Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Uefa zet boompje op over ontknoping Champions League zonder returns

Als gevolg van de coronacrisis kregen de Champions League en Europa League in alle haast een alternatief jasje aangemeten. En hoewel het nooit leuk is om voor lege tribunes te voetballen, werd er binnen de lijnen flink voor spektakel gezorgd. Dat zet de Uefa nu hardop aan het denken.

24 augustus 2020 - 11:45
cl8finalcar
De gang van zaken in de CL werd helemaal op zijn kop gezet. © Pro Shots

De Europese voetbalbond benadrukt dat de ontknoping volgens het principe van 'Final 8' uit nood was geboren, maar de positieve kritieken zijn niet aan Aleksander Ceferin voorbij gegaan. De voorzitter van de Uefa gaat op z'n minst onderzoeken om het huidige format te behouden.

Denk nu niet meteen dat de huidige opzet er doorheen wordt gejaagd voor de start van volgend seizoen. Ten eerste is het nieuwe seizoen echt alweer begonnen en ten tweede zal het de Uefa er niet direct om te doen zijn de nodige wedstrijden van de kalender te schrappen.

Minder wedstrijden betekent minder inkomsten en dat is nu juist niet de bedoeling van de CL. Nee, het kampioenenbal is naast een krachtmeting tussen de beste ploegen van Europa ook de allerbeste manier om geld te verdienen. Het zal eerder gebeuren dat er een tweede groepsfase wordt bedacht.

Maar goed, dat is koffiedik kijken en toekomstmuziek luisteren tegelijk. “De pandemie dwong ons om creatief te zijn, maar wie weet hebben we nu wel iets nieuws ontdekt. Het was op z'n minst iets heel interessants. Het wordt lastig om de Final 8 in de voetbalkalender te integreren, maar we vergeten niet dat supporters genoten van opwindende wedstrijden,” aldus Ceferin tijdens een ontmoeting met de pers in finalestad Lissabon.

Laten we ook niet vergeten dat de laatste fase van de Champions League in 2018/2019 - met returns - evengoed spektakel van de bovenste plank bood, maar er zijn ook tijden geweest waarin het anders was en je de finalisten van het kampioenenbal al tijdens de groepsfase kon opschrijven. Gelukkig is er de laatste edities iets meer opschudding, al schuilt hierin ook een gevaar.

De van oudsher beste en grootste ploegen zijn niet altijd ook daadwerkelijk de beste of grootste van het moment, maar willen wel hun privileges beschermen. Dat betreft in eerste instantie deelname en in tweede instantie zo ver mogelijk geraken in het toernooi. Als returns worden geschrapt, groeit de toevalsfactor.

Ceferin: “Op basis van één enkele wedstrijd kunnen veel meer ploegen van elkaar winnen. En als er een doelpunt valt, moet de ploeg op achterstand daar direct iets tegenover zetten. Als er nog een return komt, is die druk er niet. We gaan er eens rustig over nadenken. De herfst kan een mooi moment vormen voor een goed gesprek.”

Onderschat de rol van supporters trouwens niet. Als er straks weer in volle stadions wordt gespeeld, welke organisator kan dan clubs, staf en supporters voor langere tijd huisvesten? Dit lijkt zo simpel nog niet. Bij een EK of WK lukt het net, maar de kans is groot dat Portugal had bedankt voor de eer als er tienduizenden supporters waren afgereisd. Dat trekt de politie niet, zeker niet in deze tijd.

Een Final 8 lijkt dus nogal wat optimistisch, maar een afgeslankte vorm van Final 4 biedt wellicht soelaas. “Dan staat de organisatie één week in de belangstelling van de hele wereld en dat zou iets geweldigs kunnen zijn, maar we moeten het nog onderzoeken. Er wordt zo'n beetje 365 dagen per jaar gevoetbald. Als we het doen, moeten we het goed doen.”

De huidige opzet van de Champions League ligt sowieso vast tot 2024.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >