Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax krijgt definitief voorrang op AZ bij verdeling Nederlandse CL-plekken

We schrijven maandag 10 augustus, de loting voor de voorronde van de Champions League is achter de rug en we weten nu zeker dat Ajax aanspraak mag maken op het directe startbewijs. Waarom? Omdat AZ zich eindelijk neerlegt bij de verdeling van Europese tickets.

10 augustus 2020 - 12:36
voorrangajaxbovenazcar
Bij AZ is men nu vast net zo beteuterd als de blik op Slots gezicht. © Pro Shots

Er waren bij AZ lange tijd mensen die zich bezighielden met protesteren, het starten van procedures en indienen van bezwaren. Dit omdat de Alkmaarders op basis van doelsaldo voorrang moesten verlenen aan Ajax in de door de KNVB opgemaakte eindstand van de eredivisie.

Het betere doelsaldo van Ajax stond tegenover het betere onderlinge resultaat van AZ, dat tot twee keer toe wist te winnen van de uiteindelijke nummer één. De regels van de KNVB zijn duidelijk en schrijven voor dat doelsaldo bepaalt en eindelijk ziet AZ dat nu ook in.

Er werden advocaten ingeschakeld, er werd contact gezocht met de KNVB en er volgde bezwaar bij de Uefa, maar het haalde allemaal niets uit. Een gang naar sporttribunaal CAS werd lange tijd ook niet uitgesloten, maar de bespeler van het Afas Stadion haalt nu bakzeil.

Het is klaar, over en uit. AZ moet zich in de tweede voorronde zien te ontdoen van Viktoria Plzen en als dit lukt, volgen er nog twee voorronden voordat het hoofdtoernooi wordt bereikt. Ajax heeft het wat dat betreft stukken simpeler: zolang Olympique Lyon de editie van 2019/2020 niet wint, zit het geramd.

“Het belang van AZ heeft altijd vooropgestaan”, reageert algemeen directeur Robert Eenhoorn via het digitale thuis van de club. “Daarom is indertijd besloten de Uefa te vragen om de beslissing van de KNVB nader te bekijken. Nu de loting is geweest, hebben we uiteindelijk antwoord op onze vraag. Daar leggen we ons voor nu bij neer, we richten het vizier op de toekomst.”

Het lijkt er sterk op dat AZ nooit antwoord van gekregen van de Uefa en nu pas in de smiezen heeft dat het ook echt geen poot heeft om op te staan...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >