Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Veerkrachtige jonkies houden Union Berlin knap op gelijkspel

De laatste oefenpot voor de eredivisiestart is gespeeld. Een – vooral na rust – piepjong Ajax hield zondag knap stand tegen Union Berlin. De Amsterdamse B-ploeg, aangevuld met talentvolle invallers, hield de Bundesliga-ploeg knap op 2-2. Er viel ons genoeg op, lees maar.

30 augustus 2020 - 14:52
union-berlin-1200
Kiest Ten Hag straks voor Mazraoui of toch Dest? © Pro Shots

Aanvoerder Eiting schiet Ajax tegen verhouding op voorsprong
Ajax trad tegen ‘Die Eisemen’ aan met veel reserves en talenten. Zo stond Lisandro Magallán op het veld en dat gaan we echt niet vaak meer zien. Wel is er nog een flinke strijd gaande tussen Noussair Mazraoui en Sergiño Dest. Laatstgenoemde mocht tegen Union Berlin beginnen.

Carel Eiting droeg de aanvoerdersband tegen de Bundesliga-ploeg. Dat zegt echter niks over zijn status binnen de A-selectie, want het moet gek lopen wil de middenvelder volgend seizoen een grote rol gaan spelen. Of nou ja, er is momenteel weinig reden om dat aan te nemen.

Dat blijft toch jammer, want Eiting is en blijft een slimme en creatieve voetballer die het spelletje prima leest. Het was dan ook leuk dat hij aan het einde stond van een swingende aanval, uitstekend opgezet door David Neres, Mohammed Kudus en Noa Lang. Vooral de één-twee tussen Kudus en Lang dwars door het midden was prima. Het breed leggen van Lang was netjes, waardoor Eiting simpel de trekker kon overhalen.

Het was de enige vlotte aanval van Ajax, want het was het Union Berlin dat voor rust veel vaker had moeten scoren. De reserveploeg van Ajax was zoekende en het baltempo lag te laag. De Duitse opponent rook de kansen en die creëerde het ook. Grischa Prömel kopte hard naast Maarten Stekelenburg tegen de paal, Marvin Friedrich zag zijn kopgoal afgekeurd wegens buitenspel en Sebastian Anderson kopte direct erna krap voorlangs. En oh ja, Stekelenburg lag ook een paar keer goed in de weg.

Jonkies Ajax tonen veerkracht!
Ajax heeft deze voorbereiding een patent op snel openen van de score, maar na rust moest het juist een razendsnelle gelijkmaker incasseren. De verder prima keepende Stekelenburg gaf een wat onhandige bal, die balverlies opleverde. De counter die volgde was rap en scherp. De voorzet werd klinisch door Marcus Ingvartsen afgewerkt.

Het was allemaal best terecht, want de Duitsers waren voor de pauze dus al een klein maatje te groot voor de B-ploeg van Ajax. Is dat gek? Welnee, dat is helemaal niet gek. Waar Union Berlin voor rust kansen verprutste, was het na rust scherper. Marius Bülter ramde na een klein uur de 1-2 binnen. Kogelhard ging de bal tegen de touwen.

Het piepjonge Ajax weerde zich echter kranig en toonde zich veerkrachtig. Met ingevallen jonkies als Naci Ünüvar (17), Max de Waal (18), Neraysho Kasanwirjo (18) en Alex Mendez (19) – terwijl basisspeler Rensch ook nog maar zeventien is – voetbalde het zich toch naar de gelijkmaker en behield die ook. Jurgen Ekkelenkamp kon de 2-2 binnenwerken na knap voorbereidend werk van Lang en de broertjes Timber, alle twee ook nog maar 19 jaar.

Weer halfuurtje Neres gezien!
Hij mocht tegen Eintracht Frankfurt (2-1) invallen en tegen Union Berlin stond hij aan de aftrap: David Neres. En dat maakt blij. Want wat was de Braziliaan lang afwezig wegens blessureleed en wat had hij een dikke pech zijn herstel. Terugslag na terugslag. Maar de tijd dat Neres weer voetballer is, lijkt aangebroken.

Waar hij zaterdagavond dartelend inviel tegen Eintracht, kon hij in de reserveploeg vanaf de start minder zijn stempel drukken. Dat is ook helemaal niet erg. Nee joh! We zijn allang blij dat de aanvaller weer een halfuurtje Ajax in de benen heeft. Rustig aan, dan komt alles vast goed.

Flink galmen in desolate Johan Cruijff Arena
De ontmoeting tussen Ajax en Union Berlin vond plaats in een JC Arena zonder publiek. De ploeg was uitgeweken, omdat Jong Ajax al op De Toekomst in actie komt tegen Roda JC. We zijn natuurlijk harde muziek en stadionspeakers gewend, maar de 22 spelers kwamen in een muisstil decor het veld op. Zonder stadionprogramma. Je hoorde dan ook ineens alles. Elke doffe dreun, bij alle ballen die werden getrapt. Of de keiharde ‘klats’ toen de paal werd geraakt. Maar ook de coaching van de spelers onderling. Elke schreeuw galmde dan ook flink na onder het dichte dak van de Arena.

En nu is het grote uitkijken naar zondag 13 september begonnen. Dan gaat de eredivisie voor Ajax van start met een uitwedstrijd bij Sparta op Het Kasteel.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >