Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
SV Ajax

Magazine Ajax Life: veel gaat goed, maar wat kan beter?

Na acht edities van Ajax Life was SV Ajax benieuwd: wat vinden de leden van het magazine? We vroegen het aan ons ledenpanel.

29 juni 2020 - 12:57
Mag01
Magazine Ajax Life in de maak! © Ajax Life

Een 8,4, dat cijfer kregen we vroeger op school niet vaak. Onze leden geven ons dit gemiddeld als beoordeling voor het magazine Ajax Life. Een van de leden zegt zelfs: “Ajaxverhalen. Voor echte Ajaxsupporters. Mooie interviews met spelers. Betrokkenheid bij de club. Verhalen van vroeger, die mij minder bekend zijn. Fijn leesvoer. Leuke columns en prachtige foto’s!”

Complimenten zijn mooi, maar het onderzoek is vooral bedoeld om dit tijdschrift voor supporters beter te maken. Er was gelukkig ook kritiek, vaak positief en opbouwend. Bij het beoordelen van de vaste rubrieken blijft ‘Ajax Life licht uit’ achter. Het leek ons leuk om leden zelf in de spotlight te zetten, maar bijna een kwart vindt dat in deze vorm niet aansprekend. Daar kunnen we wat mee.

Wat verder opvalt: de advertenties worden niet altijd gewaardeerd. Veertien procent vindt ze echt storend en de kritiek is dan bijvoorbeeld: “Ik vind het teveel. Ik begrijp dat het nodig is, maar doe dan bijvoorbeeld meerdere advertenties op één pagina.” Of: “De advertenties zijn 'schreeuwerig ' en vaak niet voetbal-gerelateerd.” Advertenties, in de huidige verhouding, zijn nodig om het blad te maken met een voor leden fijne prijs, als onderdeel van het lidmaatschap. Weet dat onze uitgever meeleest en probeert adverteerders te vinden die zo dicht mogelijk bij de interesses van de leden liggen. Wordt dus aan gewerkt.

Leden geven aan meer te willen zien en lezen over de Ajaxjeugd. Kort en krachtig: “Veel meer over de jeugd publiceren.” Ok, duidelijke tip. Ook horen jullie graag meer van de beleidsbepalers van de club en de trainer. “Meer van de zienswijze of uitleg van de hoofdtrainer. Het hoe, wat en vooral het waarom. Het ‘Uitlegstukje van Ten Hag’.” We laten hen regelmatig aan het woord, maar jullie zien dat het liefst vaker. Verder werden voetbaltactische zaken (statistieken, uitleg over het Ajaxsysteem, analyses) genoemd als mogelijke toevoeging. Nemen we ter harte!

Wat ook opviel: voor sommigen (één op de tien leden in dit onderzoek) mogen we best wat kritischer en scherper zijn richting de club. Dat hangt samen met de vraag: is de redactie onafhankelijk van Ajax? Een derde denkt van wel, een derde denkt dat wij het magazine samen met Ajax maken. In totaal vijftien procent denkt dat Ajax alles bepaalt. Dat laatste is niet zo. SV Ajax is onafhankelijk, maar dit blad met interviews met Ajacieden, met beleidsbepalers bij de club en interessante achtergrondartikelen over club en het stadion kan de redactie niet produceren zonder medewerking van de club.

Voor liefhebbers is hier de pdf met alle onderzoeksresultaten te downloaden.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >