Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajacieden hebben vleugels en deze zaken vallen nog meer op!

Er was een tijd waarin Red Bull Salzburg binnen amper een week tijd zes doelpunten maakte tegen Ajax. Die tijd lijkt gelukkig voorbij, want het huidige elftal is tien keer meer Ajax dan de ploeg van 2013/2014. Dit keer maakten de Ajacieden in een onderlinge confrontatie de dienst uit: 1-4!

22 augustus 2020 - 17:53
ajaxverslaatsalzburgcar
Gravenberch weet de weg naar het doel prima te vinden. © Pro Shots

Opnieuw flitsende eerste helft
Het is tijdens de voorbereiding bij vlagen smullen van Ajax, dat zeer gemakkelijk voetbalt en leuke combinaties op de mat legt. Ook tijdens het oefenpotje tegen Red Bull Sazlburg schoot de basiself weer uit de startblokken! Het duurde opnieuw slechts twee minuten voordat de voorsprong een feit was. En hoe! Ryan Gravenberch joeg de bal heerlijk tegen de touwen.

Gravenberch scoorde precies op de manier waarop we hem graag zien voetballen: met volle bak meedogenloosheid. De middenvelder heeft dat nodig om zichzelf te ontwikkelen en wij benadrukken dit allemaal graag, voor de goede zaak.

Andere positieve punten zijn de rollen die Quincy Promes en Dusan Tadic vervullen. Als Ajax op doel schiet, is er vrijwel altijd sprake van een grote kans en niet zelden zijn Promes en Tadic bij de opbouw betrokken. De aanvoerder bracht zelfs tot twee keer toe de bal voor het doel, waarna werd gescoord. Eerst leverde hij assistentie bij de 0-1 van Ryan Gravenberch, daarna volgde de assist bij de 1-2. De voorzet was al even prettig als de afronding van aankoop Antony.

Labyad trekt goede lijn door
We lichten Zakaria Labyad zelfs even speciaal uit, want het is toch wel bijzonder waar de aankoop van twee zomers geleden alweer mee bezig is deze periode. Labyad is al vaak genoeg afgeschreven en misschien niet eens ten onrechte, maar hij voetbalt zich nu binnen de vaste kern en misschien zelfs wel naar een basisplaats. De rol als 'valse spits' lijkt Labyad in dit systeem prima te liggen, gezien de manier waarop hij bijdraagt aan de aanvalsgolven.

We kunnen ook iets van spelvreugde ontwaren bij Labyad. En laten we eerlijk zijn, dat is wel eens anders geweest. Maar wat wil je? Ook wij zouden goed in ons vel zitten als je voelt dat het lekker gaat en je jezelf in een perfect functionerende Ajaxploeg lijkt te gaan melden.

Als Ajax het moeilijk heeft, lijkt Labyad niet de eerste aangewezen spits. Maar als het elftal toch domineert, kan het prima werken. Er is zo veel voetbal om Labyad heen dat hij altijd de bal kwijt kan en de radertjes prima in elkaar grijpen. De voorbereiding van vervanger Lassina Traoré bij de 1-3 mocht er ook zijn, evenals de afronding van Donny van de Beek trouwens, dus het is niet dat Labyad voorin geen concurrentie heeft.

De zeventienjarige Devyne Rensch bepaalde de eindstand in de slotfase op 1-4. Dit deed hij op aangeven van Noa Lang, ook al zo iemand die fris en fruitig voetbalt in de voorbereiding.

Achterin soms een beetje gestuntel
Het lijkt er voorzichtig op dat de aanval op dit moment beter functioneert dan de verdediging, al moeten we hierbij meteen het voorbehoud maken dat de samenstelling van de laatste linie onderhevig is aan de meeste wijzigingen. Erik ten Hag probeert het één en ander uit en dat is zijn goed recht, al tekenen wij direct voor een verdediging kwartet bestaande uit Mazraoui, Schuurs, Blind en Tagliafico.

Hoe dan ook, er komt soms nog wel eens een muisje door de laatste linie. Red Bull Salzburg bestaat heus niet uit koekenbakkers, maar toch. De min of meer vaste kampioen van Oostenrijk – de teller staat nu op zeven keer op rij – legde soms wat zwakheden bloot. Zo kon Sékou Koïta weglopen uit de rug van Perr Schuurs, waarna Maarten Stekelenburg de Malinees onreglementair afstopte. Protesten van de keeper ten spijt was de strafschop natuurlijk gewoon terecht.

Schrik om Mazraoui
Het ingewikkelde is dat we nog steeds de directe aanleiding niet hebben gezien, maar toch. Er was even schrik rond Noussair Mazraoui. De rechtsachter ging tegen het einde van de eerste helft zomaar op het gras zitten, leek naar de borststreek te wijzen en... bleef maar zitten. De beide verzorgers deden niet veel en van paniek leek geen sprake, maar Mazraoui bleef maar zitten.

Het voelde niet goed. Maar na na het drinken van een slokje water ging Mazraoui met de verzorgers richting de zijlijn om vervolgens al snel aan de scheidsrechter te vragen of hij het veld weer in mocht. Zo gezegd, zo gedaan en de Marokkaan kreeg in totaal een helft aan speeltijd. Maar ondertussen dwalen je gedachten af richting zaken waar je helemaal niet aan herinnerd wilt worden...

Weerzien met Kristensen en Wöber
De Ajacieden kwamen zaterdag twee oude bekenden tegen bij Salzburg: Rasmus Kristensen en Max Wöber. We weten dat Daley Blind altijd goed bevriend was met 'der Max', terwijl Kristensen zo'n beetje de beste homie was van Kasper Dolberg. De Deen speelt inmiddels bij OGC Nice. En Kristensen dus bij Salzburg, net als Wöber.

De rechtsback en centrale verdediger lieten tijdens hun optreden precies zien waarom ze niet meer het shirt van Ajax dragen: omdat ze net te kort komen. Dat is niet lullig bedoeld, Kristensen heeft deze week precies dat gezegd en genoten van zijn tijd in Amsterdam. Het lijkt uitgesloten dat één van de twee een grote rol zou spelen bij het huidige Ajax.

Dan is het toch prachtig om, al dan niet via Sevilla, bij een ploeg als Red Bull Salzburg uit te komen? Niks mis mee!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >