Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Oefenduels met beperkt publiek in augustus tussenstop richting volle stadions

Zoals inmiddels bekend wordt in augustus een hele bulk aan oefenduels afgewerkt. Dat gaat allemaal volgens een fors protocol dat donderdag is verspreid onder de betaald voetbalclubs.

09 juli 2020 - 14:02
arena-12004
Zo ziet beperkt publiek er in de JC Arena ongeveer uit. © De Brouwer

Het gaat om een protocol van dik tachtig pagina’s waarin beschreven staat hoe deze wedstrijden met zo veel mogelijk publiek binnen de anderhalve meter regelgeving kunnen worden gespeeld.

Welke gevolgen dat precies heeft voor bijvoorbeeld het oefenpotje van Ajax tegen RKC op zaterdagavond 8 augustus horen we vast nog wel, maar er wordt dus gewerkt aan het beperkt toelaten van publiek, al tijdens het spelen van oefenpotjes. Dat is fijn!

In het protocol lezen we dat uit verkennend onderzoek van diverse clubs en initiatieven vanuit de markt blijkt dat 20% tot mogelijk 40% van de stadioncapaciteit benut zou kunnen worden. Dat is per stadion uiteraard verschillend, want geen enkele thuisbasis is hetzelfde.

Het protocol is samengesteld door de KNVB in samenwerking met veiligheidscoördinatoren van de clubs, de Coöperatie Eerste Divisie, de eredivisie CV, Fox Sports en het supporterscollectief Nederland. Het protocol wordt donderdag gepresenteerd aan gemeenten en betaald voetbalorganisaties.

In het protocol wordt meerdere keren gesproken over een tussenstop. Het kabinet maakte 24 juni bekend dat voetballen met publiek in het stadion vanaf 1 juli is toegestaan, mits men zich houdt aan onder meer de basisregel dat men onderling anderhalve meter afstand van elkaar houdt.

Om de benodigde ruimte hiervoor te creëren, kan helaas nog slechts een beperkt deel van de zitplaatsen in een stadion worden gebruikt. Het goede nieuws is echter dat het spelen met een beperkt publiek een nieuwe stap op weg naar het spelen met volle stadions is. Ook kan er gekeken worden hoe dat in de praktijk allemaal werkt en welke maatregelen er precies getroffen moeten worden.

De bedoeling is uiteraard dat er zo snel mogelijk weer gespeeld wordt in volle stadions met alle eigen fans én uitsupporters. Op 21 april verbood het kabinet het betaald voetbal tot 1 september, maar twee maanden later werd al bepaald dat deze beperkingen twee maanden vroeger zouden worden versoepeld.

Zelfs zodanig dat de periode van voetballen zonder publiek volledig lijkt te worden overgeslagen. Het kan dus razendsnel gaan en dat geldt ook voor de medische en technische ontwikkelingen. 

Ook al is het spelen met een beperkt publiek een tijdelijke stap, het op een veilige en verantwoorde manier organiseren van de wedstrijden wordt uiterst serieus genomen, zo wordt gesteld. Met alle mogelijkheden en onmogelijkheden gaat het om een uitdagende maar ook ingewikkelde en veeleisende fase.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >