Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax doet Lille een lol en verhuurt Botman eerst een jaartje

Er is een aanpassing gedaan aan de voorwaarden rond de transfer van Sven Botman. De verdediger die zonder ooit een minuut te speelde in het eerste elftal de overstap maakte naar Lille OSC wordt eerst een jaartje verhuurd. Ajax kan dit best hebben, voor Lille is het een stuk belangrijker.

20 augustus 2020 - 16:46
botmanaangepastcar
Geen zorgen: Ajax boert nog steeds goed met de verkoop van Botman. © Pro Shots

De transfersom van Botman is en blijft zoals overeengekomen. Een dikke 8 miljoen euro dus. Dat is echt een prima prijs voor iemand die nooit het rood/wit droeg in de Johan Cruijff Arena en de deal was dan ook snel beklonken toen de Fransen serieus bleken.

De tegenstander van vorig seizoen in de groepsfase van de Champions League heeft het echter niet gemakkelijk. Het blijkt nog een hele klus om de boeken te laten kloppen en als gevolg hiervan zit de Uefa op de staart van Lille. De Europese voetbalbond heeft aanvullende voorwaarden opgelegd.

Als Lille niet aan die aanvullende voorwaarden voldoet – dit alles onder de vlag van financial fair play – wordt het ingewikkeld om te blijven doen en laten wat het wil. De Fransen moeten voor seizoen 2023/2024 hun huishoudboekje op orde hebben door het flinke tekort – er wordt gesproken over 100 miljoen euro – langzaam weg te werken.

Klik hier om meer te lezen over de financiële status van Lille. Als je het artikel leest, kom je al snel tot de conclusie dat alle beetjes helpen. Anders is het de club bijvoorbeeld niet toegestaan nieuwe spelers in te schrijven voor Europese toernooien, terwijl het is geplaatst voor de Europa League.

Zo kon het gebeuren dat de afspraken met Ajax nog eens tegen het licht werden gehouden en daarna op vriendelijk verzoek gewijzigd. Botman wordt nu in eerste instantie door Ajax verhuurd, waarna Lille uiterlijk in de zomer van 2021 deel twee van de afspraken in orde maakte. Zulke afspraken zijn natuurlijk 'gemakkelijk' te maken als je je een avondje eerder definitief hebt gekwalificeerd voor de Champions League.

Het geeft de ademruimte die de Fransen nodig hebben. Het geldt rolt alle kanten op bij 'Les Dogues', want naast Botman werd ook Jonathan David gekocht. De Canadees komt voor dik 30 miljoen euro over van AA Gent, terwijl Victor Osimhen voor goed geld (60 miljoen euro) aan Napoli werd verkocht en Gabriel Magalhães op het punt staat om te vertrekken. Zowel Arsenal als opnieuw Napoli is bereid om 30 miljoen euro af te tikken.

Kortom, de penningmeester van Lille is maar druk met zijn rekenmachine!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >