Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Spelers Ajax zijn onder de indruk van tekeningen vijftienjarige Lars

Lisandro Martínez is de gelukkige bezitter van een echte Lars van der Geest. Een wat? Een echte Lars van der Geest, misschien al beter bekend onder artiestennaam 'Drawing Lars'. De vijftienjarige Ajacied maakt prachtige portrettekeningen en die vallen ook binnen de Ajaxselectie in de smaak.

02 juni 2020 - 12:58
drawinglarscar
Een mooi portret tekenen kost Lars zo'n dertig uur. © Drawing Lars

Het is begin vorig seizoen als Lars denkt: die Martínez bevalt mij wel. De Argentijn heeft een goede binnenkomer en verovert een basisplaats. Ajax haalt weer de Champions League en staat bovenaan in de eredivisie. Het balletje rolt lekker, combinaties kloppen en er is nog niemand die van het coronavirus heeft gehoord.

Tekenen is voor Lars op dat moment niets nieuws meer. Hij doet het al een jaar of vijf en leert het zichzelf. Tekenles heeft hij nog nooit gehad. Lars leert door te doen, door gewoon weer een nieuwe tekening te maken. Eentje die beter wordt dan de vorige. En soms kijkt hij een YouTube-filmpje voor een specifieke aanwijzing. Hij besluit zijn potloden te slijpen voor een speciaal projectje.

“Het ruige en felle dat Martínez in zijn spel heeft, sprak me aan. Daarom besloot ik hem eens te benaderen via Instagram. Een tijdje geleden al, ergens in oktober. Ik kon niet echt een geschikte foto vinden om na te tekenen en dacht: laat ik eens een DM sturen. Martínez stuurde daarna een foto terug,” aldus Lars in gesprek met Ajax Life.

De tekenaar begint met de eerste schetsen en blijft in contact met de Ajacied. Het maken van een portret neemt zo'n dertig uur in beslag en ondertussen wordt er 4VWO gedaan – dinsdag moet Lars weer naar school – en gevoetbald in de B1 van SV ROAC. Hij is rechtsback. Hoewel een tekening voor een naam als Martínez mooi moet worden, legt Lars zichzelf aan tafel in een boerderij in Oud-Ade geen extra druk op: tekenen is een vrijetijdsbesteding en moet wel leuk blijven.

https://www.instagram.com/p/B_xjXI7h1vb/

De stijl van Lars kun je kenmerken als 'zo realistisch mogelijk'. “Ik heb het liefst een foto recht van voren die ik dan zo goed mogelijk nateken. Ik heb niet echt iets dat karakteristiek voor mij is. Ik ben begonnen met het tekenen van cartoons, maar dat is langzaam overgegaan in portretten. Ik ben dus een jaar of vijf bezig met tekenen en als je dat iedere dag een uurtje doet, word je vanzelf beter en beter.”

Dat blijkt! Als je kijkt naar het eerdere portret dat hij in april 2019 van Nico Tagliafico tekende en het recente resultaat van 30 uur tekenen van Martínez ernaast legt, zie je dat Lars beter en beter wordt. “Het is lastig om te zeggen over welke tekening ik meer tevreden ben. De foto van Martínez was iets minder scherp en daarom een grotere uitdaging. Bij Tagliafico was de foto iets gemakkelijker, alleen was ik zelf nog minder ver in mijn ontwikkeling. Ik ben over beide tekeningen tevreden.”

De Argentijnse Ajacieden zijn net zo goed te spreken over het eindresultaat. Als mede-tekenaar weet Tagliafico hoe ingewikkeld het kan zijn om vanuit het niks iets knaps op papier te krijgen. Lars: “Nico reageerde op mijn Instagram-post met drie emoticons van klappende handjes. Als hij het niets zou vinden, had hij vast niet gereageerd. En zijn vriendin reageerde ook. Zij vond het mooi.”

https://www.instagram.com/p/BvzKTMgliSM/

Een reactie op social media is zo verstuurd, maar de originele tekening van Martinez is op de post gegaan. “Hij heeft de tekening ontvangen en is er heel erg blij mee. Hij deelde de tekening via een story op Instagram, net als zijn vriendin. Ik weet alleen niet precies wat er daarna is gebeurd. Ik denk dat Martínez de tekening heeft laten inlijsten en ergens heeft neergezet of opgehangen.”

Van het één komt soms het ander. Als Lars zelf of een Ajaxspeler iets tofs deelt via social media valt dat natuurlijk op. Dan kan het balletje wel eens in hoog tempo verder rollen. Lars maakte al vier tekeningen van Nouri, die flink wat likes opleverden, plus een verzoek van een supporter om hemzelf omarmd met Abdelhak Nouri na te tekenen. We zagen op de Insta van Lars ook diverse likes van Perr Schuurs en dat blijkt niet helemaal toevallig. Schuurs heeft al een foto opgestuurd naar Lars, die binnenkort aan de slag gaat.

“Schuurs had drie van mijn posts geliket en toen vroeg ik: vind je het leuk als ik een tekening van jou maak? Hij stuurde een foto terug van zichzelf en zijn vriendin. Die foto ga ik natekenen,” legt Lars uit. Schuurs staat wel eventjes in de wacht, want er wordt al gewerkt aan tekeningen van Bas Smit en Hakim Ziyech. “Vooral Ziyech wordt echt afwachten. Die is zo lastig bereikbaar. Ziyech is op Instagram een stuk beroemder dan Martínez en Schuurs. Als je hem een berichtje stuurt, kom je onderop de stapel. Misschien heb ik geluk en vindt Ziyech mijn tekening mooi, wie weet...”

https://www.instagram.com/p/B_xl0bzn07S/

Als er zo veel en mooi wordt getekend, zou je misschien denken dat Lars iedere week in de winkel staat om nieuwe potloden te kopen, maar dan vergis je je. “Dat valt echt reuze mee, haha. Het gaat niet heel hard, ik ben pas bezig aan mijn tweede doosje. Het eerste doosje was nog lang niet op, maar ik had behoefte aan nieuwe potloden omdat de vorige niet van de beste kwaliteit waren.”

“De potloden die ik nu heb, zijn een stuk beter. Per tekening wordt een potlood misschien een paar millimeter korter. Ik teken met een doosje potloden van twaalf verschillende hardheden. Van 6B tot 2H. De B's zijn voor het grovere schetsen en donkere oppervlaktes, de H's voor het fijnere werk en de details. Ik gebruik echt een paar specifieke potloden. Het gaat niet heel hard. Ik kan er een paar jaar mee doen.”

Dat is maar goed ook, want Lars heeft nog een heel lijstje van Ajacieden die hij wil tekenen. Dat lijstje staat op zijn telefoon en is vooral bedoeld als langetermijnproject, want het is geen doen om te veel tekeningen tegelijk te maken. “En er kan altijd iets tussendoor komen, een opdracht of iets anders. Ik kan ook nog van gedachten veranderen. Álvarez, Onana, Ten Hag, Klaassen en Frenkie de Jong staan op dat lijstje. Maar nu eerst Ziyech.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >