Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Supporters stelselmatig genegeerd

Alle betrokkenen in het betaald voetbal vielen de afgelopen maanden over elkaar heen om als eerste te roepen hoe belangrijk supporters zijn. Dat was voor ons natuurlijk al een gegeven. Voor clubs, KNVB en rechtenhouders blijkt het plots een eyeopener van jewelste: voetbal zonder supporters is niks. Joh!

17 juni 2020 - 16:06
blog-12004
Supporters worden stelselmatig niet betrokken bij beslissingen die essentieel voor ze zijn. © De Brouwer

Natuurlijk roepen ze dit vooral om de inkomsten - die vanuit supporters worden gegenereerd via merchandising, ticket- en horecaverkoop - te waarborgen, maar ook blijkt voetbal op tv zonder supporters ineens niet zo’n leuke tv-sport te zijn.

Allerlei gekunstelde oplossingen worden nu toegepast om wedstrijden enigszins het kijken waard te maken. Ik zie poppen op tribunes, supportersgeluiden onder beelden, reclames en andere teksten op lege tribunes. Maar eigenlijk is iedereen het erover eens, het komt niet eens in de buurt van een goed gevulde tribune.

Daarom begrijp ik niet dat in het 7-punten plan van de KNVB klakkeloos wordt uitgegaan van een langere periode van voetbal zonder supporters. Het enige dat het kabinet en het RIVM hebben gezegd is dat voetbal met supporters tot 1 september verboden is.

Juist als KNVB zou je dan moeten proberen om wellicht per medio september weer in volle stadions te spelen. Nee hoor, de Koninklijk Nederlandse Voetbal Bond kwam met het voornoemde 7-puntenplan, zonder vooraf ook maar enig overleg te voeren met hun belangrijkste stakeholder: supporters!

Supporters worden stelselmatig niet betrokken bij beslissingen die essentieel voor ze zijn

Terwijl juist die supporters zich uitstekend hebben georganiseerd in het platform Supporterscollectief Nederland. Het collectief liet zich deze week dan ook terecht via een statement horen. Hoe moeilijk kan het zijn? Nee, wel aan alle supporters vragen om alsjeblieft seizoenkaarten te verlengen, maar ze stelselmatig niet betrekken bij beslissingen die essentieel voor ze zijn. En daarmee voor het Nederlandse betaalde voetbal.

Ook de inhoud is mijn inziens niet juist door te koersen op – zover wij begrijpen – het spelen zonder supporters tot in ieder geval 1 januari. De KNVB kan beter een lobby voeren om zo rap mogelijk volle stadions te krijgen. Er zijn genoeg branches, zoals de sportscholen en de horeca, die dat wel doen.

Ik vind het echt een gemiste kans om supporters niet te betrekken. De KNVB moet fans in stadions als serieuze optie op tafel leggen. Vliegen mag, uit eten gaan mag, sporten in sportscholen mag. Allemaal stap voor stap, met de gezondheidsrisico’s in acht nemend komen deze branches verder.

Volgens mij kan de KNVB de voorgestelde oefenperiode in augustus en de opgedane ervaringen in het buitenland uitstekend gebruiken als ‘testcase’ door dan al stapsgewijs supporters toe te laten met mondkapjes en dergelijke maatregelen.

Lege stadions tot 1 januari is te simpel en te makkelijk ingevuld zonder lobby te voeren of anders voor te stellen

Als je supporters dan goed volgt en daar geen grote uitbraken uit blijken, zou je medio september kunnen opschalen en starten met volle stadions. Lege stadions tot 1 januari is echt te simpel en te makkelijk ingevuld zonder lobby te voeren of anders voor te stellen. Het Rijk, de burgemeesters en RIVM worden het zo wel érg gemakkelijk gemaakt om hierin mee te gaan.

Deze week kwam er opnieuw een onverwacht bommetje uit Zeist: speeltijden en -dagen waarop zonder én met supporters gespeeld zou moeten worden.

Je zou toch denken dat supporters hierbij vooraf op zijn minst konden meepraten om een dergelijk plan te bewerkstellingen. Helaas was ook dit niet het geval.

De negen verschillende tijdstippen zijn prima zolang zonder publiek wordt gespeeld, maar wel onder de voorwaarde dat alle wedstrijden, net als in Engeland, op een open kanaal worden uitgezonden. Zo kan iedereen zijn of haar favoriete club aan het werk zien. Verder moeten deze speeldagen en -tijden alleen gelden voor wedstrijden zonder of met beperkt publiek.

Supporters moeten structureel aan tafel. In de achterliggende jaren zijn zij stelselmatig gepasseerd aan de beslissingstafels in Zeist. Er zijn zeven (!) directeuren bij de KNVB, waarvan er niet eentje direct supportersbeleid in zijn portefeuille heeft.  

Het wordt, herstel, IS tijd dat supporters rechtstreeks kunnen meepraten!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >