Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Belgen zijn jaloers op hoge transfersommen die Ajax vangt

Wij fronsen onze wenkbrauwen pas als er een miljoentje of veertig wordt neergeteld voor een sleutelspeler. Voor minder doet Ajax het niet. Eerder wordt niet getwijfeld. Dit zorgt voor jaloerse blikken in België, waar clubs bij tijd en wijle ook goede zaken doen op de transfermarkt.

13 augustus 2020 - 13:36
belgenjaloerscar
Zie hier enkele pronkstukken uit de Porsche-garage! © Pro Shots

De jaloerse blikken bij de zuiderburen zijn ontstaan na de verkoop van Jonathan David aan Lille OSC. David werd nog wel eens in verband gebracht met een overgang naar de Johan Cruijff Arena, maar volgens Marc Overmars is hij geen typische Ajax-aanvaller. En dan werkt het niet.

AA Gent is er niet veel slechter van geworden, want het ontvangt minimaal 32 miljoen euro voor zijn sterspeler. Dit bedrag is goed voor een Belgisch transferrecord, maar er zijn enkele stropdassen die zich afvragen of de Belgische club onderaan de streep misschien nog meer had kunnen beuren.

“Als David bij Ajax speelde, dan zou een club hem voor 60 of 70 miljoen euro kopen. Daar ben ik van overtuigd,” aldus makelaar Stijn Francis tegenover Sporza. “Gent mag tevreden zijn met 30 miljoen euro, maar met de kwaliteiten van David verwacht ik dat zijn prijs snel door zal schieten tot 60 of 80 miljoen euro.”

Dat zijn prijzen die Ajax al kan vragen voor zijn beste spelers. Ga maar na: Matthijs de Ligt ging voor 85 miljoen euro naar Juventus, Frenkie de Jong transfereerde voor 75 miljoen euro naar FC Barcelona. Bedragen zijn eigenlijk alleen structureel lager als Ajax bepaalde afspraken heeft gemaakt met spelers, bijvoorbeeld om ze een jaartje langer vast te houden.

Een verschil tussen Belgische en Nederlandse transfer is het feit dat spelers vanuit de eredivisie een stukkie sneller de stap naar de absolute top maken. Een tussenstap hoeft eigenlijk niet meer. En als je de grote sprong waagt, ligt de transfersom direct een niveau hoger. Dat is het verschil tussen een verkoop aan Lille of Juventus.

“Ik vraag wel eens waarom Nederlandse clubs beter verkopen. En de uitleg van buitenlandse clubs is heel simpel: Ajax zien ze als een Porsche-garage en Anderlecht als een BMW-garage,” verklaart Francis. “Voor een Porsche betaal je meer en spelers van Ajax hebben in het verleden al bewezen dat ze mee kunnen bij de absolute top.”

“David is eigenlijk een Porsche die uit een BMW-garage rolt. David is meer dan 30 miljoen euro waard, maar Belgische clubs hebben gewoon een perceptieprobleem. Europese topclubs hebben nog altijd twijfels bij spelers uit België omdat er in het verleden te weinig succes was.”

Buiten het feit dat Ajax wordt gezien als een talentenfabriek scheelt het natuurlijk ook een slok op een borrel dat de club de halve finales van de Champions League bereikte en de laatste jaren tot het vaste deelnemersveld behoort. Dit terwijl eenmalig kampioen AA Gent weliswaar groepswinnaar was in de Europa League, maar snel daarna van het toneel verdween en verder vrij wisselvallig presteert.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >