden. Hoe dan ook, als we volgende keer maar mogen!

Ten Hag zou het gek vinden als er bovenop een 'laatste waarschuwing' vanuit Den Haag echt slecht nieuws volgt, want hij vindt dat de Johan Cruijff Arena en Ajax hun zaakjes goed op orde hebben en de gedisciplineerde Ajacieden zich voorbeeldig gedragen, zeker gezien het wedstrijdverloop van Ajax - Vitesse (2-1).

“Ik ben blij dat het in de JC Arena heel erg goed gaat, al is het logisch dat er tijdens zo'n wedstrijd toch wat emotie bij komt kijken. Ik vind het publiek ongelooflijk gedisciplineerd. Dat is uitstekend om te zien, al denk ik er in 99 procent van de stadions veel discipline heerst,” reageert Ten Hag tegenover Ajax Life.

“Hier en daar zijn door het publiek wat foutjes gemaakt, maar dat is op enkele individuele plekken. Als je het grote geheel bekijkt, gaat het uitstekend in het betaald voetbal en wellicht zelfs beter dan in de maatschappij. Misschien is het voetbal juist wel een voorbeeld voor de maatschappij.”

Desondanks raakte de voetballerij twee keer in opspraak. Feyenoorders zaten wel erg dicht op elkaar gepakt en – buiten het stadion – kwamen honderden Willem II'ers samen voor een enkel schermpje, om een drankje te doen en voetballen te kijken op een zeldzaam Europees avondje.

Ten Hag: “Het is jammer dat het verkeerd ging in Tilburg, maar dat evenement was georganiseerd door de overheid. Dat snap ik dan weer niet. Je kunt bijna aannemen dat het verkeerd gaat, als je mensen zo dicht op elkaar laat met alcohol erbij. Dan zou ik zeggen: Den Haag, steek de hand in eigen boezem.”

De voetballerij is heropgestart op basis van een protocol dat zo'n negentig pagina's beslaat, al lijkt geen enkel aantal pagina's genoeg om een stadion negentig minuten lang doodstil te houden. Ook zaterdag in de JC Arena werd gereageerd op doelpunten, overtredingen en het binnenhalen van de overwinning (2-1). We hoorden de omroeper kort na rust preventief een woordje spreken.

“Het is duidelijk dat toeschouwers zich moeten inhouden en dat gebeurt ook. Als ik het zo eens bekijk en hoor, gebeurde dat. Op een enkele uitspatting na, maar die heb je overal. De politiek zegt terecht dat iedereen stil moet zijn en dat gebeurt in de meeste gevallen ook. Mensen houden zich in als er op het veld iets gebeurt. Er zijn richtlijnen van experts en we houden ons aan de maatregelen, maar het verbieden van supporters maakt het middel erger dan de kwaal.”

Ten Hag komt met dus met duidelijke woorden in reactie op de laatste waarschuwing, maar gaat niet zo ver om het 'goedkoop scoren' te noemen vanuit Den Haag. “Ik ben voetbaltrainer en wil niet van die woorden in mijn mond nemen. Het is al moeilijk genoeg om keuzes te maken met een virus dat rondwaart, maar alleen naar de voetballerij kijken, vind ik niet juist.”

“Het betaald voetbal nam zelf het initiatief om de competitie te stoppen om zo ruimte te geven, waar in andere landen vaak wel werd doorgespeeld. Je draait de voetballerij de nek om als er geen supporters meer naar binnen mogen. Het gaat goed in 99 procent van de gevallen en waar het fout ging, moeten correcties en maatregelen komen, maar bijna overal gaat het heel erg goed...”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >