Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Deze zaken vielen ons op terwijl Ajax ein-de-lijk weer mocht voetballen!

Er wordt weer gevoetbald in Amsterdam, er staan weer Ajacieden op het veld in de Johan Cruijff Arena! Het voelt nog een beetje raar, misschien zelfs een tikje onwennig vanwege de lege tribunes, maar laten we boven alles blij zijn dat er stapjes worden gezet terug naar het oude normaal! Oh ja, Ajax - RKC Waalwijk eindigde in 6-1.

08 augustus 2020 - 20:39
opvallendezakentestajarkccar
De coronatijd is niet van invloed geweest op Blinds balgevoel. © Pro Shots

Het balgevoel van Blind
Laten we beginnen met iets waar iedere voetballiefhebber van moet kunnen genieten en Ajacieden in het bijzonder: het balgevoel van Daley Blind. Nou, het zit er nog, hoor, in die linker van Blind! Vooral in het eerste halfuur van het oefenpotje tegen RKC stond Blind met ballen te strooien als in zijn beste dagen. Een effectbal op rechtsvoor? Geen probleem! Een steekpassje tussen drie man in? Doen we! Een onderschepping en erop en erover in aanloop naar de 1-0? Komt ook voor elkaar!

Het zijn soms de kleine dingen die het doen. Het is ook echt iets dat we gemist hebben. Het stomme is: het ziet er zo onwijs simpel uit wat Blind doet, maar probeer het zelf maar eens. Lukt je niet... Sorry. Anders had je misschien wel naast Blind in het elftal gestaan. Het bijzondere is dat we Blind kennen als een slowstarter en na het eerste halfuur ging er ook wel wat mis, maar aan het gevoel in Blinds linker en het vernuft tussen zijn oren hopen we weer veel plezier te gaan beleven.

Het is weer eventjes zoeken voorin
Af en toe zag je combinaties die je herkent van het Ajax in zijn beste dagen, af en toe zag je ook zaken mislukken alsof het december 2019 was. Dit is slechts het eerste oefenpotje en dat blijkt. Onderlinge afstemming is na vijf maanden zonder wedstrijd – en grotendeels zelfs zonder serieuze training – aan het begin van de voorbereiding nog niet helemaal je dat. Maar dat komt goed, kan toch niet anders?

Afstemming betekent ook dat je soms gewoon moet claimen dat je eindstation bent van een aanval. Dusan Tadic had het eerste officieuze Ajaxdoelpunt van seizoen 2020/2021 kunnen maken, ware het niet dat hij een door Perr Schuurs vooruit gelepelde bal verkoos klaar te leggen voor Lassina Traoré. De spits kreeg halverwege de eerste helft alsnog een balletje panklaar gelegd door Quincy Promes – of raakte hij de bal toch verkeerd? – waarna scoren alsnog een koud kunstje was. Het vizier van aankoop Antony stond trouwens direct prima afgesteld, gezien zijn afronding bij de 4-0 en 5-1, en ook Huntelaar vond tweemaal het net. De productie werd verder aangevuld door Ekkelenkamp.

Ajax probeert er nog een beetje sfeer in te brengen
Een leeg stadion is natuurlijk een sfeerloze bedoening, maar Ajax heeft wel zijn best gedaan om toch iets van een stadionprogramma in elkaar te zetten. Er klonken geen Amsterdamse medleys, maar Crazy on the Dancefloor bij aanvang van de warming-up moet Maarten Stekelenburg – ondanks de tropische temperaturen en het beperkte volume – toch echt een koude rilling hebben bezorgd. Herinneringen! De warming-up werd voortgezet onder de ritmische klanken van La$$a met 'Scoren' en Jason Derülo. De categorie r&b, pop en hiphop kwam dus voorbij tijdens knieën heffen, hakken billen en het rekken van de spieren.

Het staartje van de warming-up leverde helaas geen aansporend applaus van de fanatieke aanhang op, maar wel voerde Tadic zijn ritueeltje uit. Inclusief bijbehorend liedje, maar het geluid bleef beperkt tot het niveautje achtergrondmuziek. Tadic deed zijn ding, maar duimpjes richting de tribunes bleven uiteraard achterwege. Er was niemand om de duim naar op te steken...

Er werd naarmate de warming-up vorderde wel wat gespeeld met de volumeknop. We zeiden toch al dat afstemming tijdens deze testwedstrijd een dingetje was? Voor het galmen na het oplezen van de namen van de basisspelers is trouwens maar één oplossing.

Lege tribunes een pijnlijk gezicht
Die oplossing dient zich hopelijk donderdag aan als de tweede testwedstrijd in de Johan Cruijff Arena wordt gespeeld. Het zal niemand zijn ontgaan dat er supporters ontbraken op de tribunes, want de zes leden van het grasprikteam kunnen we helaas niet meetellen. Het was niet alleen leeg, het voelde vooral ook leeg.

De wangen van de JC Arena kunnen nog zo mooi zijn dichtgemaakt, maar zonder supporters blijft het toch een beetje nep voelen. Hopelijk was een leeg stadion iets eenmaligs, maar niemand weet hoe het coronavirus zich ontwikkelt in Amsterdam en verre omstreken tegen de tijd dat de eredivisie half september wordt hervat.

Pas dan gaat het weer om het echie. En ook al voelt het nu nog een beetje nep omdat er in het akelig lege stadion niets op het spel stond, laten we tevreden zijn dat dit eerste stapje terug naar het oude normaal is gezet. Al worden we er natuurlijk pas echt vrolijk van als de vervolgstappen snel volgen, zelfs als het betekent dat we 'hoera' moeten fluisteren.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >