Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Mobiele naaimachine maakt grasmat in JC Arena sterker

Er hoeft in aanloop naar het nieuwe seizoen geen nieuwe grasmat te worden neergelegd in de Johan Cruijff Arena. Maar dit betekent niet dat de ontwikkelingen stilliggen. Integendeel! Kijk maar eens naar de mobiele naaimachine die door de Johan Cruijff Arena rijdt om het gras te versterken.

31 juli 2020 - 13:33
naaimachinearenacar
Deze machine zorgt ervoor dat de grasmat weer een stukkie sterker wordt. © Tarkett Sports

Zoals je misschien al wel weet, voetbalt Ajax zijn wedstrijden op een hybride-grasmat. Dit houdt in dat er door het natuurlijke gras zo'n 10 procent kunstgras is verwerkt. Kijk maar eens onder je tapijt of vloerkleed naar de zogeheten rug. Het stiksel van het kunstgras door natuurgras ziet er ook zo uit.

De reden hiervoor is simpel: door kunstsprieten toe te voegen aan echt gras wordt het veld extra sterk en vlak. Het toevoegen van kunstgras gebeurt al zeker een jaar of zes en zorgt voor meer stabiliteit en grip, minder schade en sneller herstel.

Zoals met alles in de wereld zijn de ontwikkelingen ten opzichte van zes jaar geleden weer een stuk verder. Sterker nog, er rijdt nu zelfs een elektrische, mobiele naaimachine over het veld. Met de mobiele naaimachine – eigendom van Tarkett Sports – worden in het stadion diverse tests uitgevoerd.

Zo is er bijvoorbeeld de strook gras waarop de grensrechter heen en weer loopt. Zoals je in stadions of zelfs bij je amateurclub kunt waarnemen, heeft deze strook gras het stiekem vrij zwaar te verduren. Vandaar dat dit gebied is geselecteerd voor een test.

https://twitter.com/ajaxlife/status/1289161863175913475

Op de grensrechtersstrook is een nieuwe, normale graszode neergelegd om die daarna te voorzien van kunstgrasvezels. Het stikken van die vezels – kijk nog eens onder je kleed of tapijt – is wat je op het filmpje ziet gebeuren.

“We brengen op diverse dieptes verschillende patronen aan: 2 bij 2 centimeter, 2 bij 4 centimeter en 4 bij 4 centimeter. Het doel van deze test is achterhalen wat het beste werkt,” legt Arjan Knottnerus van Tarkett Sports uit. “Welk patroon in combinatie met welke diepte geeft het beste resultaat voor de grasmat?”

Ook de doelgebieden worden getest en met de naaimachine voorzien van extra kunstgrasvezels, terwijl de uitloopstrook voor de letters A-J-A-X nieuwe hybride graszoden heeft gekregen. “Het bijzondere aan deze grasstrook is dat er gebruik wordt gemaakt van een volledig recyclebare en circulaire vezel,” vervolgt Knottnerus.

“Als je eensoortig materiaal kunt gebruiken, is dat beter voor de recyling. Na het schoonmaken en wassen kun je het omsmelten en weer hergebruiken. We hebben getest of we de kwaliteit kunnen bieden die je van ons mag verwachten. We durven het nu aan. De JC Arena kan op deze manier de afvalberg verder verkleinen en ook hiermee loopt het stadion weer voorop.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >