Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Rutte komt met stevige waarschuwing aan adres 'juichende supporters'

Mark Rutte heeft een duidelijke waarschuwing afgegeven. Supporters in stadions moeten stoppen met juichen en 'gewoon hun bek houden' in coronatijd. Het was tijdens de tweede speelronde in de Johan Cruijff Arena allemaal weer prima voor elkaar, maar dat gold niet overal...

21 september 2020 - 13:51
Ruttewaarschuwtcar
Afstand houden! Dat is wat Rutte hier ook nog eens uitbeeldt. © Pro Shots

Zo zagen we onder meer PSV-supporters uitzinnig van vreugde richting de spelers rennen om de bevrijdende 2-1 tegen FC Emmen te vieren en dit kun je nog toeschrijven aan pure vreugde, maar met name in De Kuip en bij ADO Den Haag bleek het moeilijk om aan de regels te voldoen. Diverse verslaggevers van landelijke media deden er zelfs lacherig over...

Die regels zijn duidelijk: je mag naar het stadion, maar je moet je handen ontsmetten, zoveel mogelijk 1,5 meter afstand houden ten opzichte van mede-supporters en juichen of zingen is ten strengste verboden. 'Hoera' fluisteren bij een doelpunt is nog net toegestaan, meer niet...

“Je moet het gewoon niet doen, want hiermee krijgen we het virus niet onder controle. Vandaag lopen de aantallen ook weer op, weet je. Of het in stadions wel te regelen is? Ja hoor, je moet gewoon je bek houden als je er zit en niet schreeuwen. Dat is te doen,” aldus Rutte.

Dat is wat je zegt stevige taal van de premier, in gesprek met RTL Nieuws, die deze woorden niet zomaar gebruikt. Nee, hier zit een hele gedachtegang en strategie achter. Door op deze manier te waarschuwen heeft iedereen het erover in de hoop dat het zorgt voor een stukje besef.

Het is natuurlijk wel onzin om de landelijke toename van coronabesmettingen in verband te brengen met stadionbezoek, maar feit is ook dat wedstrijden in de eredivisie momenteel tot de grootste evenementen van het land behoren en we – ondanks alle beperkingen – in onze handjes mogen knijpen met wat er mogelijk is.

Niet voor niks deed Edwin van der Sar kort voor aanvang van Ajax – RKC (3-0) een oproep aan de Ajacieden om zich toch vooral goed te gedragen, ook met in het achterhoofd de gedachte dat er dan in de (nabije) toekomst meer supporters welkom zijn. Zoals gezegd lieten de aanwezige Ajacieden zich van hun beste kant zien.

Hopelijk wordt dit goede voorbeeld elders in het land opgevolgd, zodat we naar het stadion kunnen blijven gaan. Het lijkt er namelijk niet op dat de lichten in de kroeg aanknippen om middernacht wel voldoende is om de opmars van het coronavirus te stoppen, dus er kunnen wel eens aanvullende maatregelen nodig zijn.

Laten we hopen dat de voetbalsupporter wordt ontzien, zeker als we met z'n allen zelf enigszins in de hand hebben of dit gebeurt...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >