Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Álvarez wordt 'gewelddadig handelen' verweten tijdens Vitesse-thuis

Tien Ajacieden wonnen zaterdagavond nipt met 2-1 van Vitesse. Het ondertal werd vlak voor rust bereikt, toen Edson Álvarez de rode kaart kreeg voorgeschoteld. Hij plantte – al dan niet bewust – zijn noppen op de enkel van Loïs Openda.

28 september 2020 - 11:24
Alvarez 1200 (1)
Álvarez krijgt rood voorgehouden en snapt er niks van. © Pro Shots

Arbiter Pol van Boekel had het niet gezien, maar de VAR adviseerde hem toch even op het scherm langs de lijn te kijken. Van Boekel keek, keek nog eens… en nog eens… draaide zich om en hield de verbouwereerde Álvarez de rode kaart voor.

Terecht of niet terecht? Daar waren de meningen na afloop enorm over verdeeld. Reinold Wiedemeijder, scheidsrechtercoördinator bij de KNVB, steunde de beslissing van Van Boekel in elk geval volop en was het eens met het wegzenden van Álvarez.

Wiedemeijer sprak bij het programma 'Dit was het Weekend' op Fox Sports zelfs van 'gewelddadig handelen', nog even volledig los van feit of de Mexicaan het expres deed of niet. Dat laatste doet eigenlijk helemaal niet ter sprake.

“Wij laten elk jaar beelden zien bij de clubs,” start Wiedemeijer zijn uitleg. “Waar gaan we op letten en wat zijn de spelregelwijzigingen? Als allerlaatste zit er altijd een item in over wat spelers elkaar aandoen. Dat is dan vaak gewelddadig handelen. Daar zit deze ook altijd in: even op iemands been staan.”

“Wij kunnen niet zien of hij het met opzet doet. Wij zien dat hij feitelijk op die enkel staat. Dat is een ander soort gewelddadig handelen. Wij willen dit absoluut uit het voetbal en dus moeten wij daar ook naar gaan handelen.”

Bewust of niet bewust, Álvarez kan een schorsing tegemoetzien. Daarbij twijfelt Wiedemeijer of het allemaal wel zo onbewust was. “Ik ben geen bewegingswetenschapper, maar volgens mij staat hij al goed op de grond. Dan gaat hij opeens toch nog bewegen en stapt op de voet.”

Hoe dan ook, 'dader' Álvarez bood na de zege op Vitesse excuses aan via Instagram. Hij stelde echt geen slechte intenties te hebben gehad. Het was volgens de middenvelder absoluut geen 'bewussie', maar onhandig was het natuurlijk wel.

Ten Hag vond de rode prent in elk geval dikke onzin. “Ik weet zeker dat het per ongeluk gebeurde,” sprak de trainer klare taal na het laatste fluitsignaal. “Als je zelf hebt gevoetbald, zie je dat hij in een duel zit en voor de bal gaat. Ik vind een rode kaart niet te begrijpen.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >