Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Plekje in pot 2 bij CL-loting lijkt uitgesloten voor Ajax

De puzzelstukjes in diverse Europese competities beginnen eindelijk op hun plek te vallen. Hoewel Ajax moet wachten op het uitspelen van de stilgelegde Champions League, kunnen we wel alvast iets zeggen over consequenties voor seizoen 2020/2021. Een plekje in pot 2 lijkt te veel van het goede.

27 juli 2020 - 12:25
geenpottweecar
Chelsea 'dwarsboomt' Ajax opnieuw. Dit keer bij de potindeling. © Pro Shots

De coronaproof gemaakte Champions League wordt begin augustus eindelijk uitgespeeld en zolang Napoli of Olympique Lyon het toernooi niet wint, ontvangt Ajax een direct startbewijs voor het hoofdtoernooi. Dit betekent dat er in tegenstelling tot de afgelopen twee zomers geen voorronde gespeeld hoeft te worden.

Wat een luxe! Dat klopt, maar de hoop op een plekje in pot 2 lijkt inmiddels ijdel. Dit is het gevolg van de kwalificatie die Manchester United en Chelsea op de laatste speeldag van de Premier League hebben afgedwongen. Beide ploegen staan op de coëfficiëntenranglijst boven Ajax.

Die ranglijst wordt opgesteld op basis van de Europese resultaten in de laatste vijf seizoenen. Het speelt Ajax op deze lijst parten dat de slechte prestaties van 2017/2018 nog steeds meetellen. Er werd dat seizoen – om begrijpelijke redenen weliswaar – slecht gepresteerd en dat werkt door.

Er bestaat een klein kansje dat Ajax richting de CL-loting promoveert van pot 3 naar pot 2. We willen best uitleggen hoe dit in elkaar steekt. Als Man Utd of Shakhtar Donetsk zich tot winnaar kroont van de Europa League en Bayern München, Juventus, Paris Saint-Germain of Real Madrid als nationaal kampioen de nog uit te spelen CL wint en Benfica ook nog eens strandt in de voorronde, heeft Ajax promotie beet.

Een ouderwets gevalletje van alsalsals dus, in de vorm van een drietrapsraket en het lijkt ook wel een beetje raketwetenschap. De kans dat het zover komt, is niet heel erg groot. En dan doelen we hierbij niet op de juridische stappen die AZ in overweging heeft. Het is ook niet zo dat ingedeeld worden in pot 2 zaligmakend is, al ontloop je in theorie diverse sterker ingeschatte deelnemers.

Vorig jaar ging het balletje met Ajax erin ook in pot 2, maar strandde de club in de groepsfase. Dit terwijl het prachtige Europees avontuur van seizoen 2018/2019 werd gestart vanuit pot 3. Kortom, het is soms ook maar net hoe het loopt. En dan zitten in pot 4 ook nog clubs als Atalanta Bergamo en Internazionale, wat toch echt elftallen zijn om rekening mee te houden.

Het is en blijft bovenal eerst zaak om dat directe startbewijs beet te hebben en dan zien we daarna verder. Klik hier om de plaatsingslijst van de CL voor 20/21 te checken

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >