Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Rol Ten Hag volgens Moisander nog belangrijker tijdens 'coronavoetbal'

Wat is het geheim van presteren in een leeg stadion? Dat is voor Ajax een van de sleutelvragen in aanloop naar het nieuwe seizoen. Wie weet bieden de antwoorden van Niklas Moisander een deel van het antwoord. De Fin wist toen het erop aankwam met Werder Bremen degradatie te ontlopen.

17 augustus 2020 - 16:06
moisandercoronacar
Moisander stond er met Werder toen het erop of eronder was. © Ajax Images

Het is een klein wondertje dat Werder Bremen ook volgend seizoen 'gewoon' weer uitkomt in de Bundesliga, maar toen het echt moest, werden de resultaten neergezet waar om werd gevraagd. Daarom zijn we benieuwd: hoe zorg je dat je in zulke omstandigheden het beste uit jezelf naar boven haalt?

“Het was voor ons alarmfase één tijdens de coronapauze. We stonden er op de ranglijst heel slecht voor en we wisten: wij moeten ten koste van alles klaar zijn voor de laatste reeks wedstrijden. Dat was een voordeeltje, want je merkte aan sommige teams in de middenmoot dat ze iets minder gemotiveerd waren,” aldus Moisander – twee keer kampioen in Amsterdam – tegenover Ajax Life.

“Misschien kunnen we dit voordeeltje meenemen naar het nieuwe seizoen, want zo'n dramatisch jaar als het vorige willen we niet opnieuw meemaken. De opluchting is nog steeds erg groot en het is nog steeds coronatijd, dus het kan voor ons een klein voordeel zijn om deze ervaring te hebben.”

Wat heeft Werder precies gedaan om het elftal klaar te stomen voor de wedstrijden waarin het erop of eronder was? Klaarstomen, voorbereiden, zo min mogelijk aan het toeval overlaten, deelt de 34-jarige Fin. “We hebben sessies gehouden met een sportpsycholoog en een motivatiespreker voor meer algemene zaken, want we wisten: de voorbereiding op de herstart kan voor ons het verschil maken. Daarom hebben we uitgebreid besproken hoe het zou zijn in een leeg stadion te spelen.”

“Iedereen begint al op jonge leeftijd met voetballen omdat hij het leuk vindt en we houden van het spelletje, maar als je moeite hebt met je motivatie... moet je een reden vinden. Het scheelt dat voor ons iedere wedstrijd van groot belang was. Ik voelde dat ik een belangrijke rol moest vervullen als aanvoerder, maar het was voor iedereen nieuw. Voor sommige spelers was het makkelijk, voor anderen moeilijker. Bijvoorbeeld vanwege zorgen om familie.”

Moisander ervaart dat de rol van een trainer – dus ook die van Ten Hag – groter wordt tijdens het spelen van duels in lege stadions. “Het wedstrijdplan staat op de eerste plaats, want dat is hetzelfde met en zonder publiek. Het begint met tactiek en gemaakte afspraken en voor mij het visualiseren van een wedstrijd. Wat wordt er van mij verwacht, wat moet het elftal doen? Sommige jongens vinden het lastig om zonder toeschouwers te spelen en daar ligt een rol voor de trainer: hij moet spelers bewust maken van hun taak en echt erin stampen wat je moet doen.”

De verdediger zag Bayern München eens te meer een greep naar de macht doen, terwijl ook Red Bull Leipzig zich van zijn goede kant liet zien onderweg naar de derde plaats. Kortom, kwaliteit drijft ook voor lege tribunes gewoon boven? Moisander denkt van wel en dat kan interessant zijn. “Er verandert niet zo heel veel: Ajax is Ajax, het elftal voetbalt goed en de tactiek is duidelijk. Ik verwacht dat het voor Ajax eenvoudiger wordt dan de middenmoot. Als je dat hoge niveau in je hebt en met genoeg motivatie voetbalt, hoeft het spelpeil niet omlaag te gaan.”

“Ik denk dat het gemiddelde niveau in de Bundesliga sinds de herstart iets is gezakt, maar weet niet precies hoe dat komt. Spelers moesten een tijdje individueel trainen en waren slechts twee weken in teamtraining voor de herstart, maar wedstrijden zijn ook veranderd. Het is niet meer zo sprankelend als het was. Dat viel me ook op als ik wedstrijden keek in de Serie A.”

Een sprankeling die in de eredivisie sowieso wegvalt is de tweewekelijkse wedstrijd van het jaar: het thuisduel met Ajax. Verwacht voorlopig geen (eenmalig) uitverkocht huis, geen vuurwerk, geen spandoek, geen gezang of afscheid van een plaatselijke publiekslieveling. Dit gaat absoluut invloed hebben, stelt Moisander, die sinds zijn AZ-tijd weet hoe sterk een wedstrijd tegen Ajax kan leven.

“Als voor een kleine ploeg in de thuiswedstrijd de steun wegvalt van het publiek om een keertje te winnen van Ajax, wordt het moeilijker. Als Ajax 'gewoon' zijn vertrouwde niveau haalt, verloopt zo'n wedstrijd gemakkelijker. Er spelen geen randzaken en dus zijn die ook niet van invloed op de wedstrijd, het spel of resultaat. Het helpt als het publiek erachter gaat staan, dat is gewoon zo, maar dat valt nu weg.”

Omgekeerd kan een uitvak in een redelijk nietszeggende uitwedstrijd na een slechte eerste helft de elf Ajacieden eventjes niet op scherp zetten. Wordt dit een valkuil? “Ik verwacht van niet,” reageert Moisander. “Het kan helpen als uitsupporters een keertje negatief zijn. Ook de situatie bij uitduels is helaas veranderd en daar moet je dus op voorbereid zijn. Ajax is een topclub, met topspelers, goede trainers en prima begeleiding. Als de staf zorgt voor een goede tactische en mentale voorbereiding van de spelers kunnen goede resultaten niet uitblijven.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >